PSV houdt eigen jeugd zwaar voor de gek

Jeugdspelers zakken (later) opvallend vaak door het ijs

5

PSV pretendeert een top jeugdopleiding te hebben. De Eindhovenaren krijgen ieder jaar dan ook de hoogste status toebedeeld door het Kwaliteit & Performance Programma (voorheen het certificeringssysteem van de KNVB) van NMC Bright, de KNVB en een aantal voetbalexperts.  Merkwaardig is dat wel. De PSV- jeugdopleiding leverde de afgelopen 2 decennia slechts een handvol spelers voor het 1ste en bracht nooit een internationale topspeler voort. Met de spelers die PSV zelf uit de eigen regio scoutte en opleidde is het nog slechter gesteld. De afgelopen 10 jaar slaagde alleen Jorrit Hendrix erin  PSV 1 te halen. Als Jorrit Hendrix het uithangbord is van de PSV-jeugdopleiding dan is er iets goed mis op de Herdgang.

herdgang

Zowel Cocu als Brands zien het niet zitten in de eigen talenten

Cocu gaf afgelopen seizoen een overduidelijk signaal af dat de jeugdopleiding tekortschiet en hij geen enkel vertrouwen had in de eigen talenten. Hij wilde geen spelers van Jong PSV inpassen omdat, zo zei hij:”het hier geen speeltuin is, ik wil wedstrijden winnen.” In plaats daarvan hield hij liever vast aan gekochte spelers die niet in vorm waren, veel te weinig lieten zien, of de wil om per se te willen winnen ontbeerden.

Ook Marcel Brands zag dit seizoen net als voorgaande seizoenen geen heil in de PSV-jeugd: Lozano, Van Ginkel, Room en Luckassen werden gehaald voor de open gevallen plekken. Bovendien gaven zowel Brands als Cocu meerdere malen aan dat dat ze er per se een linksback (voor Willems) en een middenvelder (voor Propper) bij wilden hebben. En, mochten Arias en Zoet ook nog weggaan dan zouden ook hun plaatsen niet worden ingenomen door eigen jeugd, maar door spelers van buitenaf.

Brands slaagde er echter niet in om een linksback te strikken en dat noodzaakte Cocu om met tegenzin op de deur van de Herdgang te kloppen. Er was echter een groot probleem. Jong PSV en de A1 beschikten al niet over een geschikte keeper, centrale verdediger, middenvelder, rechtsback, spits en linksbuiten voor PSV 1, maar nu dus dus ook niet over een linksback die goed genoeg was voor het eerste.

Vandaar dat Cocu met een noodoplossing moest komen. Kenneth Paal, een jongen die notabene 5 jaar is opgeleid als aanvallende middenvelder, werd ineens de nieuwe linksback van PSV. Kenneth Paal kan tegen deze kans uiteraard geen nee zeggen, maar het is een risicovolle zet van Cocu. Zowel voor PSV als voor de jonge, nog breekbare carriere van Paal. Het is maar goed dat PSV in de zwakke Nederlandse competitie speelt en al is uitgeschakeld in Europa.

Voor de bühne wordt de jeugdopleiding de hemel in geprezen

Ondanks het shoppen buiten de deur, waar PSV om bekend staat, werd het werk van (voormalig) Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler de afgelopen 4 jaren veelvuldig geprezen door diezelfde Cocu alsook door technisch directeur Marcel Brands. Brands daarover eind 2016: “We hebben 4 jaar geleden met zijn drieen (Cocu, Langeler, Brands) een koerswijziging ingezet waarbij de jeugd een kans zou krijgen en zou doorstromen naar het 1ste. Dat is zeer zeker het geval. We zijn grote stappen aan het maken.”

Grote stappen? Wie is Marcel Brands nu voor de gek aan het houden? Wie is er dan onder Langeler doorgebroken? Lammers, Rosario, Van Bruggen, Koopmans, Rigo, Paal, Gudmundsson, Alberto, Lundqvist en Verreth werden vorig seizoen allemaal bij het 1ste gehaald om mee te trainen, maar werden als er een wedstrijd gespeeld moest worden doodleuk te licht bevonden en op de tribune/bank gezet, net als dit seizoen. De Wijs, Koch en Ritzmaier waren al afgeschreven en werden vorig seizoen uitgeleend en zijn inmiddels verkocht, verhuurd of verbannen naar Jong PSV.

Langeler deed en Cocu doet zonder blikken of blozen aan de poppenkast van de Technisch Directeur mee. De twee gingen afgelopen seizoen intensiever samenwerken om de doorstroming van eigen jeugd naar het 1ste nog meer te bevorderen. Nog meer? Ja, ze zeiden het echt.

Pas maar op als Brands zegt dat je stappen aan het maken bent

Brands’ laatste slachtoffers zijn Bram van Vlerken en Gokhan Kardes. Beide spelers moesten eigenlijk weg, maar kregen toch ineens een nieuw contract aangeboden. Van Vlerken omdat hij – aldus Brands – zo goed bezig is geweest in de 2e seizoenshelft en stappen aan het maken is. Stappen maken, als Marcel Brands dat tegen je zegt weet je dat het einde oefening is.

Datzelfde zei hij namelijk de afgelopen jaren ook tegen Suently AlbertoRai Vloet,  Menno KochDirk AbelsNigel en Jesse BertramsSven BlummelSander HeesakkersJordy de WijsLaros DuartePhilip en Olivier RommensLennerd DaneelsClint LeemansAugustine LoofLuuk KoopmansScamaccaDani van der MootJoey Konings en Nicolai Laursen. Jongens die het allemaal niet hebben gered of niet gaan redden en de volgende lichting zit al weer op de schopstoel.

PSV talenten zijn blijkbaar pas 5e keus

Marcel Brands blijft echter onverstoorbaar mooi weer spelen als het over de eigen jeugd gaat. Hij beweert met een stalen gezicht dat er weer een groepje aankomt op een toon alsof de PSV-jeugdopleiding ieder jaar de meest geweldige voetballers voortbrengt. Ja, er komt zeker een groepje aan. Een groepje dat Brands niet goed genoeg vindt, gezien zijn aankopen ieder jaar en zijn wens om er ook voor dit seizoen nog minimaal 2 spelers bij te halen. Met dat in je achterhoofd is het bizar als Marcel Brands tegen PSV.tv zegt: “We gaan de selectie kleiner maken, zodat de jeugd sneller de kans krijgt. Eigen jeugdspelers Jordy de Wijs, Menno Koch, Marcel Ritzmaier en Rai Vloet kregen aan het begin van dit seizoen allemaal te horen dat er geen plek meer voor hen was. PSV klopt pas bij een speler uit de eigen jeugd aan als 4 linksbacks nee zeggen. Dat is een beetje de pikorde van alle PSV-talenten: 5e keus.

Waarom doorgaan met deze poppenkast?

Het is ondertussen wel duidelijk dat ze binnen PSV vinden dat de eigen jeugd niet goed genoeg is voor PSV 1. Waarom zeggen Marcel Brands, Cocu of het Hoofd Jeugdopleiding (voorheen Langeler nu Jansen) dat dan niet ronduit? Waarom dan deze doorzichtige poppenkast iedere keer? Waarom de eigen jeugd voor de gek houden?

Het zou logischer zijn van PSV om de jeugdopleiding eens grondig onder de loep te nemen. Gek genoeg zijn ze op de Herdgang zelf zeer tevreden over zichzelf. Als bewijs worden daar de namen van Bakkal, Afellay, Aisatti, Labyad, Bakkali, Depay, Brenet, Zoet, Willems, Hendrix, Locadia en nu Bergwijn veelvuldig genoemd. Vooral de 35 miljoen die PSV heeft gekregen voor Depay is op de Herdgang het bewijs dat de jeugdopleiding zeer goed bezig is.

Twaalf jongens in 20 jaar tijd die het 1ste van PSV hebben gehaald. Waarvan de helft niet een versterking was. Waarvan er slechts 2 uit de eigen regio kwamen. Waarvan er 10 bij andere (prof)clubs werden weggeplukt, vaak pas in de pubertijd. Is dat je bewijs? En wat is er van deze 12 terecht gekomen? Geen van allen heeft tot nu toe de belofte waargemaakt!

De grote PSV-talenten mislukken allemaal op een hoger niveau

Bakkal is op zijn 29e al gestopt omdat geen een club hem meer wilde hebben. Afellay mislukte bij Barcelona, Schalke en Panathinaikos en en voetbalt nu bij Stoke. Aisatti was clubloos, maar speelt sinds deze week op het 2e niveau in Turkije bij Balıkesirspor. Depay werd te licht bevonden door United en voetbalt nu bij Lyon. Bakkali ging met veel bombarie naar Valencia, maar belandde daar heel snel op de bank, moet weg en is nu verhuurd aan Deportivo. Labyad mislukte bij Sporting Lissabon en Fulham en voetbalt nu bij Utrecht. Willems was in zijn laatste 2 jaar een aanfluiting, moest weg en speelt nu bij Frankfurt. Zoet is een vaste basisspeler bij PSV. Hendrix bewijst iedere week dat hij tekort komt voor PSV, net als Brenet die nu op de bank zit. Locadia maakte 5 jaar geleden zijn debuut, gold toen als een talent, maar heeft sindsdien geen enkele vooruitgang geboekt. Bergwijn was jarenlang volgens insiders de parel van de jeugdopleiding, maar schittert tot nu toe nooit in het 1ste.

Als deze jongens het bewijs zijn voor PSV dat de jeugdopleiding rendeert, dan is de discussie binnen PSV al heel lang uitgestorven. Hoe kan het dat er in 20 jaar zo weinig talent doorstroomt? Hoe kan het dat de grote talenten het vervolgens niet redden (op een hoger niveau) in het buitenland?

Ook de andere talenten zakken opvallend vaak door het ijs

Laten we eens kijken naar de spelers die tussen de seizoenen 2006/2007 en 20011/20012 (5 lichtingen) in de A1 hebben gespeeld. Wat is daar uiteindelijk van terecht gekomen? Is daar een zelfde patroon zichtbaar?

psv talenten

Ook hier is een neerwaartse spiraal in de clubcarrière van 76 PSV-jeugdtalenten uit 5 lichtingen waar te nemen. Deze jongens gaan met de jaren steeds lager spelen, omdat al gauw blijkt dat ze ook op een lager niveau en zelfs ver daaronder niet mee kunnen op technisch, taktisch, fysiek of mentaal gebied. Geen een speler haalde PSV 1, geen een speler voetbalt nu in de Nederlandse top, laat staan in de internationale. Een groot aantal is na een aantal jaren al afgezakt naar de amateurs of is zelfs al gestopt met voetballen, vaak omdat clubs niet meer in ze geïnteresseerd waren.

PSV jeugdteams
PSV jeugdteams

En dan zijn dit nog de jongens die het einde van de assemblagelijn, de A1 en/of Jong PSV, hebben gehaald. De overgrote meerderheid rolt er namelijk halverwege al vanaf. Honderden jongetjes worden gescout en zijn binnen 5 jaar al weer verdwenen omdat ze toch niet goed genoeg zijn. Niet zo vreemd want talent scouten op hele jonge leeftijd heeft geen enkele zin.

Er gaat iets fundamenteels fout op de Herdgang

Wie heeft al die ‘mislukte’ talenten gescout? PSV heeft 50 regioscouts rondlopen, blijkbaar zien die het niet of is talent herkennen op jonge leeftijd toch moeilijker dan ze denken. Iets dat overigens bij PSV hevig wordt ontkend. PSV scout immers al jaren heel intensief in de eigen regio (waaronder Belgie) onder (zeer) jonge spelers, maar waar zijn die talenten nu dan? Er voetballen maar liefst 70.000 jeugdspelers in de eigen regio. Niet 1 daarvan heeft de Nederlandse of internationale top gehaald. Dat is statistisch gezien onmogelijk. Talent is niet zo dun gezaaid. Daar hebben tientallen toekomstige topspelers tussen gelopen. Als die niet worden opgemerkt of niet het gewenste eindniveau halen dan ligt dat aan de werkwijze van PSV: aan de scouts, aan de trainers, aan het Hoofd Jeugdopleiding en aan de manier van opleiden.

herdgang

De trainers van de afgelopen 10 seizoenen die zich met de jeugdtalenten vanaf de o15 hebben bezig gehouden zijn: De Wijs, Dirkx, Bresser, Faber, Van Duren, Scheepers, Fraser, Aelbrecht, Van der Weerden, Vroomans, Wolf, Cocu, Libregts en Jansen. Veel van hen trainen al jaren bij PSV. Met andere woorden: Een hele grote groep jongens is 10 jaar door de crème de la crème van het PSV trainersgilde onder handen genomen en blijkt dan uiteindelijk toch niet goed genoeg te zijn.

Daaruit kunnen 3 conclusies worden getrokken:

 1. Deze PSV-trainers missen de kwaliteiten om jeugdvoetballers goed op te leiden en klaar te stomen voor het 1ste. En/Of…
 2. Deze PSV-trainers hebben geen kijk op talent, want deze jongens werden elk jaar door hen beoordeeld en goed genoeg bevonden om in de opleiding te blijven. En/Of…
 3. De PSV-scouts selecteren ieder jaar weer de verkeerde jeugdspelers waar de trainers mee aan de slag moeten.

PSV mist visie en talent voor een Top-jeugdopleiding

Stel je voor dat een fabriek een product maakt en aan het einde van de assemblagelijn blijken bijna alle eindproducten mankementen te hebben en worden vervolgens afgekeurd. Dan ga je toch niet 20 jaar door met die onzin. Dan ga je toch kijken waar het fout gaat, waar het probleem zit, waar en hoe het beter kan! Welke werknemer wel en niet voldoet? Niet bij PSV. Daar mag iedereen blijven, wordt er mooi weer gespeeld tegen de pers en de eigen jeugd, blijft alles bij het oude en gaan ze gewoon door met jeugdopleidinkje spelen terwijl de verantwoordelijken daar overduidelijk het talent en de visie voor missen.

Geen talentenfabriek, maar een kerkhof voor talent

De PSV-jeugdopleiding zou – alleen al gezien het budget en de status – een talentenfabriek moeten zijn, eentje die het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau brengt. Waar elk jaar een paar jongens worden afgeleverd die goed genoeg zijn voor een basisplek in PSV 1. Waar om de zoveel tijd een internationale topspeler uit voortkomt. Dat gebeurt echter niet.

In dat licht bezien is het onbegrijpelijk dat de alarmbellen nog steeds niet zijn afgegaan in Eindhoven. Dat ze zich maar niet beseffen dat ze op het verkeerde spoor zitten. Is 20 jaar miskleunen nog niet lang genoeg? PSV slaat zichzelf nu op de borst met FUNdament, maar daarin lopen ook weer veel kinderen rond die of vroegrijp zijn of eerder in het jaar zijn geboren. En ook hier maken ze de fout om er slechts enkele tientallen te scouten en zo tegelijk honderden (vaak grotere) talenten buiten te sluiten.

Het Nederlandse voetbal heeft de jeugdopleiding van PSV hard nodig om zich weer naar de top te vechten. Dat PSV niet thuis geeft en de kop in het zand steekt is niet alleen een pijnlijke ontwikkeling voor PSV zelf, maar vooral ook zorgwekkend voor de toekomst van PSV en van het Nederlandse voetbal.

————————————————————————————————–

Link: Zoek zelf in het jeugdarchief van PSV naar al die vergeten talenten.

Voor de oplossing lees de onderstaande artikelen en geef hieronder uw mening.

KNVB wil Hollandse School 2.0. Wat is er dan mis met het origineel?

De enige juiste manier om een talent te scouten is door hem eerst goed op te leiden

Profclubs leiden de verkeerde voetballertjes op: stop met scouten

Jonge voetballertjes scouten is onverstandig en onzinnig; talentherkenning en -ontwikkeling moet op de schop

 

Vorig artikelLocadia zou in de tenniswereld worden opgevreten
Volgend artikelBeste actiefilms

5 REACTIES

 1. Eens . PSV heeft never een echte topspeler opgeleid. Nistelrooy, Van Bommel, Gullit, Krol, Rijkaard dat soort types. Hoe lang zijn ze al bezig; sinds dat internaat in geldrop. Jaren 80 schat ikzo .
  En waar is de jeugd uit brabant, ze jatten alles van Elinkwijk, Nec, Veendam, Sparta en andere kleine clubs. Zelf opleiden kunnen ze niet. Alles wat van de herdgang komt is zwak in het hoofd. Ongeschikt voor betaald voetbal. Ze roepen om de 5 jaar dat het anders moet , nieuw Hoofd Jeugd, en enz, levert niks op .

 2. Artikel heeft een paar sterke punten. Er loopt veel talent rond in Noord-Brabant, waarom breken die nooit door in PSV? Waar zijn ze? Lijkt me een scouts zaak. is daar een opleiding voor of zijn dat nog immer vrijwilligers? Weet nog dat je daarvoor vergoedng ontving.
  Verder de neerwaartse carriere…….hoe kan dat? Is geen toeval meer bij psvtalenten. Je kunt er zo nog 100 vinden. Ventjes op de hertgang zijn heel vol van zichzelf, over het paard getilde mennekes, begint al heel jong,,,zo van ik speel bij psv kijk mij eens!!!! allemaal een psv pak aan met veel te grote jas. Schop onder de kont. En brands lult alles goed, doet ie altijd, met dat ik snap alles toontje van hem. Tis gewoon geldverspliing.

 3. Er lopen 6 psvers nu in psv,dus het klopt niet wat je schrijft. psv is een mooie club met goede trainers. spelers leren daar veel en zijn blij

 4. Mijn zoon 5 jaar in de opleiding van BVO, was bij de amateurs altijd spits. Werd omgeturnd tot laatste man. Daar lag zijn toekomst wordt er dan gezegd. TE weinig techniek voor spits, moet een rondje om de wereld kunnen opf dat soort flauwkul. Maar dat achterin spelen wilde hij eigenlijk niet. Toch maar gedaan. BVO enzo, dan ga je daar in mee. BVO zag het helemaal zitten in hem. Vijf jaar later op straat, is ineen niet geod genoeg meer. Ontwikkeling staat stil, zogenaamd he. Sta je dan. Ze lullen maar wat daar. Ze hebben je gewoon nodig om een elftal op de been te brengen. Misbruiken kinderen daarvoor met holle praatjes. Ze geloven alleen in de nr 10 of de aanvaller, de rest is opvulling. Ze houden je echt voor de gek bij een BVO. Speelt nu weer bij zijn oude club in de spits. Scoort heel veel. Plezier weer helemaal terug. Komt er weer een scout aan of ie stage wil lopen. Donderstraal op denk ik dan. Maar mijn zoon wil er wel naartoe. Nou hij gaat mooi niet meer achterin spelen. Als ze daar over beginnen trek ik ze de koppen eraf.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in