Nederland heeft een moderne bondscoach als Roger Schmidt nodig

2

Herinnert u zich de UEFA-Cup-wedstrijd Ajax – Salzburg nog in 2014? Ajax kreeg te maken met gegenpressing en werd als een panikerend konijn opgejaagd in de eigen Arena. Einduitslag 0-3 en daar kwamen de Amsterdammers nog goed mee weg.  Een paar weken ervoor had Salzburg op dezelfde imposante manier Bayern Munchen van Pep Guardiola een pak slaag gegeven; 3-0. Het brein achter deze zeer agressieve, snelle en creatieve taktiek is de Duitse trainer Roger Schmidt.

Sindsdien is Guardiola fan van Schmidt en dat is nogal dunnetjes uitgedrukt. Guardiola had gehoopt dat Schmidt zijn opvolger bij Bayern zou worden, want zo zei de Spanjaard: “zoals Schmidt zijn teams laat voetballen is ongelooflijk en dat maal drie.”

De manier van voetballen die Schmidt voor ogen heeft past naadloos bij het Totaalvoetbal uit de jaren ’70: veel druk, hoog tempo, veel positiewisselingen, veel lopende spelers, veel creativiteit en kort op de man (vooruit) verdedigen. Schmidt is beschikbaar en zou een spectaculaire bondscoach van Oranje zijn, die als uithangbord het Nederlandse voetbal de 21e eeuw in kan trekken.

https://www.youtube.com/watch?v=pY45DS9z6Tg

En de Hollandse trainerscarrousel gaat weer draaien

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de media, met Studio Voetbal voorop (met dank aan Co Adriaanse), weer met hetzelfde eeuwige rijtje voetbaltrainers aan kwam zetten waaruit de nieuwe bondscoach van Oranje gekozen zou moeten worden. Het wordt tijd dat deze typisch Nederlandse trainers-carrousel met een ontzettend hoog ons-kent-ons gehalte eens wordt doorbroken. Wat Nederlandse trainers de afgelopen jaren namelijk vooral hebben aangetoond is dat ze niet zijn meegegaan met de tijd en daardoor ongeschikt zijn voor de top.

Louis Van Gaal wordt door iedereen op 1 gezet. En dat getuigt van geen enkele visie. Het was Van Gaal die aan de wieg stond van het Masterplan van de KNVB in 2001 om het jeugdvoetbal op te waarderen. Sindsdien bracht Nederland geen enkele topper meer voort (Robben, Van Persie, Sneijder etc waren toen al 17 of 18 jaar en bijna jeugdspeler af).

KNVB moet nu lef en visie tonen

Van Gaal bereikte met Oranje een prachtig resultaat op het WK van 2014, maar Oranje voetbalde matig en had het geluk aan de kont hangen. In de eerste helft tegen Spanje en in de wedstrijden tegen Australie, Mexico en Costa Rica kroop Oranje door het oog van de naald. Mede omdat Van Gaal voor de verkeerde start-taktiek had gekozen en het later moest omzetten. Bovendien speelde Oranje reactief en afwachtend voetbal en gokte op de ingevingen van Robben. Van Gaal nam die speelwijze mee naar United en werd daar weggehoond en uiteindelijk ontslagen.

Frank de Boer is een andere grote favoriet. Hoe bestaat het! Zijn we de slaapliedjes uit de Arena alweer vergeten? De Boer laat, net zoals bijna alle Nederlandse trainers, zijn teams statisch en voorspelbaar voetballen in een te laag tempo. Het bekende breien. Dat deze taktiek niet geschikt is voor de top, bewees hij bij Inter. Sinds De Boer weg is, is Inter helemaal opgeleefd en rijgt de punten aaneen.

Verder in het rijtje staan Gullit, Advocaat, Cocu, Koeman, Ten Cate en ja… wie eigenlijk niet? Laten we eerlijk wezen. Wordt het niet eens tijd voor een buitenlander? Waarom? Omdat geen enkele Nederlandse trainer momenteel het niveau heeft. Geen enkele Nederlandse trainer is in staat om zijn ploeg modern en attractief voetbal in een hoog tempo te laten spelen. Het voetbal dat we met zijn allen zo graag zien. Het voetbal zoals dat in Spanje, Engeland, Frankrijk en Duitsland wordt gespeeld. Iedereen is door de KNVB-trainerscursussen gebrainwasht om slaapverwekkend op te bouwen van achteruit, zonder druk, zonder snelle omschakelingen, zonder het benutten van de half-spaces, zonder gebruik te maken van zone 14 en zonder agressief vrijrennende spelers.

Oranje is alleen gebaat bij een frisse wind. De KNVB heeft visie getoond door het jeugdvoetbal om te gooien. Daardoor wordt er een brede basis gelegd voor de toekomst. Het zou mooi zijn als onze voetbalbond ook in de top lef toont. Dat het niet kiest voor een keuze-van-de-armoe-bondscoach uit het bekende rijtje, maar gaat voor een moderne trainer. Iemand dus als Roger Schmidt.

Dan komt er namelijk ook een interessant vraagstuk om de hoek kijken. Zijn Nederlandse voetballers, die zijn groot gebracht met traag, voorspelbaar en statisch voetbal, nog wel in staat om de knop  – vooral fysiek en mentaal – om te zetten om modern, aanvallend en creatief voetbal te spelen?

U kunt hieronder reageren op dit artikel.

 

Vorig artikelTalentidentificatie- en ontwikkeling: de belangrijkste zaken
Volgend artikelDe enige juiste manier om een talent te scouten is door hem eerst goed op te leiden

2 REACTIES

  1. Super stuk! Vooral die tactische beelden van RB Salzburg zijn echt gaaf om te zien. Verder sla je vind ik de spijker op zijn kop door terug te verwijzen naar het Masterplan van Louis van Gaal. Aan het einde stel je een vraag en die lijkt me makkelijk met ja te beantwoorden. Waarom?

    Een gedeelte van de selectie van Oranje speelt in het buitenland en heeft daar te maken met echte toptrainers. Dat zal ook de reden zijn dat ze daar wel functioneren & presteren. Daarnaast zijn de overige spelers die (nog) in NL voetballen nog jong en hebben ze natuurlijk wel een hoog basisniveau.

    Daarnaast Robben, die 3 jaar met Guardiola heeft gewerkt en daar ook een superklik mee had, zal toch ook bij zichzelf denken: met welke Nederlandse prutser komen ze nu weer aanzetten. Ze hebben op dit moment geen trainer nodig die een training op zet en een opstelling maakt, maar iemand die in staat is alles rigoreus anders te doen en dat heb jij hierboven perfect verwoord. Jammer dat dit geluid niet in de landelijke media aanwezig is !!

  2. Man oh man, wat droom ik daar van. Ik haat dat hollandse school geneuzel en dat gezever van al die flut-analisten. Blij dat ik dit op internet kan lezen want inderdaad wat Richard hiervoor zegt: waar is het tegengeluid/de waarheid op de tv en in de rest van de media. Het lult elkaar allemaal maar na..al die polls..met steeds dezelfde namen. Denken die gasten nogwel na zelf, denk van niet. Alleen maar herkauwen. Ze willen allemaal nog een baantje in de voetballerij, vandaar dat elkaar maar napraten en jaknikken. Bah. Goede site dit. Ga allle stukken lezen. Zeer interessant. Mag jij niet op tv, hoor ik tenminste watzinnigs

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in