Cocu ongeschikt voor de top: PSV blijft ouderwets voetballen

3

PSV heeft in de oefenwedstrijden en in de EL-wedstrijd tegen het povere Osijek een hele matige indruk achtergelaten. De ploeg is overduidelijk niet klaar voor het aankomende seizoen. Het gaat hierbij niet zozeer om de tegenvallende resultaten, maar vooral om het veldspel en de gekozen taktiek van de Eindhovenaren. Daarin heeft de ploeg weinig tot geen vooruitgang geboekt in vergelijking met de jaren ervoor. PSV speelt de bal nu van achteruit iets sneller naar voren, maar dat is ook het enige en dat leidt niet tot beter, leuker, moderner en kansrijker voetbal.

PSV blijft traag en voorspelbaar opbouwen

Cocu wil dat zijn team opbouwt van achteruit, vaak via een uitzakkende middenvelder die tussen of naast de 2 centrale verdedigers gaat staan. Vervolgens wordt via diverse breedtepassen en via kaatsen/bal laten vallen gezocht naar een opening in het middenveld. Dit gebeurt echter in een heel laag tempo zonder agressief bewegende spelers en dat is makkelijk te verdedigen. Hieronder een voorbeeld van de typische opbouw van PSV.

Wat daarbij verder opvalt is dat er bijna nooit een linie wordt overgeslagen. Dat kan ook niet omdat de aanvallers statisch spelen en de middenvelders altijd in de bal komen. Zelden zoekt een middenvelder (Ramselaar is de enige) de breedte (of diepte) om ruimte te maken voor een diepe bal over de grond richting de spits of flankspeler (een linie over slaan).

Typische PSV opbouw: PSV is hier de bal aan het rondspelen op een strook van 30 meter, vooral in de breedte. De aanvallers staan 10 meter over de middellijn. Niemand gaat diep en er wordt ook nooit een bal achter de verdedigers gegeven.
Typische PSV opbouw in de wedstrijd tegen Grashoppers: PSV (in het zwart) is hier de bal aan het rondspelen op een strook van 30 meter, vooral in de breedte. De aanvallers staan 10 meter over de middellijn. Iedereen komt in de bal, niemand gaat diep en er wordt ook nooit een bal achter de verdedigers gegooid terwijl daar juist de ruimte ligt.
PSV tegen Osjinek. Isimat moet hier de bal diep spelen in de half space. Maar niemand beweegt.
PSV tegen Osjiek. Isimat moet hier de bal diep spelen in de half space. Maar niemand beweegt.

Diepgang en agressief vrijlopen zonder bal zie je nauwelijks bij PSV

PSV voetbalt daardoor vaak op een strook van 30 meter waarbij het geen gebruik maakt van de ruimte achter de verdedigers van de tegenstander. Dat gaat ook moeilijk met aanvallers die amper bewegen en veel te weinig diep gaan of de halfspaces in duiken.

Hier moet Gudmundsson de bal in de half space spelen, maar niemand gaat diep of duikt het gat in. Uiteindelijk gaat de bal weer terug richting verdediging. Dit is te trainen, wat blijkbaar al 4 jaar niet gebeurt door Cocu.
PSV tegen Grasshoppers. Hier moet Gudmundsson de bal in de half space spelen, maar niemand gaat diep of duikt het gat in. Uiteindelijk gaat de bal weer terug richting verdediging. Dit is te trainen, wat blijkbaar al 4 jaar niet gebeurt door Cocu.
PSV tegen Osjiek. En de bal gaat weer terug in plaats van vooruit.. Dit is te oefenen!
PSV tegen Osjiek. En de bal gaat weer terug in plaats van vooruit.. Dit is te oefenen!

Met andere woorden: er is bij PSV veel te weinig beweging zonder bal. Het agressieve vrijlopen door meerdere spelers tegelijk – waardoor er ruimte ontstaat – ontbreekt.  Dat is te oefenen, maar dat is niet de manier van voetballen van Cocu. Hij blijft maar kiezen voor ouderwets, traag en voorspelbaar voetbal met de nadruk op lange voorzetten vanaf de flanken.

Half spaces worden niet benut bij PSV. Al 4 jaar niet.
Half-spaces worden niet of veel te weinig benut bij PSV. Paal speelt hier de bal weer veilig terug.

Zodra PSV de bal eindelijk op het middenveld heeft gaat de bal namelijk onmiddellijk naar de zijkanten. Cocu wil aanvallen via de opkomende backs. Dat gebeurt 8 van de 10x via een lange voorzet vanaf de zijlijn. Dat dit geen rendabele manier van aanvallen is, is een understatement. De afgelopen seizoenen leidde een aanval via een verre voorzet in slechts 1,5% van de gevallen tot een doelpunt.

PSV valt niet aan via zone 14 en via de half spaces

PSV zoekt door deze taktiek veel te weinig of zelfs helemaal niet de aanval via de half-spaces en via zone 14 (de centrale ruimte voor het strafschopgebied). Dat is een taktische blunder omdat aanvallen op die manier de kans op een doelpunt vertienvoudigt. Wie deze week naar de International Champions Cup  kijkt ziet teams als PSG, Juventus, Bayern Munchen, Man City, Milan en Barcelona  voornamelijk door het centrum en de half spaces aanvallen via vrijlopende spelers en altijd via een voorzet/pass over de grond. In de wedstrijd tegen Osjiek viel PSV 0 keer aan via de half spaces en 0 keer via zone 14, maar wel 17 keer via een verre voorzet vanaf de zijlijn. Het aantal kansen daaruit: 0!

Bovendien zijn de PSV-backs niet de spelers die de bal moeten hebben. Arias, Brenet, van Vlerken, Paal en voorheen Willems kiezen/kozen te vaak voor de verkeerde voortzetting of voor een onnauwkeurige pass/voorzet.

PSV zet nooit vroeg druk en zakt in rond de middellijn

PSv loopt massaal teruguit en zakt in rond de middellijn. Lammers heeft de ondankbare taak heen en weer te rennen tuissen de 2 centrale verdedigers om de opbouw te vertragen. Alle PSV''ers staan op 2 meter van hun man. Druk zetten, voor de man komen, bal afpakken is zo onmogelijk.
PSV loopt massaal terug bij balverlies tijdens de oefenpot tegen Grasshoppers en zakt in rond de middellijn. Lammers heeft de ondankbare taak heen en weer te rennen tuisen de 2 centrale verdedigers om de opbouw te vertragen. Alle PSV”ers staan op 2 meter van hun man. Druk zetten, voor de man komen, bal afpakken is zo onmogelijk.

Daardoor leidt PSV balverlies en moet iedereen weer terug en inzakken. Dat kost tijd en kracht. PSV zet namelijk nooit vroeg druk of is daarin te laat en te onsamenhangend. Het bekende massale opjagen ontbreekt totaal bij de Eindhovenaren. PSV zakt het liefst in rond te middellijn terwijl de spits de opbouw van de tegenstander in zijn eentje probeert te vertragen. Een ondankbare en energie verspillende taak voor zowel Lammers als De Jong.

PSV is weer heel ver ingezakt. Niemand staat kort op zijn man. Lammers kan weer heen en weer rennen tussen de 2 centrale verdedigers.
Tegen Grasshoppers. PSV is weer heel ver ingezakt. Niemand staat kort op zijn man. Lammers kan weer heen en weer rennen tussen de 2 centrale verdedigers.

PSV maakt het veld dan ondertussen klein en laat ruimte open aan de zijkanten. Daar is niks mis mee, maar dan moet er wel snel en agressief gekanteld worden als het spel wordt verplaatst en moet de tegenstander ondertussen ook gedekt worden. PSV heeft daar de grootste moeite mee. Spelers kantelen niet snel genoeg en ook nog als een kip zonder kop waardoor meerdere tegenstanders vrijstaan of lopen in het centrum.

Zelfs bij een vrije trap staat PSV niet goed achterin.
Tegen Osijek. Zelfs bij een vrije trap staat PSV niet goed achterin.

PSV spelers staan te vaak op een paar meter van hun man te verdedigen. Daardoor is het onmogelijk om te storen, voor je man te komen en een bal af te pakken. Met andere woorden PSV staat erbij en kijkt ernaar hoe de tegenstander mag opbouwen, passen en voorzetten mag geven.

PSV is nog verder ingezakt en geeft veel tijd en ruimte weg omdat het geen druk zet en niet kort op de man verdedigt, Zelfs een zwakke tegenstander krijgt zo de gelegenheid om op te bouwen en gevaarlijk te worden.
Tegen Grasshoppers. PSV is nog verder ingezakt en geeft veel tijd en ruimte weg omdat het geen druk zet en niet kort op de man verdedigt, Zelfs een zwakke tegenstander krijgt zo de gelegenheid om op te bouwen en gevaarlijk te worden.

PSV geeft daardoor onnodig het initiatief weg, zelfs aan een mindere tegenstander. Daardoor kan deze groeien in de wedstrijd, zelfvertrouwen krijgen en kansen gaan creeren. Deze afwachtende taktiek kostte PSV vorig seizoen heel veel punten en ook in de voorbereiding en in de voorronde van de Europa League is het al al weer veelvuldig mis gegaan.

PSV geeft weer veel ruimte weg aan de zijkanten. Daardoor is er alle tijd voor een goede voorzet. De verdedigers staan weer niet kort op de man. Dit is bijna een doelpunt.
Tegen Grasshoppers. PSV geeft weer veel ruimte weg aan de zijkanten. Daardoor is er alle tijd voor een goede voorzet. De verdedigers staan weer niet kort op de man. Dit wordt bijna een doelpunt.
Het begin van de 1-0 voor Grasshoppers. PSV zet geen of te laat druk, zit niet kort op de man, loopt naar achteren, dekt niet door, verdedigt aan de verkeerde kant en Grasshoppers kunnen zo makkelijk door de linies heen spelen.
Het begin van de 1-0 voor Grasshoppers. PSV zet geen of te laat druk, zit niet kort op de man, loopt naar achteren, dekt niet door, verdedigt aan de verkeerde kant en Grasshoppers kunnen zo makkelijk door de linies heen spelen.

Al met al ziet het er ook dit seizoen niet goed uit voor PSV en voor de supporters. PSV heeft de stap naar modern voetval nog steeds niet gemaakt en is daardoor eenvoudig te bestrijden door de ploeg vroeg onder druk te zetten en af te jagen of door de bus te parkeren en slim tussen de linies door te counteren. Een team dat  2 lange mannen achterin heeft staan kan eenvoudig alle lange en hoge flankvoorzetten van PSV weg koppen.

PSV wint omdat het betere spelers heeft, niet omdat het een beter team is met een betere taktiek

Qua veldspel en taktiek heeft PSV de afgelopen 4 jaar onder Cocu heel weinig, tot geen enkele vooruitgang geboekt. PSV is als team ook niet beter gaan spelen en spelers zijn ook individueel niet vooruit gegaan. Hendrix is nog steeds geen solide basisspeler, Willems werd met het jaar minder, De Jong is zijn zelfvertrouwen kwijtgeraakt, Propper staat stil, Maher is geen schim meer van vroeger, Locadia was een groot talent en is na 4 jaar Cocu nog steeds niet echt doorgebroken, Brenet blijft ongeschikt voor topvoetbal, Arias blijft iedere jaar dezelfde fouten maken en kan nog steeds niet voorzetten en wat uit de peperdure jeugdopleiding komt is niet goed genoeg.

Het is niet voor niets dat Marcel Brands elk jaar weer een team bij elkaar koopt. PSV heeft Lozano, Luckassen en Van Ginkel al weer binnen en richt nu de pijlen op een linksback en ook nog een rechtsback en een keeper mochten Arias en Zoet vertrekken. Een duidelijker signaal van een falend jeugdbeleid kan je niet afgeven (volgende keer daar meer over).

Cocu tevreden met 72% balbezit ondanks nederlaag

Dit wordt het 5e seizoen met Philip Cocu aan het roer. PSV voetbalt onder hem traag, voorspelbaar, ouderwets, reactief, zonder agressie en afwachtend, waardoor PSV eenvoudig is te bestrijden. Als PSV wedstrijden wint, wint het omdat het betere spelers heeft dan de tegenstander, niet omdat het een beter team is, een betere taktiek hanteert of een betere wedstrijdmentaliteit etaleert. Dat mag de trainer worden aangerekend. Vreemd genoeg gebeurt dat maar niet bij de Brabanders. Cocu’s positie lijkt haast onaantastbaar terwijl de prestaties*** en het voetbal al jaren erg matig tot slecht zijn.

Merkwaardig genoeg ziet Cocu de oorzaak van zijn eigen falen en dat van zijn ploeg niet. Na de afgang tegen Osijek zei hij doodleuk: ‘Een blamage wil ik het niet noemen. We hadden 72% balbezit‘  Dat is een typerende uitspraak van een Nederlandse trainer die niet begrijpt hoe (top)voetbal tegenwoordig in elkaar steekt. Een trainer met zo’n achterhaalde spelopvatting is niet geschikt voor de top en dus niet voor PSV.

Is er nog wel (ruimte voor) discussie binnen PSV?

Cocu heeft echter geluk dat de vriendenclub die PSV is geworden (met dank aan Art Langeler) – met 40 oud-profvoetballers in de gelederen die ook nog allemaal bij PSV hebben gevoetbald  – zijn taktische denkwijze deelt en zelf ook toepast in de jeugd. Daardoor ontstaat er intern niet de discussie die de club zo hard nodig heeft. Zijn we op de goede weg met dit voetbal, met deze taktiek, met deze hoofdtrainer, met deze assistenten (wat voegen zij toe?) en met deze manier van jeugd opleiden?

Het lijkt wel alsof interne kritiek, creativiteit, anders denken en discussie en daarmee ook vooruitgang  zo goed als verdwenen is in dit old boys netwerk.  Toon Gerbrands kan heel goed de topsportdirecteur uithangen op televisie en bedient zich van ferme taal in zijn boek, maar durft hij dat ook in de praktijk? Kan, durft en wil Gerbrands de bezem door de hele organisatie halen. Want het ziet er naar uit dat dat de enige manier is om PSV de 21e eeuw in te trekken qua voetbal.

U kunt onder dit artikel uw reactie/mening achterlaten.

***

  • In zijn eerste jaar als hoofdtrainer van PSV stonden zijn spelers huilend op het veld na de 2-6 oorwassing tegen Vitesse en eindigde PSV zeer teleurstellend als 4e. In de beker verloor PSV in oktober thuis met 1-3 van Roda. AC Milan schakelde PSV uit met 3-0 in de voorronde van de Champions League, waarna de ploeg ook in de Europa League geen potten kon breken en werd uitgeschakeld in de poulefase. De Eindhovenaren werden 3e met slechts 7 punten in een poule met Ludogorets, Zagreb en Odessa. Guus Hiddink moest eraan te pas komen om Cocu uit de wind te houden en de ploeg weer op de rit te krijgen. PSV stond namelijk op het punt om Europees voetbal mis te lopen.
  • In zijn 2e jaar werd PSV kampioen met een recordaantal punten. PSV speelde wel vanuit de omschakeling en op de counter en geneerde zich niet om dat zelfs te doen in thuiswedstrijden en ook nog tegen clubs uit het rechterrijtje. In het bekertoernooi was het wederom Roda JC dat PSV – nu in januari – eruit knikkerde. In de Europa League wist PSV met slechts 8 punten tegen mindere goden als Panathinaikos, Estoril en Moskou toch de 2e ronde te halen. In de knock-out fase werd een machteloos en slap PSV 2x op een hoop gevoetbald door Zenith (0-1 en 0-3).
  • In zijn 3e jaar werd PSV wederom kampioen, maar dat had het vooral te danken aan de enorme mispeer van Ajax tegen De Graafschap in de allerlaatste speelronde. Tegenstanders hadden geleerd van het seizoen ervoor en gaven veel minder ruimte weg, zodat PSV nu zelf het spel moest gaan maken. Daar had Cocu nooit een goed antwoord op. PSV breidde en breidde en probeerde in een veel te laag tempo, zonder tempo-wisselingen een opening te zoeken. Daardoor werd PSV voorspelbaar en oogde vaak slap en machteloos. In de beker werd PSV voor de 3e keer op rij te vroeg uitgeschakeld: PSV verloor thuis opvallend kansloos met 1-3 van Utrecht.  In de Champions League verraste PSV vriend en vijand door in een poule met United, Wolfsburg en Moskou knap de 2e ronde te halen. Mede omdat hun tegenstanders allemaal uit vorm waren en een veel minder jaar hadden en omdat PSV weer vanuit de omschakeling kon voetballen.
  • In zijn 4e jaar verspeelde PSV 15 punten in de eerste 15 wedstrijden. De ploeg werd uiteindelijk 3e in de Eredivisie, wederom met slap, voorspelbaar en machteloos voetbal . In de beker werd de ploeg naar huis gevoetbald door Sparta (3-1) en in de Champions League wisten de Brabanders slechts 2 punten te vergaren.

Update: Geen honger, geen ambitie, geen kwaliteit bij PSV

Update: Inspiratieloos PSV ook in Osijek onderuit en is klaar

Vorig artikelJohn McEnroe rakelt onzinnige vrouwensport-discussie weer eens op
Volgend artikelVideo-analyse: de verkeerde manier van opbouwen/aanvallen van PSV

3 REACTIES

  1. Helder betoog. Kan je niet anders dan gelijk geven. Vind Cocu een sympathieke man, maar zijn zichtbare trainerskwaliteiten zijn niet beter dan die van een gemiddelde amateurtrainer. Snap niet zo goed wat hij bij PSV doet. Hij voegt niets positiefs toe aan het team en aan het spel. Ik heb een seizoenkaart en zit me elke keer op te vreten op de tribune. Slaapverwekkend voetbal. waar is de passie. Daar begint het al mee!

  2. Cocu krijgt dit echt wel weer aan de praat. Was een keigoede voetballer, hij zal het heus wel zien en wat moet je met zulke spelers die niet willen lopen. Jorrit Hendrix aanvoerder..das pas een echte psv”er. En alles uit de eigen jeugd opstellen en die verwende gasten eruit. Isiemat, Zwaab… dah zijn geen psvers.

  3. Toon – tegeltjeswijsheid – Gerbrands: speelt de flinke manager. Altijd stoere taal over topsport dit en topsort dat, maar bij PSV wordt allang geen topsport meer beoefend. En hij staat erbij en kijkt ernaar. De man ziet eruit als een slappe sul en act daar ook naar, wat zien ze in hem? Mij een raadsel.
    Brands, weg, Gerbrands weg, Cocu weg en alsjeblief neem Brood en Der Weerden ook maar mee…tis een kliekje dat veel lult maar niks presteert altijd dezelfde teksten loopt te zeveren. Volgend ekeer moet het beter, topsport staat bij ons voorop, we gaan ons revancheren, het moet beter ..lalalalalalalal..braak.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in