Beste horrorfilms

2


Wat is de beste horrorfilm? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste horrorfilms van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top horrorfilm voor jou. Veel kijkplezier.

Thing: Horror-SF – 9 – 109min – 1982
Amerikaans onderzoekstation op Antartica krijgt bezoek van een buitenaards, zeer kwaadaardig, monsterlijk wezen. Deze alien kan elke levensvorm perfect nabootsen, dus de grote vraag is: wie is er echt en wie een alien? Een avn de beste horrorfilms ooit. De beklemmende, wantrouwende sfeer wordt super neergezet.

Alien I: Horror-SF – 9 – 117min – 1979
Ruimteschip ontvangt een SOS-signaal afkomstig van een onbekende planeet. Ze besluiten een kijkje te nemen en ontdekken een neergestort alien-ruimtevaartuig met aan boord duizenden rare eieren. Dan ontcijfert de computer het signaal; het blijkt geen SOS, maar een waarschuwing te zijn… Klassieker. De film kreeg vanwege het succes 3 vervolgfilms.

Alien II: SF-Actie – 8,5 – 137min – 1986
57 jaar na haar aanvaring met de aliens, wordt Ripley (die in cryoslaap was) samen met een groep commando’s terugestuurd naar de onheilsplaneet. Het contact met de kolonisten is namelijk verbroken. Ook weer uitstekend.

Poltergeist: Horror – 8,5 – 114min – 1982
Het leven van een gezin wordt op zijn kop gezet als blijkt dat er geesten in het huis zijn. De eerste signalen zijn nog grappig te noemen, maar al gauw wordt het levensgevaarlijk in het huis. Ten einde raad schakelen ze de hulp in van een medium. Spannend! Klassieker.

From Dusk Till Down: Actie-Horror – 8 – 104min – 1996
Twee bankovervallers dwingen een familie om hen mee te nemen in hun camper om zo de grens met Mexico over te steken. De broers, waarvan er een psychopatisch is, hebben namelijk afgesproken in een obscure kroeg. Eenmaal daar barst de hel los… Geweldige mix. Als je niet weet wat voor film dit is, wordt je ineens overrompeld.

Conjuring: Horror – 8 – 121min – 2013
Jong gezin betrekt een nieuw huis en komt er al snel achter dat er een spook/demon rondwaart. De moeder schakelt een paranormaal echtpaar in om hun te helpen. Standaard verhaal wordt hier erg goed uitgewerkt. Veel sfeer en spanning. Genoeg schrik- en kippenvelmomenten. Topper in zijn soort.

What Lies Beneath: Thriller-Horror-Mysterie – 8 – 130min – 2000
Vrouw raakt ervan overtuigd dat het in haar huis spookt. Ze verdenkt bovendien haar buurman ervan zijn vrouw te hebben vermoord. Haar rationele man stuurt haar naar een therapeut. Deze adviseert haar echter om contact te maken met de spoken… Spannend en mysterieus en een paar goede schrikmomenten.

Descent I: Horror – 8 – 99min – 2005
Groepje vriendinnen met als hobby speleologie besluit tijdens een uitje een onbekende grot te gaan verkennen. Wat begint als een avontuur, verwordt al snel tot een gruwelijke, bloedstollende nachtmerrie als ze in de grot worden aangevallen. Erg spannend!

World War Z: Actie-Horror – 8 – 123min – 2013
De wereld wordt overspoeld door een mysterieuze ziekte die mensen in zombies verandert. Huisvader Gerry moet zichzelf en zij gezin zien te redden als de ziekte ook in zijn stad uitbreekt. Tevens wordt hij door de VN gevraagd om samen met een team van Navy Seals de haard van de ziekte op te sporen om zo een vaccin te ontwikkelen. Prachtige, spannende en zeer vermakelijke zombiefilm, waarin de zombies ongekend snel en agressief zijn.

Saw I: Horror-Thriller – 8 – 103min – 2004
Twee mannen, die elkaar niet kennen, worden wakker in een smerige badkamer. Ze zijn allebei vastgebonden. Tussen hen in ligt een lijk en een taperecorder. Geniale thriller-horror.

Texas Chainsaw Massacre I: Horror – 8 – 98min – 2003
Groepje vrienden op weg naar een concert pikt een meisje op die helemaal overstuur is. Eenmaal in het busje flipt het meisje compleet uit en pleegt zelfmoord. De vrienden gaan op zoek naar hulp en kloppen aan bij een groot huis in the middle of nowhere. Welke mafketel woont daar nu… Beter dan het origineel uit ’74.

Scream I: Horror-Thriller – 8 – 111min – 1996
Studente wordt het doelwit van een seriemoordenaar met een cape en eng masker. Zij en haar vrienden proberen samen met een tv-presentator en een politieman uit te zoeken wie de dader is. Eindelijk een film waarin de hoofdrolspelers de draak steken met al die domme hoofdpersonages in horrorfilms.

Final Destination I: Horror-Thriller – 8 – 96min – 2000
Klas gaat met vliegtuig op schoolreisje. Een leerling krijgt echter een gruwelijk visioen over een vliegtuigongeluk, raakt in paniek en stapt met een aantal vrienden uit het vliegtuig. Als het vliegtuig daarna zonder hen opstijgt en explodeert zijn ze eerst gruwelijk blij, totdat een van hen op bizarre wijze om het leven komt… Origineel!

Entity: Drama-Horror – 8 – 115min – 1981
Vrouw wordt in huis aangevallen en verkracht door een onzichtbaar iets. Niemand gelooft haar natuurlijk. Totdat ze de hulp in roept van een aantal wetenschappers… Gabaseerd op een waar gebeurd verhaal. Eng!

Deep Rising: Horror-Actie – 8 – 102min – 1998
Kapers enteren een luxe cruiseschip om de goedgevulde kluis leeg te roven. Als ze aan boord gaan, ontdekken ze echter dat iedereen op mysterieuze wijze is verdwenen.
Lekkere actie-horror. Prima opgebouwd en spannend.

I Am Legend Horror: Horror-SF – 8 – 100min – 2007
Een virus heeft bijna de hele wereldbevolking uitgeroeid. Een wetenschapper die immum is zoekt al jaren wanhopig naar een tegenmiddel. Hij leeft in zijn eentje in een uitgestorven New York. ’s Avonds moet hij zich verstoppen want dan komen ‘De Geinfecteerden’ uit hun holen. Het begin is ijzersterk, dan wordt het helaas iets minder. Deze film is opgenomen met 2 eindes. Het alternatieve einde is echt superslecht en verpest alles. Kijk die dus niet!

28 Days Later: Horror – 8 – 112min – 2002
Fietskoerier ontwaakt 28 dagen na een ongeluk in een verlaten ziekenhuis. Ook de straten zijn uitgestorven. Waar is iedereen? Niet vragen, rennen! Prima zombiefilm.

Dawn of the Dead: Horror – 8 – 100min – 2004
De wereld wordt overspoeld door zombies. Een aantal mensen verstopt zich in een winkelcentrum en weet er een voorlopig veilige plek vsan te maken. Net iets betere remake van de film uit 1978.

Deliver us from Evil: Horror – 8 – 118min – 2014
Twee geharde rechercheurs uit New York krijgen in een paar dagen te maken met een aantal vreemde gevallen: een engerd die zijn vrouw mishandelt, een vrouw die haar baby in een dierentuin bij de leeuwen heeft gegooid en een gezin dat doodsbang is voor geluiden uit de kelder. Spannend, eng en mysterieus. Het einde is jammer genoeg vrij standaard en komt te plotseling.

Jaws: Horror-Thriller – 8 – 124min – 1975
Lieflijk dorpje aan de kust wordt geterroriseerd door een reusachtige haai. De sheriff, een wetenschapper en een ervaren visser besluiten op het monster te gaan jagen.
Een sensationele film in die tijd! Klassieker.

Deliver us from Evil: Horror – 8 – 118min – 2014
Twee geharde rechercheurs uit New York krijgen in een paar dagen te maken met een aantal vreemde gevallen: een engerd die zijn vrouw mishandelt, een vrouw die haar baby in een dierentuin bij de leeuwen heeft gegooid en een gezin dat doodsbang is voor geluiden uit de kelder. Spannend, eng en mysterieus. Het einde is jammer genoeg vrij standaard en komt te plotseling.

Thing: Horror/SF – 8 – 103min – 2011
Noors onderzoeksstation op Antartica vindt een UFO in het ijs inclusief alien. Ze zagen de alien uit het ijs om hem te ontdooien. En dan gaat het uiteraard mis. De prequel van het originieel uit 1982. Spannend, meer actie en minder sfeervol dan deel 1, ook omdat je al weet hoe het zit.

Invasion of the Body Snatchers: Horror – 8 – 115min – 1978
Man merkt dat sommige van zijn vrienden en kennissen zich raar gaan gedragen. Hij gaat op onderzoek uit en doet een huiveringwekkende ontdekking. Klassieker.

Exorcist: Horror – 7,5 – 132min – 1973
Twaalfjarige dochter gaat zich steeds vreemder, agressiever en grover gedragen. Als de medische wetenschap het ook niet meer weet en het kind echt eng gaat doen, wordt de hulp ingeroepen van een priester. Prima opbouw en enkele topscenes. Klassieker.

White Noise: Horror-Mysterie – 7,5 – 101min – 2005
Architect in rouw over de verdwijning/dood van zijn vrouw, wordt benaderd door een paranormaal expert. Hij beweert contact met zijn vrouw te hebben gehad via EVP (audio-bandopnames). Dat blijkt echter levensgevaarlijk! Ijzersterk begin en middenstuk met een aantal kippenvelmomenten. Het einde is in vergelijking met de rest van de film zwak en onduidelijk en dat is jammer. Prima kijkvoer.

Vacancy: Horror-Thriller – 7,5 – 85min – 2007
Stel krijgt autopech en moet de nacht doorbrengen in een motel. Als ze een film opzetten, komen ze erachter dat de kamer in de film verdacht veel op die van hun lijkt…

Den: Thriller-Horror – 7,5 – 84min – 2013
Studente filmt voor haar scriptie alle videochats die zij heeft met willekeurige gebruikers van de chatroulette site The Den. Bij een chat ziet ze plotseling hoe bij een vastgebonden meisje de keel wordt doorgesneden. De politie kan er weinig meedoen, dus daarom besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan. De eerste driekwartier zijn erg goed door de snelle montages en het langzaam opborrelende onheil, daarna kakt het qua spanning iets in, maar het einde is weer goed.

Orphan: Horror-Thriller – 7,5 – 123min – 2009
Stel besluit een kind te adopteren. Dom! Zelden zo’n hekel gehad aan een kind als aan dit meisje!

Descent II: Horror – 7,5 – 94min – 2009
Een overlevende uit The Descent I gaat met een reddingsteam terug de grot in in de hoop nog levende vriendinnen aan te treffen. Meiske doe dat nu niet! Wederom spannend.

Sleepy Hollow: Horror-Mysterie – 7,5 – 105min – 1999
1799. Vooruitstrevende agent wordt overgeplaatst naar het gehucht Sleepy Hollow omdat daar mensen zouden worden onthoofd door een ruiter zonder hoofd. Sfeervol, griezelig en mysterieus.

Shelter: Mysterie-Horror – 7,5 – 112min – 2010
Psychiater is ervan overtuigd dat het onmogelijk is dat mensen kunnen lijden aan MPS (meerdere persoonlijkheden syndroon). Totdat ze een patient krijgt die aan die ziekte lijdt en wel erg overtuigend overkomt. Ze verdiept zich in de zaak en komt erachter dat al zijn aangenomen personages in het echt hebben bestaan en zijn vermoord. Spannend en mysterrieus.

Autopsy of Jane Doe – Horror – 7,5 – 99min – 2016
Politie treft een huis aan vol lijken met steek-en schowonden. In de kelder ligt nog een lijk; van aan naakte ongeschonden vrouw. Omdat de politie wilt weten hoe ze om het leven is gekomen wordt het lijk naar de patholoog-anatoom, Austin Tilden, gebracht voor sectie. Austin begint samen met zijn zoon met de sectie en de twee komen steeds vreemdere zaken tegen in het lijk. Al gauw beginnen er ook om hun heen rare en enge dingen te gebeuren. De eerste 45 minuten zijn uitstekend; sfeervol, goor, griezelig en mysterieus. Daarna moet er toch een einde aan gebreid worden en dat valt in het niet bij het begin en is ook niet goed uitgewerkt en bevredigend.

Prometheus: SF-Horror – 7,5 – 124min – 2012
2089. Archeologen hebben over de hele wereld aanwijzingen gevonden over het ontstaan van de mensheid; het leven (de mens) zou uit de ruimte zijn gekomen. Een ruimteschip met aan boord allerlei specialisten wordt naar de planeet gestuurd waar onze oorsprong zou liggen. Eenmaal op de planeet doen de wetenschappers een aantal lugubere ontdekkingen… Verhaal leent zich voor een geweldige blockbuster, helaas zijn de personages te vlak en ongeloofwaardig en om echt het verhaal te worden ingezogen. Doodzonde, want anders een dikke 8.

Ring I: Horror-Mysterie – 7,5 – 115min – 2002
Het bekijken van een mysterieuze videoband zou de dood hebben veroorzaakt van een aantal tieners. Een journaliste duikt in het broodje-aap verhaal, speurt de band op, bekijkt hem en wordt daarna meteen opgebeld door iemand die zegt ze binnen een week zal sterven. Ouderwetse suspense met enge momenten!

Dawn of the Dead: Horror – 7,5 – 152min – 1978
De wereld wordt overspoeld door zombies. Een aantal mensen verstopt zich in een winkelcentrum en weet er een voorlopig veilige plek vsan te maken. Klassieker.

Mist: Horror-Mysterie – 7,5 – 126min – 2007
Een plotseling opkomende mysterieuze mist overvalt mensen die inkopen aan het doen zijn in een supermarkt. Er blijkt iets gevaarlijks in de mist te zitten en de shoppers verschanden zich in de supermarkt. Mysterieus en griezelig.

Final Destination II: Horror-Thriller – 7,5 – 90min – 2003
Kimberley, die met haar vrienden in de auto zit, krijgt een visioen over een immense verkeersbotsing op een snelweg. Ze besluiten de snelweg niet op te gaan en zien haar voorspelling uitkomen. Het lijkt alsof ze aan de dood zijn ontsnapt… Ook goed.

Collection: Thriller-Horror – 7,5 – 82min – 2012
Meisje bezoekt met vriendinnen een disco waar een extravangt feest aan de gang is. Daar wordt ze gevangen door de Collector, een lugubere seriemoordenaar. Haar vader huurt een aantal zware jongens in om haar op te sporen en weer terug te brengen. De schuilplaats van de Collector blijkt echter een grote val… Soort van deel 2 van de Collector. De openingsscene is gruwelijk en je zit meteen op het puntje van de stoel. Sterke horror.

Frighteners: Horror-Humor – 7,5 – 102min – 1996
Spokenjager met paranormale gaven belazert zijn klanten. Alles gaat zijn gangetje, totdat hij de Dood achter zich aan krijgt. De Dood vermoordt de een na de ander en schuift dat in de spokenjager zijn schoenen.

Kristy: Horror-Thriller – 7,5 – 86min – 2014
Studente blijft tijdens Thanksgiving alleen achter op de campus samen met 2 bewakers. Ze weet niet dat een satanische sekte het op haar heeft voorzien. Suspense, spanning en creepy. Prima mee vermaakt.

Bone Tomahawk: Western-Horror – 7,5 – 133min – 2015
Het Wilde Westen. Vier dorpsbewoners worden ontvoerd door een kannibalistische Indianenstam. De sheriff stelt een posse samen om ze te redden. De opbouw is goed, maar iets te langdradig, net als sommige scenes. Iets meer spanning en het was een 8 geworden. De scene in de grot gaat in mijn Gruwelijk-Top 10

Rogue: Thriller-Horror – 7,5 – 99min – 2007
Een reuzenkrokodil die toeristen op het menu heeft staan. Klinkt als een B-film, maar is opvallend spannend.

Devil: Thriller-Horror – 7,5 – 80min – 2010
Vijf mensen zitten vast in een lift. Als er een wordt vermoord heeft niemand merkwaardig genoeg de dader gezien. De politie wordt erbij gehaald. Er blijkt iets bovennatuurlijks aan de hand te zijn. Goede opbouw. Weer eens wat anders.

Resident Evil I: Actie-Horror – 7,5 – 100min – 2002
In een geheim, ondergronds laboratorium van de Umbrella Corperation komt een uitermate dodelijk virus vrij. De overheid stuurt elite-soldaten om de boel veilig te stellen. Coole mix tussen actie en horror. 5 delen.

Dark Skies: SF-Horror – 7 – 98min – 2013
Het alarmsysteem van een gezin gaat telkens s’nachts af. Storing zeggen de experts. Maar de vader vertrouwt het niet en installeert overal camera’s. Al snel blijkt dat iets of iemand hun huis binnendringt… Spannend en mysterieus, maar had spannender gemoeten.

Ouija, Origin of Evil: Horror – 7 – 99min – 2016
Een alleenstaande moeder met 2 kinderen probeert in de jaren 60 het hoofd boven water te houden met betaalde seances. Haar klanten weten echter niet dat ze samen met haar kids de boel belazert. Als er opeens echt enge en onverklaarbare zaken gebeuren, komt dat mooi van pas, totdat een kwade geest het op de dochter heeft voorzien. Sfeervol. Soms eng.

Resident Evil II: Actie-Horror – 7 – 94min – 2004
Alice wordt wakker in een ziekenhuis, weet te ontsnappen en merkt dat ze in het totaal verwoeste Raccoon City is. Overal waren zombies rond en een eng door de Umbrella Corperation gecreerd monster, dat op zoek is naar Alice.

Lights Out: Horror – 7 – 86min – 2016
Een jongetje woont samen met zijn depressieve moeder: hij is doodsbang in het donker, slaapt slecht en ziet er ziek uit. Zijn lerares belt zijn grote zus, Rebecca, om hem te komen halen en deze besluit samen met haar vriend het kind te laten logeren. Als het jong vertelt dat hij nachts dezelfde enge donkere gedaante ziet, die Rebecca als kind vroeger ook zag, gaat zij samen met haar vriend op onderzoek uit. Paar creepy scenes, film bouwt goed op, het acteren is goed en het verhaal is redelijk. Jammer dat de scare-scenes erg op elkaar lijken en de film geen verrassingen kent.

Jeepers Creepers I: Horror – 7 – 90min – 2001
Broer en zus op weg naar huis, worden van de weg gereden door een vieze oude truck. Even later zien ze de truck staan bij een huisje en het lijkt alsof de bestuurder een lijk uit zijn wagen haalt. Ze besluiten een kijkje te gaan nemen. Het begin is ijzersterk, maar halfweg wordt het snel minder en begint het schrik-hoofd van de jongen en het langzame reageren ergerlijk te worden.

Conjuring II: Horror – 7 – 133min – 2016
Het paranormale echtpaar reist dit keer naar Engeland om een moeder van 4 kinderen te helpen: haar dochter van 11 doet eng, raar en agressief en spreekt af en toe met de stem van een oude kerel. Minder dan I, vooral qua spanning, maar toch weer creepy sfeervol.

Resident Evil III: Actie-Horror – 7 – 95min 2007
De overlevenden van het virus willen naar Alaska vluchten. Alice, die nu over bovennatuurlijke krachten beschikt, sluit zich bij hen aan. Maar ook in dit deel worden ze achterna gezeten door zombies en de Umbrela Corporation.

Saw II: Horror-Thriller – 7 – 97min – 2005
Politieman onderzoekt een gruwelijke moord en vermoedt dat dit weer het werk is van de seriemoordenaar Jigsaw. Ondertussen worden 8 mensen gevangen gehouden in een huis vol dodelijke spelletjes. Ook weer goed, maar minder dan 1. Oh ja, de overige Saw-films zijn niet de moeite.

Collector: Thriller-Horror – 7 – 88min – 2009
Inbreker komt in een huis vol boobytraps terecht. Wat is er aan de hand en welke idioot heeft die daar neergelegd? Apart.

Scream II: Horror-Thriller – 7 – 120min – 1997
Twee jaar na de moorden, begint de ellende plotseling opnieuw. En weer is Sydney het doelwit. Deel II is minder, maar nog altijd goed te doen. De rest van de Scream-films zijn echter minder.

28 Weeks Later: Horror – 7 – 99min – 2007
28 weken na de virusuitbraak is de situatie in Groot-Brittannie onder controle. Tenminste, dat denken de instanties.

30 Days Of Night: Horror – 7 – 113min – 2007
In het afgelegen gehucht Barlow is het ieder jaar 30 dagen donker. Dit jaar komt er echter bezoek uit die lange duisternis. Enkele dorpelingen onder leiding van de sheriff moeten er alles aan doen om te overleven. Spannend.

Hostel: Horror – 7 – 93min – 2005
Drie jongens reizen door Europa. Als ze horen van een jeugdherberg waar het barst van de lekkere wijven, zetten ze meteen koers naar Slowakije. Eenmaal aangekomen kijken ze hun ogen uit. Er blijkt echter meer aan de hand te zijn… Sadistisch en goor!

House at the end of the street: Horror-Thriller – 7 – 101min – 2012
Moeder en dochter Elissa betrekken een nieuw huis. In het huis naast hun heeft nog niet zo lang geleden een verschrikkelijk drama plaatsgevonden. De ouders werden vermoord door de dochter die daarna spoorloos is verdwenen. Elissa sluit vriendschap met de zoon, die tijdens het drama, ergens anders woonde en nu het huis aan het opknappen is om te verkopen. Goede triller.

Texas Chainsaw Massacre II: Horror – 7 – 91min – 2007
Voordat ze naar Vietnam worden gestuurd, besluiten 2 vrienden met hun vriendinnen er even snel tussenuit te gaan. Ze krijgen echter onderweg een ongeluk. Als ze de sheriff eraan komt, krijgen ze al snel door dat er iets niet in orde is. Dit is eigenlijk een prequel op deel 1.

Texas Chainsaw Massacre: Horror – 7 – 86min – 1974
Groepje vrienden op doorreis stopt bij een vervallen huis in de hoop op benzine. Ze weten niet dat het huis bewoont door door een famile van psychopatische kannibalen.
Met Leatherface als de ultieme maniak. Klassieker.

Case 39: Thriller-Horror – 7 – 109min 2009
Maatschappelijk werkster ontfermt zich over een 10-jarig meisje dat door haar ouders wordt mishandeld. Als ze zich in de zaak verdiept, komen er echter merkwaardige dingen naar boven. Waarom zit het slot op haar deur bijvoorbeeld aan de verkeerde kant?

Possession: Horror – 7 – 93min – 2012
Meisje koopt op een rommelmarkt een oud kistje. In het kistje zit een demon die langzaam bezit van haar neemt, waardoor haar gedrag steeds vreemder wordt. Haar vader vermoedt dat er iets bovennatuurlijks aan de hand is en doet er alles aan om haar te helpen. Goed opgebouwd en creepy.

Seventh Sign: Horror-Mysterie – 7 – 97min – 1988
Christus is terug op aarde en strooit met apocalyptische rampen. Op dat moment krijgt de zwangere Moore een mysterieuze onderverhuurder. Moore ontdekt een vreemde, oude verzegelde brief op zijn bureau, wordt nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Spannend en mysterieus.

Primeval: Avontuur-Horror – 7 – 94min – 2007
Verslaggever moet een reportage maken over de jacht op een monsterkrokodil in Burundi. De krokodil blijkt echter behoorlijk uitgekookt te zijn. Het gevaar loert echter niet alleen in het water; het team komt midden in een wrede burgeroorlog terecht. Viel 100% mee.

Doom: Horror-SF – 7 – 100min – 2002
Mars 2145. De verbinding met een onderzoekscentrum op Mars wordt plotseling verbroken. Het laatste contact bestaat uit geschreeuw… Een speciale eenheid van de mariniers gaat op onderzoek uit. Veel actie en geschiet.

Friday the 13th: Horror – 7 – 106min – 2009
Groepje vrienden wil er even lekker tussenuit en trekt richting Crystal Lake. Ze komen daar een jongen tegen die zijn zus zoekt, die daar enkele weken geleden spoorloos is verdwenen. Net zo goed als het origineel uit 1980.

Crazies: Horror – 7 – 110min – 2010
Bewoners van een dorpje krijgen plotseling te maken met doorgedraaide dorpsgenoten. De sheriff en zijn vrouw, een arts, gaan op onderzoek uit en moeten ineens vechten voor hun leven. Prima vermaak.

Alien Raiders: SF-Horror-Thriller – 7 – 85min – 2008
Buurtsuper wordt overvallen door een gewapende bende die meteen begint te schieten. Het is echter niet zomaar een bende, maar een groep gewapende wetenschappers. De deuren gaan op slot, want iets of iemand mag niet uit de supermarkt ontsnappen.

Dog Soldiers: Horror-Actie – 7 – 105min – 2002
Soldaten op oefening in de Schotse Hooglanden stuiten op een gewonde kapitein en de… overblijfselen van zijn team. WTF!

Lake Placid: Horror-Humor – 7 – 82min – 1999
Dode duiker blijkt aangevreten te zijn. De sheriff stelt een onderzoek in met behulp van een paleontologe. Zit er een monster in het meer? Lekker droge humor.

Zombieland: Horror-Humor – 7 – 88min – 2010
Vier mensen moeten zien te overleven in een wereld vol zombies. Schiet en slash afgewisseld met humor, zoals Bill Muray, die zichzelf speelt.

Mimic: Horror – 7 – 105min – 2002
De mensheid wordt bedreigd door een virus afkomstig van kakkerlakken. Wetenschapper creert een insect dat alle kakkerlakken uitroeit. Eind goed al goed? Nee, want een paar jaar laten verdwijnen er mensen spoorloos… Spannende momenten!

Wrong Turn I: Horror – 7 – 86min – 2003
Op weg naar een sollicitatiegesprek botst Chris Finn op een auto met daarin een stel tieners. Aangezien ze middenin een groot bos zijn besluiten ze met zijn allen om hulp te gaan zoeken. Al snel zien ze een huisje, maar als ze dara naar binnen gaan rijzen de haren snel te berge. Spannende momenten.

Dead Set: Horror – 7 – 141min – 2008
Filmcrew is druk bezig met het vastleggen van het wel en wee van de bewoners in het Big Brother-huis als er een zombieplaag uitbreekt. De bewoners hebben geen enkel benul van de slachtpartij op het terrein van de filmstudio, maar beginnen argwaan te krijgen als de camera’s niet meer meedraaien… Film moet wel een beetje op gang komen.

Wrong Turn II: Horror – 6,5 – 97min – 2007
Zes mensen worden voor een tv-show gedropt in de wildernis van Virgenia (VS). Ze komen er al snel achter dat er een stel gestoorde kannibalen in het bos ronddolen. Totaal andere horror dan deel 1, maar nauwelijks minder vermakelijk.

Grudge I: Horror – 6,5 – 92min – 2004
Amerikaanse verpleegster in Tokio moet een oude vrouw verzorgen in haar eigen huis. In het huis rust echter een verborgen kwaad, dat achter haar aan komt. Af en toe behoorlijk griezelig.

Cassadaga: Thriller-Horror – 6,5 – 108min – 2011
Studente probeert via een medium contact te leggen met haar pas overleden zusje. Dat lukt, maar vanaf dat moment wordt ze bezocht door de geest van een overleden vrouw. Ze probeert te achterhalen wat er met de vrouw is gebeurd. Vrij standaard verhaal wordt hier aardig en soms spannend verfilmd. Jammer dat een aantal zaken totaal niet worden benut, uitgelegd of uitgewerkt.

You’re Next: Thriller-Horror – 6,5 – 94min – 2013
Ouders nodigen hun 3 zoons en 1 dochter met aanhang uit om hun 25 jarig huwelijk te vieren. Wat een feestelijk weekend moest worden ontaard al snel in een bloedbad als ze vanuit de bossen worden beschoten door mannen met enge maskers. Sterk begin, daarna iets minder, maar zeker iets voor de liefhebbers van het genre.

Other side of the Door: Horror – 6,5 – 96min – 2016
Als haar zoontje verongelukt, krijgt de moeder de kans nog een keer – via een deur in een oude tempel – met haar kind te praten. Ze mag echter onder geen enkele voorwaarde die deur opendoen. Sfeervolle horror en goed geacteerd, alleen de vader is te sukkelig en de actrice die de moeder speelt kijkt me altijd net even iets te intens, alsof er iemand bij haar voordringt in de rij.

Skeleton Key: Thriller-Horror – 6,5 – 104min – 2005
Verpleegster aan huis raakr er steeds meer van overtuigd dat er iets merkwaardigs aan de hand is met de man die ze moet verplegen. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een deur op zolder die niet open kan. Mysterieus, goed opgebouwd, aardig plot, maar toch te weinig spanning.

I Spit on your Grave I: Horror-Thriller – 6,5 – 108min – 2010
Schrijfster trekt zich terug in een afgelegen vakantiehuisje om te werken aan haar boek. Ze wordt daar echter overvallen, vernederd en verkracht door de plaatselijke idioten. Haar wraak is echter nog gruwelijker… Prima sfeervolle, wraakfilm met een paar gore scenes.

Mama: Horror – 6,5 – 105min – 2013
Zwaar overspannen vader vermoordt zijn collega’s en slaat met zijn 2 jonge dochters op de vlucht, maar krijgt een auto-ongeluk en ze vinden een onderkomen in een vervallen huisje in het bos. Als de vader zijn dochters daar wil doodschieten, wordt hij door iets gegrepen. Vijf jaar later is de oom van de meisjes nog steeds naar ze op zoek, als hij de twee meisjes uiteindelijk vindt zijn ze totaal verwilderd. Na maanden therapie neemt de oom de meisjes bij zich in huis… Paar keer goed creepy.

Eye: Horror-Mysterie – 6,5 – 98min – 2008
Vrouw die van kindsaf blind is, kan door een hoornvliestransplantatie weer zien. Ze begint echter ook dingen en mensen te zien die er niet zijn. Wordt ze gek of is er iets anders aan de hand? Ze vraagt haar oogspecialist om mee op onderzoek te gaan. Goed bedacht, beetje karig uitgevoerd, vooral de rol van de oogspecialist zuigt.

Land of the Dead: Horror – 6,5 – 93min – 2005
Zombies heersen over de wereld. De overgebleven mensen hebben zich teruggetrokken in een versterkte stad. Met behulp van een tank probeert men de zombies buiten te houden.

Open Grave: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 101min – 2013
Een man ontwaakt in een kuil vol met lijken. Hij weet niet hoe hij daarin terecht is gekomen en wie hij is. In een huisje in de buurt vindt ie 5 anderen. Ook zij hebben geheugenverlies. De 6 proberen te ontdekken wat er met hen is gebeurd en merken al gauw dat dat levensgevaarlijk is… Had meer spanning in gemoeten. Wel lekker mysterieus.

Evil Dead: Horror – 6,5 – 85min – 1981
Vijf jongeren huren een afgelegen huisje in de bossen. Daar vinden ze een een eng boek en een bandrecorder. Als ze de recorder afspelen laten ze een demon vrij. Grappig en eng tegelijk. Klasieker!

Evil Dead: Horror – 6,5 – 91min – 2013
Vijf vrienden gaan naar een afgelegen huisje in het bos, omdat ze gaan proberen een van hem te laten afkicken. Het stinkt er echter enorm. De geur komt uit een verborgen kelderluik. Daarin vinden ze een met prikkeldraad dichtgebonden pakketje en tientallen opgehangen kattenlijken. Wie is er zo dom in in het pakje te kijken? Remake van de klassieker uit 1981, maar de toon is enger en serieuzer. Veel gore.

Devil’s Rejects: Misdaad-Horror – 6,5 – 109min – 2005
Politie doet een gruwelijke ontdekking in het huis van een Hillbilly-familie: tientallen rottende en verminkte lijken, allemaal van vermiste mensen. De sheriff doet er echt alles aan om deze gestoorde seriemoordenaars op te pakken. Het begin is goed, grof en gestoord, daarna ontbreekt het aan een verhaallijn en spanning.

Uninvited: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 87min – 2009
Als zijn vrouw overlijdt begint de man een relatie met de verpleegster van zijn vrouw. Zijn dochters moeten niks van haar hebben en als de jongste ook nog waarschuwende berichten krijgt van een geest, gaan de 2 meiden op onderzoek uit. Niet echt spannend, maar het houdt je wel bezig en het einde verrast toch weer positief.

Jeepers Creepers II: Horror – 6,5 – 104min – 2003
Bus met scholieren wordt op een binnenweg aangevallen door iets groot en vliegend. Ze verschansen zich in de bus. Minder dan deel 1.

Haute Tension: Horror-Thriller – 6,5 – 91min – 2003
Twee vriendinnen besluiten bij de ouders van een van hen te gaan studeren voor de examens. De ouders wonen immers erg afgelegen en rustig. Als er midden in de nacht een oude auto voor de deur stopt, begint de ellende… Rauw, bloederig en behoorlijk spannend, maar het einde is uit de lucht gegrepen en slaat nergens op.

Species: SF-Horror – 6,5 – 108min – 1995
In een laboratorium bevrucht men een eicel met buitenaards DNA. Het experiment lukt en groeit uit tot een mooie, hoogintelligente maar ook levensgevaarlijke vrouw.

Pact: Horror-Thriller-Mysterie – 6,5 – 91min – 2012
Annie onderzoekt de verdwijning van haar zus, kort nadat hun moeder is overleden. Ze verblijft hierdoor in haar oude ouderlijke huis en merkt al snel dat er iets mis is in het huis. Met de hulp van een politieman en een medium gaat ze op onderzoek uit. Niet onaardig. Paar keer verrassend. Had wat spannender en beter uitgewerkt moeten worden.

Paranormal Activity III: Horror – 6,5 – 93min – 2011
Dochtertje beweert een onzichtbaar vriendje te hebben. Papa wil dat wel eens zien en plaatst camera’s in het huis.

Wer: Horror-Thriller – 6,5 – 92min – 2013
Een gezin wordt tijdens het kamperen op beestachtige wijze vermoord. De plaatselijke idioot, een enorm sterke reus, wordt meteen verdacht en opgepakt. Zijn advocate gelooft echter in zijn onschuld en probeert met haar team te bewijzen dat hij vanwege een zeldzame ziekte het nooit gedaan kan hebben. Dan komt er opnieuw een melding binnen… Aardig gedaan, ondanks het feit dat je meteen al weet hoe het in elkaar steekt.

Stigmata: Mysterie-Horror – 6,5 – 102min – 1999
Kapster krijgt stigmata; de wonden van Jezus Christus. Priester moet van het Vaticaan de zaak onderzoeken, aangezien stigmata nooit bij ongelovigen voorkomen. Interessant onderwerp. Had echter beter gekund.

Texas Chainsaw Massacre 3D: Horror – 6,5 – 91min -2013
Meisje ontvangt een erfenis van een oma die ze niet kent. Ze moet naar een gehucht in Texas om daar papieren te ondertekenen. Samen met een paar vrienden gaat ze op pad.
Eenmaal aangekomen, blijkt ze een enorm huis te hebben geerfd. Niet zo spannend en vrij luchtig, maar toch best aardig gedaan. Dit is eigenlijk een vervolg op de klassieker uit 1974.

Vorig artikelBeste sportfilms
Volgend artikelBeste thrillers

2 REACTIES

  1. Ik zoek een film over een groep mensen die een verlaten huis betrekken waar het spookt.
    Uiteindelijk blijken daar heel veel kinderen te zijn vermoord
    Was een weeshuis maar weet dit niet zeker
    Maar die kinderen willen bevrijd worden

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in