Beste avonturenfilms

0


Wat is de beste avonturenfilm? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste avonturenfilms van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top avonturenfilm voor jou. Veel kijkplezier.

Braveheart: Avontuur-Drama – 10 – 177min – 1995
Schotland 13e eeuw. De Schot William Wallace is de wrede Engele overheersing beu, komt in opstand en probeert de zwaar verdeelde Schotten te verenigen in hun strijd tegen Engeland. Deze film heeft alles: humor, liefde, vriendschap, verraad, actie, veldslagen, een uitstekend verhaal en geweldige acteurs.

Lord of the Rings III: Avontuur-Fantasie – 9,5 – 201min – 2003
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met de Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige ‘Ring’ te vernietigen. De legers van Gondor trekken ondertussen ook richting Mordor in de hoop daar definitief af te rekenen met Saurons legers.

Lord of the Rings I: Avontuur-Fantasie – 9 – 178min – 2001
De jonge Hobbit Frodo krijgt een magische maar evenzo gevaarlijke Ring in handen met ongekende krachten. De Ring kan alleen vernietigd worden door hem in de vulkaan Mount Doom te gooien. Frodo gaat op weg en krijgt onderweg gezelschap van een tovenaar, een dwerg, een elf en een avonturier, maar moet ook zien af te rekenen met Sauron en Saruman, de heersers van het kwaad. Deel I van een driedelig episch en spektaculair avontuur dat draait om vriendschap, verraad, geweldige veldslagen, enge wezens en tovenarij. Deze film moet je gezien hebben. Klassieker!

Lord of the Rings II: Avontuur-Fantasie – 9 – 179min – 2002
Frodo en Sam trekken verder in de richting van Mount Doom. Hierbij krijgen ze hulp van een onbetrouwbaar wezen. Ondertussen proberen Merry en Pippin te ontsnappen uit de handen van de Orcs, en moeten Legolas, Aragorn en Gimli koning Theoden van Rohan bijstaan in de oorlog tegen de onnoemlijke legers van Saruman.

Gladiator: Avontuur-Drama – 8,5 – 173min – 2000
Romeinse rijk: Romeinse no-nonsense generaal wordt verraden en moet dood. Hij overleeft de aanslag, maar wordt gevangen genomen en verkocht aan een gladiatorenschool. Hij moet vechten in het Colossseum en zint ondertussen op wraak op zijn grootste vijanden, waaronder de Keizer. Prachtig epos.

Blood Diamond: Avontuur – 8,5 – 143min – 2006
Danny Archer is een smokkleaar gespecialiseerd in bloeddiamanten in het door een burgeroorlog verscheurde Sierra Leone. Als een visser vertelt over een zeldzame grote rose diamant, gaan ze samen op zoek, dwars door het gebied van de rebellen. Archer moet in ruil de visser wel helpen om zijn zoon te vinden. Prima!

Black Sails (serie): Avontuur – 8 – 4 seizoenen – 2014-2017
18e eeuw, de voormalige Bahamas. Nassau is de piratenhoofdstad van de wereld. Verschillende piratenkapiteins zwaaien er de scepter en vallen Franse, Spaanse, Nederlandse en Engelse schepen aan. Als de Engelsen er genoeg van hebben, sturen ze een leger om een einde aan de piraterij te maken. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De serie volgt een aantal hoofdpersonnages (vaak echt bestaand zoals bv Blackbeard en Flint) in hun strijd voor vrijheid, orde en vooral persoonlijk gewin. Veel gekonkel, vriendschap en verraad, goed geacteerd en in een prima setting. Naarmate de serie vordert krijgen we eindelijk meer gevechten te zien. Helaas, kwam er geen seizoen 5 en worden in de laatste aflevering te snel de eindjes aan elkaar geknoopt. Jammer, want de serie werd namelijk steeds beter.

Spartacus (serie): Avontuur-Oorlog-Drama – 8,5 – 1500min – 2010-2012
72 v Chr. De slaaf Spartacus moet als gladiator vechten in de arena van de Romeinen. Als hij in opstand komt, sluiten duizenden slaven zich bij hem aan en brengt hij Rome en het Romeinse rijk aan de rand van de afgrond. Geweldige heroische serie over het leven van Spartacus. De serie gaat in op de ontberingen en de vele gevechten in de gladiatorschool, de vriendschappen die hij daar sluit, het verraad en bedrog en de machtsspelletjes van de Romeinen en hoe en waarom hij in opstand komt. In de 2e en 3e serie volgen we Spartacus die een steeds groter groeiend slavenleger aanvoert en daarmee het grote Romeinse Rijk bedreigt. Veel sex, bloederig geweld en heroiek. Serie 3 is overigens de beste. Een must-see voor de liefhebber. Klein puntje van kritiek. Beide acteurs (aangezien de 1ste acteur die Spartacus speelde aan kanker doodging, werd er een vervanger opgeroepen in serie 2 en 3) die Spartacus spelen hadden wat imposanter, charismatischer gemogen.

Indiana Jones I: Actie-Avontuur – 8,5 – 115min – 1981
Indiana Jones is een professor, een archeoloog en een avonturier. In 1936 krijgt hij de opdracht de Ark des Verbonds te vinden voordat de mannen van Hitler dat doen. De Ark is namelijk een krachtig wapen. Deel 1 van 4. Geweldige filmserie, waarvan dit de beste is. Ultieme avonturenfilm.

Indiana Jones III: Actie-Avontuur – 8,5 – 127min – 1989
Indiana Jones krijgt de notities van zijn vermiste vader opgestuurd. Daarin staan aanwijzingen over de vindplaats van De Heilige Graal. Jones gaat op zoek naar zijn vader en de Graal en krijgt wederom de Duitsers achter zich aan. Wederom een steengoede avonturenfilm met veel humor.

Jurassic Park I: Avontuur-SF – 8,5 – 127min – 1993
Miljonair slaagt erin mbv een groep wetenschappers om dinosauriers te klonen uit een druppel bloed, gevonden in een miljoenenjaren oude megamug. Hij bouwt een enorm park om ze zo aan te het publiek te laten zien. Een select groepje mag als eerste het revolutionaire park bezoeken/testen en dat gaat natuurlijk helemaal fout… Prachtige beelden van de dino’s. In die tijd een sensatie! Deel een van een drieluik.

Back To The Future: SF-Avontuur-Humor – 8,5 – 111min – 1985
Tiener wordt door bevriende uitvinder terug in de tijd gestuurd om te voorkomen dat de uitvinder wordt doodgeschoten. Alleen hij gaat te ver terug; naar het jaar 1955. Daar komt ie in meerdere krankzinnige situaties terecht. Briljant plot. Klassieker!

Man who would be King: Avontuur – 8 – 129min – 1975
Twee avonturiers, ex-militairen, trekken naar het afgelegen doch rijke Kafiristan op zoek naar geluk, goud en macht. De twee weten al snel de macht te grijpen in een stadje en besluiten het hele land te gaan veroveren. Prachtige rollen van Connery en Caine!

2012: Avontuur-SF – 8 – 158min – 2009
Geleerden hebben enkele jaren geleden een gruwelijke ontdekking gedaan: de kern van de aarde warmt op. In 2012 wordt duidelijk wat dit voor de aarde in houdt: apocalyps. Cusack ontdekt per toeval dit geheim en moet met zijn familie de rampen zien te overleven. Geweldige, visueel sterke rampenfilm.

Ghost and the Darkness: Avontuur-Thriller – 8 – 109min – 1996
Ingenieur moet in Afrika een brug over een rivier bouwen. Leeuwen vreten echter de werklui op. Een ervaren jager moet het probleem oplossen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Mooie beelden… Ssst, stil eens, hoor ik daar iets ritselen…

Troy: Avontuur-Oorlog – 8 – 201min – 2004
1193 v Chr. Paris van Troje en Helena de koningin van Sparta worden verliefd. Helena besluit met Paris naar Troje te gaan. Koning Menelaos van Sparta is hier furieus over, trommelt een enorm Grieks leger op met daarin helden als Ajax en Achilles en valt Troje aan. Spektakelfilm met veel heroische gevechten.

Kingdom of Heaven: Avontuur-Oorlog – 8 – 145min – 2005
1186 na Chr. De kruistochten op hun hoogtepunt. Smid besluit naar Jerusalem af te reizen om de stad te helpen beschermen tegen de aanvallen van de beruchte veldheer Saladin.
Het wordt een episch avontuur vol met gevechten, vriendschap, verraad, liefde en oorlog. Prachtige avonturenfilm, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Apocalypto: Avontuur – 8 139min – 2006
Een vreedzame stam wordt overvallen door bloedorstige Maya’s op zoek naar slaven en offers. Veel offers. Een gevangene moet zien te overleven en tegelijk ook zijn vrouw en kind redden van een zekere dood. Bruut en wreed.

Wardogs: Drama-Avontuur – 8 – 114min – 2016
Op een Amerikaanse overheidssite kunnen bedrijven hun offertes aanbieden voor allerlei zaken die het Amerikaanse leger nodig heeft. Twee vrienden uit Miami vissen daar met succes de kleine zaakjes tussenuit. Van het een komt echter het ander en voor ze het weten halen ze een mega-order van tientallen mijoenen dollars binnen. Daarvoor moeten ze wel 100 miljoen kogels – bedoeld voor de Afghaanse strijdkrachten – leveren aan het Amerikaans leger. En daardoor raken ze in grote problemen. Prima film. Je denkt in eerste instantie wat een onzin. Hoe krijgen ze zoiets voor elkaar, maar de film beantwoordt al je vragen hierop. En het goede spel van de acteurs doet de rest.

Revenant: Avontuur-Drama – 8 – 156min – 2015
Amerika, begin 19e eeuw. Scout en pelsjager Glass, wordt tijdens een expeditie aangevallen door Indianen en later door een beer. Hij wordt voor dood achtergelaten door het groepje waarvoor ie scoutte, maar is taai, weigert dood te gaan en sleept zich uit de wildernis om wraak te nemen. DiCaprio speelt grandioos en het begin is boeiend en rauw. De scene met de beer is gruwelijk echt. De film duurt echter iets te lang en na het spectaculaire begin kakt het toch een beetje in en is het veel van hetzelfde.

Guardians of the Galaxy: 8 – SF-Avontuur – 121min – 2014
Peter Quill wordt als jongentje ontvoerd door aliens en groeit op in een ander universum. Daar leidt hij het leven van een kleine crimineel die op bestelling dingen steelt. Als hij een geheimzinnig bol steelt krijgt hij ineens een hoop badguys achter zich aan, belandt in de gevangenis, maakt vrienden en moet een planeet zien te redden. Clicheverhaal maar de goede actie, fraaie beelden en grappige humor zorgen dat de toon van deze film precies goed is.

Black Sails (serie): Avontuur – 8 – 4 seizoenen – 2014-2017
18e eeuw, de voormalige Bahamas. Nassau is de piratenhoofdstad van de wereld. Verschillende piratenkapiteins zwaaien er de scepter en vallen Franse, Spaanse, Nederlandse en Engelse schepen aan. Als de Engelsen er genoeg van hebben, sturen ze een leger om een einde aan de piraterij te maken. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De serie volgt een aantal hoofdpersonnages (vaak echt bestaand zoals bv Blackbeard en Flint) in hun strijd voor vrijheid, orde en vooral persoonlijk gewin. Veel gekonkel, vriendschap en verraad, goed geacteerd en in een prima setting. Naarmate de serie vordert krijgen we eindelijk meer gevechten te zien. Helaas, kwam er geen seizoen 5 en worden in de laatste aflevering te snel de eindjes aan elkaar geknoopt. Jammer, want de serie werd namelijk steeds beter.

Star Wars IV: SF-Avontuur – 8 – 125min – 1977
Luke Skywalker werkt op het land bij z’n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader.

Star Wars V: SF-Avontuur – 8 – 124min – 1980
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth.

Star Wars VI: SF-Avontuur – 8 – 134min – 1983
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z’n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan.

Avatar: SF-Avontuur – 8 – 162min – 2009
De mens wil de planeet Pandora koloniseren vanwege kostbare grondstoffen. Een probleem: de planeet wordt bewoond door de Na’Vi. Een oorlogsveteraan moet infilteren om hun zwakke plekken te ontdekken. Prachtige beelden, maar iets te lang.

King Kong: Avontuur-Fantasie – 8 – 201min – 2005
Filmmaker reist af naar een legendarisch eiland omdat daar enorme beesten en een prehistosrische stam zouden leven. De verhalen blijken allemaal waar te zijn. Ze besluiten een enorme aap (King Kong) te vangen en mee naar de VS te nemen. Mooie film. Het begin duurt iets te lang.

Day after Tomorrow: Actie-SF – 8 – 124min – 2004
Als er een enorme ijskap afbreekt van Antarctica triggert dat een wereldwijde weersomslag. Klimatoloog Hall waarschuwt voor een nieuwe ijstijd, maar niemand neemt hem serieus totdat het noorden van de VS geteisetrd wordt door enorme tornado’s, meters sneeuw en temperatruren ver onder 0. Hall moet zijn zoon en zichzelf zien te redden. Geweldige effecten verbloemen het ietwat dunne verhaal.

Jurassic Park II: Avontuur-SF – 8 – 129min – 1997
Na het debacle met het Dino-park blijkt miljonair Hammond nog een 2e park te hebben gebouwd op een afgelegen eiland. Hammond stuurt er een groep mensen naartoe om te kijken hoe de dino’s zich in het wild hebben ontwikkeld. Eenmaal aangekomen blijkt er nog een andere groep aanwezig te zijn… Spannend!

Papillon: Drama-Avontuur – 8 – 153min – 1973
Man wordt onterecht veroordeeld voor moord en naar een kamp in Frans Guyana gestuurd. Onder de barre omstandigheden en het harde regime neemt hij zich een ding voor: ik zal en moet ontsnappen. Een maar: het is nog niemand gelukt! Beetje trage klassieker, met veel aandacht voor de personages, maar een prachtige film. Waargebeurd.

Planet of the Apes: SF-Avontuur – 8 – 112min – 1968
Amerikaanse astronauten landen na een reis door de ruimte op een planeet waar apen het voor het zeggen hebben en mensen een soort huisdier zijn. Klassieker!

Hobbit II: Avontuur-Fantasy – 7,5 – 161min – 2013
De dwergen en de hobbit bereiken na veel gevaren de berg, met de draak. De Hobbit moet een kristal zien te pakken dat door de draak wordt bewaakt, maar de draak Smaug is moeilijk te verslaan. De Orcs zitten ook nog steeds achter het gezelschap aan. Veel beter en veel meer actie dan deel 1.

Hobbit III: Avontuur-Fantasy – 7,5 – 144min – 2014
De Draak Smaug wil Meerstad vernietigen waar alleen Bart het tegen hem op durft te nemen. De dwergen en de Elfen krijgen onderling ruzie om het goud in de berg en als ze op het punt staan elkaar de oorlog te verklaren verschijnt er een gigantisch Orc-leger ten tonele. Qua verhaal is het niet veel, maar de gevechten maken veel goed. Alhoewel ook de veldslag te veel van de hak op de tak springt om vervolgens over te gaan in man-tegen-man-gevechten. Daardoor ben je het overzicht kwijt en heb je geen idee meer wat er met de legers is gebeurd en dan opeens is de strijd ten einde. Heel deel 3 maakt een gehaaste, afgeraffelde indruk. Jammer, net als het gemis aan humor in deze Hobbit-trilogie. Goed te kijken maar al met al veel minder dan LOTR.

Last of the Mohicans: Avontuur – 7,5 – 112min – 1992
Amerika 1757. De Engelsen en Fransen vechten om de macht in het reusachtige land. Als een man de dochters van de Engelse bevelhebber redt uit handen van een moordzuchtige indianenstam (Huronen), krijgen ze niet alleen de Fransen maar ook de Huronen achter zich aan. Mooie avonturenfilm met oorlog, romantiek en veel drama.

Physician: Avontuur – 7,5 – 150min – 2013
Engeland 11e eeuw. Rob Cole reist samen met een barbier door Middeleeuws Engeland om de zieken te genezen maar vooral ook op te lichten. Rob wil echter echt genezen en als hij hoort over een legendarische arts, Ibn Sina, uit het verre oosten, besluit hij de gevaarlijke reis naar Perzie te maken om daar als scholier van Ibn Sina aan de slag te gaan. Een probleem: Christenen zijn er niet welkom… Mooi meeslepend verhaal, goede film, prima geacteerd.

Edge: Avontuur-Thriller – 7,5 – 117min – 1997
Multi-miljonair stort samen met zijn piloot en een vriend/collega neer in een onherbergzaam gebied. Overleven is moeilijk, helemaal als ze een moordlustige beer achter zich aan krijgen. De beer is geweldig. Bloedstollend!

Patriot 7,5 Oorlog-Avontuur 165min 2000
1776, Amerikaanse vrijheidsoorlog tegen de Engelsen. Oorlogsheld in ruste en nu vreedzame boer ziet met lede ogen aan hoe zijn 2 zoons vrijwillig dienst nemen in het pas gevormde Amerikaanse leger. Als een van zijn zoons kort daarna wordt omgebracht door een Engelse majoor, neemt hij op gruwelijke wijze wraak en wordt een van de aanvoerders van de rebellen. Gewoon goed.

Indiana Jones II: Actie-Avontuur – 7,5 – 118min – 1984
Jones gaat dit keer op zoek naar een gestolen steen. Hij stuit op een sekte die uit is op wereldheerschappij met behulp van 5 zeldzame stenen met ongekende krachten.
Aardig, maar een stuk flauwer dan 1.

Centurion: Avontuur – 7,5 – 97min – 2010
Als het 9e legioen van de Romeinen door de Picten wordt afgeslacht, moet een klein groepje Romeinen zien te overleven in Pictenland. Ze worden opgejaagd door de Picten, aangevoerd door een tongloze heks.

Jungle Book: Avontuur – 7,5 – 106min – 2016
Mowgli wordt gevonden en opgevoed door de wolven. Als de slechte tijger Shere Khan aankondigt het mensenkind te gaan doden, wil Mowgli de wolven niet in gevaar brengen en vertrekt samen met zijn vriend de panter Bagheera naar het mensendorp. Op deze reis maakt hij nieuwe vrienden, maar ook nieuwe vijanden. Prachtig vormgegeven film.

Count of Monte Christo: Avontuur – 7,5 – 131min – 2002
Man wordt door alles en iedereen verraden en komt vast te zitten op op het gevreesde Chateau D’if. De enorme haat jegens zijn verraders houdt hem in leven en hij zweert wraak te zullen nemen. Mooie avonturenfilm.

Star Wars III: SF-Avontuur – 7,5 – 140min – 2005
Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin en Obi-Wan strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku.

John Carter – SF-Fantasy-Avontuur – 7,5 – 132min – 2012
1868. Amerikaanse soldaat vlucht voor de Indianen een mysterieuze grot in en wordt even later wakker op de planeet Mars. Daar heeft hij superkrachten en raakt hij verwikkeld in een oorlog tussen 2 rassen en wordt verliefd op een prinses. Leuke, onderhoudende ruimte-avonturenfilm. Net iets te lieflijk allemaal, waardoor het iets weg heeft van een kinderfilm. Maar ja, wat wil je…Disney.

Jurassic Park III: Avontuur-SF – 7,5 – 92min – 2001
Rijkaard vraagt aan Grant om gids te zijn als hij over het eiland met de dino’s vliegt. Als het vliegtuigje neerstort begint de ellende opnieuw. Minder goed dan deel I en II, maar nog altijd prima te doen.

Jurassic World: Avontuur-SF – 7,5 – 124min – 2014
Jurassic World is een succesvol pretpark met dino’s dat tienduizenden bezoekers per dag trekt. De baas van het park heeft in het geheim een nieuwe soort dino laten ontwikkelen in een laboratorium om nog meer publiek te trekken Deze dino is groter, gevaarlijker en moordzuchtiger. Had ik al slimmer genoemd. Het gaat natuurlijk weer hartstikke fout. Prima vermaak weer.

Far and Away: Avontuur-Drama – 7,5 – 140min – 1992
Rond 1900. Arme Ier droomt van een vrij en zelfstandig leven in de de VS, waagt de gok en vertrekt samen met de dochter van zijn landheer naar het ‘Beloofde Land’. Eenmaal aangekomen blijkt die wereld ook hard en meedogenloos te zijn. De twee geven echter niet op… Liefde en avontuur!

Star Wars VII: SF-Avontuur – 7,5 – 135min – 2015
Dertig jaar nadat Darth Vader en de keizer zijn verslagen loert er nieuw gevaar. Dit keer heeft de First Order de macht gegrepen en wil alle planeten haar wil opleggen. Een overgelopen stormtrooper en een jonge vrouw krijgen per toeval een robot in handen die weet waar Luke Skywalker zich bevindt. De twee lopen Han Solo tegen het lijf en ze proberen samen de robot veilig naar een planeet te brengen waar generaal Leia voorop gaat in de strijd tegen de First Order. Leuk om de oude cast weer te zien en je verveelt je geen moment, maar het verhaal is dun en lijkt heel erg veel op deel V en VI.

Serenity: SF-Avontuur – 7,5 – 119min – 2005
500 jaar in de toekomst. De Alliantie is de baas in het heelal. Reynolds en zijn bemanning van het ruimtevaartuig Serenity moeten niks van de Alliantie hebben en houden zich bezig met smokkel van mensen en goederen. Wat ze niet weten is dat een van de bemanningsleden gezocht wordt door de Alliantie. Als er huurmoordenaars en kannibalen opduiken komen ze daar echter snel genoeg achter. Totaal onverwachte sterke SF-film. Spannend met veel actie.

Interstellar: SF-Avontuur-Drama – 7 – 169min – 2014
De wereld heeft geen toekomst meer en de mensen staan op het punt om uit te sterven. NASA stuurt een ruimteschip er op uit om te onderzoeken of op een van de werelden die ze ontdekt hebben leven mogelijk is. Groots opgezet, maar slachtoffer van een te klungelig script. Sommige zaken worden niet echt duidelijk gemaakt/uitgelegd en gaan te snel, andere zaken duren weer te lang en maken de film bij vlagen zelfs langdradig. De film roept een aantal interessante vragen op over tijdreizen, dimensies etc, maar heeft teveel drama en mist spanning en actie.

Prince of Persia: Avontuur-Fantasie – 7,5 – 116min – 2010
Een op de vlucht geslagen prins, die zijn naam wil zuiveren van een moord, en een prinses moeten in een race tegen de klok een magische dolk zien te vinden. Met de dolk kan hij terug in de tijd om alles weer goed te maken. Maar hij is niet de enige die de dolk wil hebben… Mooi avontuurlijk sprookje.

Gaten Ragnarok: Avontuur – 7,5 – 100min – 2013
Onbegrepen archeoloog probeert zijn gelijk te halen door op expeditie te gaan naar een verlaten gebied tussen Noorwegen en Rusland. Alles draait om een vikingschip, een runesteen met geheimzinnge tektsten en een oude vikingschat. Wat als een wanhopige sprong in het duister begint eindigt als een nachtmerrie. Meer een spannende kinderfilm.

Life of Pi: Drama-Avontuur – 7,5 – 127min – 2012
Indiase jongen vertrekt per boot met zijn familie naar Canada. Het schip zinkt tijdens een storm en de jongen, Pi, komt alleen in een reddingsloepsloep terecht en ontdekt een tijger onder het zeil (van de dierentuin van zijn vader). De twee vijanden hebben elkaar nodig om te overleven. Prachtig verfilmd avontuur met een diepere betekekenis met mooie beelden (tijgeranimatie is geweldig) en de twist (allegorie) aan het eind zet je aan het denken. Het tussenstuk op zee is iets aan de lange kant. En: Which story do you prefer? is inderdaad een veel betere vraag dan Which story do you believe?

Into the Blue: Avontuur – 7 – 110min – 2005
Vrienden ontdekken tijdens het duiken een kostbaar voorwerp dat uit een legendarisch wrak afkomstig is volgens de geschiedenisboeken. Ze stuitten in hun zoektocht per toeval ook op een neergestort vliegtuigje vol cocaine. Een drugsbaron is echter ook op zoek naar het vliegtuigje en komt al gauw achter de vrienden aan. Lekkere feelgood-film met mooie mensen, een prachtige omgeving en best een aardig verhaal.

Deep Blue Sea: Avontuur-SF – 7 – 105min – 1999
Onderzoekscentrum aan zee kweekt grote haaien vanwege hun grotere hersencapaciteit. De hersenen van haaien bevatten namelijk een stofje dat de ziekte van Alzheimer tegengaat. Een nadeel: de haaien worden agressiever en slimmer. Goede haaienfilm!

King Arthur: Avontuur – 7 – 142min – 2004
Engeland 400 na Chr. Arthur en zijn mannen moeten voordat ze uit hun Romeinse dienstplicht worden ontslagen, nog een opdracht vervullen. Ze moeten de zoon van een priester heelhuids uit vijandelijk Picten (Woads)gebied halen. Net op dat moment komt er ook nog een Saksische invasie om de hoek kijken.

First Knight: Avontuur-Romantiek – 7 – 112min – 1995
Lancelot is een vrijbuiter die zijn geld verdient met zijn zwaard. Als hij Guinevere redt, springt er een vonk over tussen de twee. Maar Guinevere is voorbestemd voor koning Arthur. Aardige ridderfilm met een standaard slechterik.

In the Heart of the Sea: Avontuur-Actie – 7 – 122min – 2015
1819. Owen Chase is stuurman op de walvisvaarder Essex. De kapitein is echter een arrogante beginner en stapelt de fouten op elkaar. Als ze koers zetten naar een plek waar honderden potvissen zich ophouden, worden ze plotseling aangevallen door een enorme wit gevlekte potvis. Had wat rauwer en spannender gemogen, maar vermakelijk genoeg.

Hercules: Avontuur – 7 – 98min – 2014
De halfgod Hercules is een aan lager wal geraakte huurling. Samen met zijn metgezellen wordt hij ingehuurd door de koning van Thrace om een wrede warlord te verslaan. Meevaller met veel oorlog en gevechten.

Gold: Drama-Avontuur – 7 – 121min – 2016
Kenny Wells is de louche CEO van een mijn-bedrijf. De zaken gaan echter kut en hij besluit om met zijn laatste centen samen met een avonturier goud te gaan zoeken in Indonesie.
Waargebeurd. Prachtig jongensboek, wordt heel behoorlijk gefilmd, maar is ook een gemiste kans op een klassieker. Dit verhaal is zo mooi en dat het bijna niet waar kan zijn, en toch is het zo. Hadden ze meer uit moeten halen. Ik mis diepgang en vaart.

Indiana Jones IV: Actie-Avontuur – 7 – 122min 2008
Jones moet het dit keer opnemen tegen de Sovjets. Hij zoekt samen met een jonge vriend naar de magische Chrystal Skull; een voorwerp met ongekende krachten. Dit deel had niet gehoeven 20 jaar na dato.

Star Wars: Rogue One: SF-Avontuur – 7 – 134min – 2016
De briljante wetenschapper Erso wordt door het Keizerrijk gedwongen om de Ster des Doods te bouwen; een wapen om planeten mee te vernietigen. Hij neemt echter stiekem contact op met het verzet en vertelt hen waar ze de bouwplannen kunnen stelem om zo een zwakke schakel in het wapen te vinden. Spin off van Star Wars die zich tussen deel 3 en 4 afspeelt.

Grey: Avontuur-Drama – 7 – 117min – 2012
Vliegtuig stort neer op de oneindige sneeuwvlaktes van Alaska. De overlevenden besluiten zich een weg door de vrieskou te banen, nadat ze worden aangevallen door een groep hongerige wolven. Iets teveel van hetzelfde en waarom maken ze maar 1x een wapen?

Legend of Tarzan: Avontuur – 7 – 109min – 2016
Tarzan leeft als Lord Greystoke in Engeland. Hij wordt echter overgehaald om terug te keren naar de Congo vanwege een handelsmissie. Wat hij niet weet is dat een Belgische goudzoeker, een leger aan huurlingen heeft opgetrommeld, het op hem heeft voorzien en van plan is heel Congo tot slaaf te maken en leeg te plunderen. Vermakelijke avonturenfilm met mooie plaatjes.

Thor: Avontuur-Actie – 7 – 114min
Arrogante godenzoon word naar de aarde gestuurd om nederigheid te leren tussen de gewone mensen. Hij ontmoet daar de wetenschapper Jane. Zijn vijanden komen erachter waar hij is en sturen een reuzerobot naar de aarde om hem te vermoorden. Verstand op 0 en kijken.

Cuthroat Island: Avontuur – 7 – 119 min 1995
Jamaica 1668. Piraat geeft op zijn sterfbed zijn dochter een schatkaart. Als ze op zoek gaat, maakt ze een aantal vrienden, maar vooral ook veel vijanden. Film werd destijds afgebrand, maar is gewoon een lekkere, ouderwetse piratenfilm.

Star Wars I: SF-Avontuur – 7 – 133min – 1999
Wanneer de slechte Trade Federation van plan is om de vredige planeet Naboo te veroveren, moet de Jedi-strijder Qui-Gon Jinn samen met zijn leerling Obi-Wan Kenobi proberen dit te voorkomen. Onderweg stuiten ze op een kind (Anakin Skywalker) dat over enorme krachten blijkt te beschikken. Mits goed getraind! Deel 1 van een zesdelig episch ruimte-avontuur.

Star Wars II: SF-Avontuur – 7 – 142min – 2002
Anakin is volwassen en krijgt de opdracht de koningin van Naboo te beschermen. Obi-Wan onderzoekt de aanslagen op de koningin en stuit op een kloonleger.

Pirates of the Caribbean I:Avontuur – 7 – 143min – 2003
Smid sluit een deal met een piraat om zijn geliefde terug te vinden. Deze vrouw is ontvoerd door een ondode piraat met een spookschip. Avonurenfilm met een knipoog. De rol van Depp met dat verschrikkelijke accent en zijn homo-gebaartjes verpest een hoop en valt uit de toon. Er zijn nog 3 delen, maar dit is de beste.

13th Warrior: Avontuur-Actie – 7 – 102min – 1999
Het jaar 908. Een groep vikingen reist af om het tegen mensetende wezens op te nemen. Volgens een heks moet een Moor die op doorreis is als 13e krijger worden toegevoegd aan het gezelschap.

Arn I, Tempelriddaren: Avontuur-Romantiek – 7,5 – 139min – 2007
Zweden, de Middeleeuwen. Arn wordt door zijn ouders naar het klooster gestuurd. Hij leert daar niet alleen schrijven en lezen, maar vooral ook zwaardvechten en boogschieten. Als hij jaren later terugkeert naar zijn geboortedorp wordt hij verliefd op Cecillia, maar het is een verboden liefde en beiden worden hiervoor gestraft. Arn moet op kruistocht naar Jeruzalem en Cecillia wordt naar een nonnenklooster gestuurd waar ze hard wordt aangepakt en gekleineerd. Prima avonturenroman voorzien van alle ingredienten, helaas zonder grote veldslagen en er had wel wat meer geweld in mogen zitten. De eerste 90 minuten zijn goed, maar daarna moet er ineens teveel gebeuren in te korte tijd en wordt het verhaal afgeraffeld.

Clash of the Titans: Avontuur-SF-Fantasy – 7 – 118min – 2010
Perseus is een aangenomen visserszoon die niet weet dat hij de zoon van Zeus is. Als de god van de onderwereld Hades zijn dorp dreigt te vernietigen, onderneemt Perseus met een handvol soldaten een reis vol gevaren, met als einddoel het monster Kraken te verslaan. Veel monsters en gevechten, maar ook rommelig. Het origineel uit 1981 is beter.

Kon Tiki: Avontuur – 7 – 118min – 2012
Avonturier Thor Heyerdahl is ervan overtuigd dat de eerste bewoners van Polynesie afkomstig waren uit Zuid-Amerika en niet uit Azie. Hij wordt weggehoond door collega’s. Hij besluit een vlot te bouwen en met 5 mannen de gevaarlijke oversteek te maken. Waargebeurd. Wederom een prima film uit Scandinavie. Kijk zo verfilm je dus je geschiedenis op een prima manier. Dat zou NL toch ook moeten kunnen…Helaas zijn wij een stel slechte kindertoneelmakers, als je naar bv Nova Zembla kijkt. Ik wacht nog steeds op een prima Nederlandse film over Michiel de Ruyter, Piet Heyn, de watergeuzen…

Martian: SF-Avontuur – 7 – 141min – 2015
Een astronaut blijft na een ongeluk alleen achter op Mars. Zijn team denkt dat ie dood is en zet koers richting aarde. De man moet zien te overleven tot de volgende ruimtemissie over 4 jaar. Hij heeft echter maar water en voedsel voor nog geen half jaar. Film laat goed zien hoe inventief en taai een mens kan zijn in zulke omstandigheden, maar qua kijkgenot mist de film vooral spanning en is te traag.

Hobbit I: Avontuur-Fantasy – 6,5 – 169min – 2012
De hobbit Balings gaat met 13 dwergen en een tovernaar op reis naar de geboorteberg van de dwergen. Een plek waar de dwergen lang geleden van verdreven zijn door een draak. De reis is niet ongevaarlijk, want ze worden al snel opgejaagd door Orcs. Mooie beelden, matig verhaal en flauwe humor. De film komt erg laat op gang. De eerste anderhalf uur is ronduit vervelend. Teveel opvulling en onnodige (lange) scenes. Komt niet in de buurt van LOTR qua tempo, verhaal en spanning.

Poseidon: Avontuur-Actie – 7 – 99min – 2006
Een luxe cruiseschip wordt getroffen door een enorme vloedgolf en gaat daardoor op de kop liggen. Een groep overlevenden – dankzij enorme luchtbellen – probeert wanhopig een weg naar boven te vinden. Aardige rampenfilm.

Primeval: Avontuur-Horror – 7 – 94min – 2007
Verslaggever moet een reportage maken over de jacht op een monsterkrokodil in Burundi. De krokodil blijkt echter behoorlijk uitgekookt te zijn. Het gevaar loert echter niet alleen in het water; het team komt midden in een wrede burgeroorlog terecht. Viel 100% mee.

Robin Hood: Avontuur – 7 – 146min – 2010
Engeland 13e eeuw. Kruisvaarder Robin Longstride keert terug naar Engeland, dat zucht onder de tirannie van koning John. Als Robin hoort van een op handen zijnde invasie van de Fransen, gesteund door koning John, komt hij in opstand. Het klassieke verhaal nu in een andere variant, maar gewoon weer goed.

Robin Hood Prince of Thieves: Avontuur – 7 – 143 min 1991
Het bekende verhaal met dit keer Kevin Costner in de hoofdrol. Niks mis mee.

Snow White and the Huntsman: Fantasy-Avontuur – 7 – 127min – 2012
Koning Magnus hertrouwt met de mooie Ravenna. Ravenna blijkt echter een heks die uit is op macht een eeuwige schoonheid. Voor dat laatste heeft ze het hart nodig van Magnus’ dochter Snow White. Snow White weet echter te ontsnappen en begint een opstand tegen de tirannie van Ravenna. Het bekende sprookje in een prima rauw jasje. Stewart als Sneeuwwitje is echter een miskleun en er is geen enkele chemie tussen haar en de immer stoere Hemsworth.

Black Death: Avontuur – 6,5 – 102min – 2010
Jaar 1348. Heel Engeland wordt geteisterd door de pest. Een gehucht wordt echter vreemd genoeg gespaard. Er gaan geruchten over tovenarij en levende doden. De kerk besluit een ridder aan het hoofd van een groep huurlingen te zetten en deze op onderzoek uit te sturen. Het begin is sfeervol, grimmig en mysterieus, maar maakt die belofte op het wat afgeraffelde einde niet waar. Gemiste kans.

Great Wall: Avontuur – 6,5 – 103min – 2016
Rond het jaar 1300. Twee Europese huurlingen reizen af naar China op zoek naar buskruit. Ze worden echter gevangen genomen door het Chinese leger, net op het punt dat de Chinese Muur wordt aangevallen door een horde van tienduizenden monsters. Flauwekul met veel gevechten. Het verhaal is slap, geen diepgang, alles draait om de actie.

Dantes Peak: Avontuur – 6,5 – 112min – 1997
Vulkanoloog wordt naar Dantes Peak gestuurd omdat daar licht seismische activiteit is waargenomen. Het dorpje blijkt op een tikkende tijdbom te leven. Wel aardig.

Mary Bryant: Avontuur – 6,5 – 185min – 2005
Engeland 1780. Mary wordt na het beroven van een vrouw veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Deze straf moet ze uitzitten in Australie en ze wordt met tientallen andere gevangenen op een schip gezet. Eenmaal in Australie krijgt ze bepaalde vrijheden en probeert een bestaan op te bouwen, maar ze besluit te ontsnappen omdat ze droomt van een leven in Engeland.
Waargebeurd. Het had wat rauwer en ruwer gemogen en de binding met de hoofdrolspelers is er niet echt, maar het verhaal wordt verder behoorlijk goed verfilmd.

Eagle: Avontuur – 6,5 – 114min 2011
Tweede eeuw na Christus. Het Romeinse 9e legioen verdwijnt spoorloos in pictenland. De zoon van de bevelhebber gaat 20 jaar later op pad om na te gaan wat er precies met zijn vader is gebeurd. Tevens wil hij de Romeinse legoenstandaard terug halen en zo zijn eer en die van zijn vader herstellen. Jammer, te weinig actie.

Wrath of the Titans: Avontuur-SF-Fantasy – 6,5 – 99min – 2012
De halfgod Perseus leeft met zijn zoontje onder de mensen. Hij moet echter zijn vader de oppergod Zeus te hulp schieten als deze het onderspit dreigt te delven tegen de gigant Kronos en de goden Hades en Ares. Veel spektakel met geweldige special effects. Het verhaal is echter nog dunner dan in Clash of the Titans.

Outlander: Avontuur-SF – 6,5 – 115min – 2005
Het jaar 709, tijd van de Vikingen. Een buitenaardse man maakt een noodlanding op de aarde. Een alien-monster ook aan boord ontsnapt echter. Als een dorp van de vikingen wordt uitgemoord, krijg de ruimtevaarder de schuld. Aparte mix. Vermakelijk.

Season of the Witch: Avontuur-Fantasy – 6,5 – 95min – 2011
Middeleeuwen. Twee kruisridders moeten een jonge vrouw, die beschuldigd wordt van hekserij, naar een klooster brengen om daar terecht te staan. Het wordt een helse tocht vol gevaren.

Wonder Woman: Oorlog-Avontuur – 6,5 – 141min – 2017
Eiland vol Amazones weet onopgemerkt te blijven voor de rest van de wereld. Dat verandert als er een Amerikaanse piloot neerstort en gered wordt door een prinses. Hij sleurt haar de 1ste wereldoorlog in waarin zij op zoek gaat naar het ultieme kwaad in de vorm van een Duitse generaal. Zoveelste superheldenfilm. Leuk gedaan, maar erg ongeloofwaardig en cliche.

Kong: Skull Island: Avontuur – 6,5 – 118min – 2017
In de jaren 70 wordt een expeditie uitgerust naar een eiland dat niet goed zichbaar is voor de satelliet door een eeuwige storm rondom het eiland. De expeditieleider wil echter ook een groep soldaten mee ter beveiliging en al snel blijkt waarom. Beetje onnodig deze zoveelste Kong film. Het verhaal is te slap en voorgekauwd en de actie valt tegen. Toch verveel je je niet.

Tristan en Isolde: Avontuur-Romantiek – 6,5 – 125min – 2006
De Middeleeuwen. De Ier Tristan en de Engelse Isolde worden verliefd, maar kunnen vanwege de oorlog niet bij elkaar blijven. Als Isolde wordt uitgehuwelijkt aan de Ierse koning, komen ze elkaar weer tegen. Jammer van Franco, die wederom vlak en emotieloos speelt.

Reef: Thriller-Avontuur 6,5 – 94min – 2010
Groepje vrienden geniet van een vakantie totdat hun boot omslaat en langzaam zinkt. Aan hun de keus: wachten op hulp op een zinkend schip of naar een eiland zwemmen in een zee vol met haaien. Gebeurt te weinig in. Te vaak hetzelfde, maar toch wel aardig. Film moet het vooral hebben van de beklemmende sfeer.

Vorig artikelBeste actiefilms
Volgend artikelBeste dramafilms

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in