Beste mysteriefilms

0

Wat is de beste mysteriefilm? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste mysteriefilms van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top mysteriefilm voor jou. Veel kijkplezier.

Green Mile: Drama-Mysterie – 9,5 – 188min – 1999
Jaren ’30 VS. Gevangenisbewaarders op Dodencel-afdeling hebben het erg rustig. Die rust wordt wreed verstoort door de komst van een sadistische bewaker en een nieuwe gevangene: een enorme neger, die merkwaardig genoeg heel zachtaardig is… Meesterwerk en klassieker!

Frequency: Thriller-Mysterie – 8,5 – 118min 2000
Man prutst aan oud zendbakkie en raakt aan de praat met een kerel die beweert zijn 30-jaar geleden overleden vader te zijn. Meer vertellen zou zonde zijn. Een van de betere films.

Sixth Sense: Thriller-Mysterie – 8,5 – 107min – 1999
Kinderpsychiater wordt ingeschakeld om een jongentje te helpen die beweert geesten te zien. Meer moet je niet vertellen over deze film. Spannend en met een meesterlijk plot.

What Lies Beneath: Thriller-Horror-Mysterie – 8 – 130min – 2000
Vrouw raakt ervan overtuigd dat het in haar huis spookt. Ze verdenkt bovendien haar buurman ervan zijn vrouw te hebben vermoord. Haar rationele man stuurt haar naar een therapeut. Deze adviseert haar echter om contact te maken met de spoken… Spannend en mysterieus en een paar goede schrikmomenten.

Millennium I: Thriller-Mysterie – 8 – 153min – 2009
Onderzoeksjournalist wordt ingehuurd door steenrijke industrieel om een verdwijning van 40 jaar geleden te onderzoeken. Hij krijgt daarbij de hulp van de excentrieke hacker Lisbeth. Los staand verhaal van een drieluik. Deel 1 is echter veruit het beste.

Girl with the Dragon Tattoo – Thriller-Mysterie – 8 – 158min – 2011
Misschien nog beter dan het origineel (Millennium I). Onderzoeksjournalist wordt ingehuurd door steenrijke industrieel om een verdwijning van 40 jaar geleden te onderzoeken. Hij krijgt daarbij de hulp van de excentrieke hacker Lisbeth. Ijzersterke remake!

Phenomenon: Mysterie-Drama – 8 – 123min – 1996
Simpele boer ziet lichtflitsen aan de hemel en verandert daarna in een genie, uitvinder en talenwonder. Zijn dorpsgenoten beginnen hem steeds meer een freak te vinden en de regering begint belangstelling voor hem te krijgen. Prachtfilm.

Stir of Echos: Thriller-Mysterie – 8 – 99min – 1999
Tom laat zich voor de gein hypnotiseren. Er gaat echter iets mis en Tom ziet sindsdien geesten, die hem iets duidelijk proberen te maken. Spannend en mysterieus.

Unknown: Thriller-Mysterie – 8 – 113min – 2011
Man komt na een auto-ongeluk bij in een ziekenhuis en merkt dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere kerel zelfs zijn plaats heeft ingenomen. Is hij nu gek of iedereen om hem heen? Film blijft boeien!

Source Code: SF-Mysterie – 8 – 93min – 2011
Man schiet wakker in een trein en ontdekt dat hij in een ander lichaam zit. Tegenover hem zit zijn kletsende vriendin. IJzersterk en origineel.

Cara Oculta: Thriller-Mysterie – 8 – 96min – 2011
De vriendin van een succesvol dirrigent verdwijnt plotseling en laat hem vertwijfeld achter. De politie kan geen spoor van haar vinden. Hij vindt troost in de armen van een serveerster. Als zij alleen in zijn huis is krijgt ze de indruk dat iets contact met haar probeert te maken… Sterk verhaal, had wel iets spannender gemoeten. Bekijk niet de trailer van deze film, want die verpest het hele verhaal.

Prestige: Mysterie-Drama – 8 – 135min – 2006
Eind 19e eeuw proberen 2 illusionisten de beste in hun vak te worden, daarbij steken ze elkaar steeds de loef af met hun trucs. Die strijd wordt echter steeds harder en donkerder.

Butterfly Effect: Thriller-Mysterie – 8 – 113min – 2004
Student kan via zijn dagboek terug in de tijd. Dat lijkt erg handig om kleine dingetjes te veranderen, maar dat heeft wel grote gevolgen. Interessant gegeven wordt prima uitgewerkt.

Da Vinci Code: Thriller-Mysterie – 8 – 147min – 2006
Professor Langdon, op zakenreis in Parijs, wordt betrokken bij een raadselachtige moord op de curator in het Louvre. Daardoor krijgt hij niet alleen de politie, maar ook een albino monnik van de geheimzinnige katholieke sekte, Oppus Dei, achter zich aan. Zijn speurtocht om de zaak op te lossen voert uiteindelijk naar een van wereld’s grootste mysteries: de Helige Graal. Mysterieus, spannend en veel weetjes. Wel erbij blijven dus!

Changeling: Drama-Mysterie – 8 – 140min – 2008
Los Angeles 1928. Een wereld waarin vrouwen nauwelijks iets te vertellen hebben. Als het 9-jarige zoontje van een werkende moeder spoorloos verdwijnt, wordt ze nooit echt serieus genomen. Als het imago van de politie hierdoor een knauw lijkt te krijgen, wordt zoonlief na 5 maanden plotseling gevonden. Het blijkt echter een bedrieger te zijn. Waargebeurd.

Invisible Guest (Contratiempo): Thriller-Mysterie – 8 – 106min – 2016
De politie valt een hotelkamer binnen en treft daar een dode vrouw en een rijke zakenman aan. De man beweert het niet gedaan te hebben, maar hoe kan de deur dan van binnenuit op slot zitten? De man schakelt een topadvocaat in en samen doorlopen ze wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd. Ijzersterk verhaal.

White Noise: Horror-Mysterie – 7,5 – 101min – 2005
Architect in rouw over de verdwijning/dood van zijn vrouw, wordt benaderd door een paranormaal expert. Hij beweert contact met zijn vrouw te hebben gehad via EVP (audio-bandopnames). Dat blijkt echter levensgevaarlijk! Ijzersterk begin en middenstuk met een aantal kippenvelmomenten. Het einde is in vergelijking met de rest van de film zwak en onduidelijk en dat is jammer. Prima kijkvoer.

Mothman Prophecies: Thriller-Mysterie 7,5 – 119min 2002
Man en vrouw krijgen een auto-ongeluk omdat de vrouw ineens uitwijkt. Hij overleeft, zij sterft later aan haar verwondingen. Voordat ze sterft zegt ze nog: ‘Zag je het niet?’ Als de man in haar kastje allemaal rare tekeningen ziet van een of andere gedaante, gaat hij op onderzoek uit… Mysterieus en spannend.

Dragonfly: Thriller-Mysterie – 7,5 – 104min 2002
Vrouw van arts verongelukt in Venezuela. Als er onverklaarbare dingen in de omgeving van de arts gebeuren, krijgt deze de indruk dat zijn overleden vrouw met hem in contact probeert te komen. Lekker mysterieus!

Unbreakable: Mysterie-Thriller – 7,5 – 106min – 2000
David Dunn overleeft op miraculeuze wijze een enorm treinongeluk waarbij alle passagiers omkomen. Hij komt daardoor in contact met een man die zo kwetsbaar is, dat hij zichzelf de man van glas noemt. Deze man heeft een krankzinnige theorie over waarom David het ongeluk overleefde. Briljant concept.

Sleepy Hollow: Horror-Mysterie – 7,5 – 105min – 1999
1799. Vooruitstrevende agent wordt overgeplaatst naar het gehucht Sleepy Hollow omdat daar mensen zouden worden onthoofd door een ruiter zonder hoofd. Sfeervol, griezelig en mysterieus.

Knowing: Thriller-Mysterie – 7,5 – 130min – 2009
In 1959 begraven basisschoolleerlingen een capsule met daarin tekeningen van hoe hun denken dat de wereld er over 50 jaar uitziet. In 2009 wordt de capsule geopend en komt een tekening met raadselachtige getallen in handen van een professor. De getallen blijken de toekomst exact te voorspellen. Origineel idee. Sterk en spannend begin, daarna zwakt het af.

Wicker Park: Mysterie-Romantiek – 7,5 – 114min – 2004
Man ziet spoorloos verdwenen geliefde plotseling voorbij komen in een bar. Hij stelt alles in het werk om haar dit keer niet weer kwijt te raken. Goed plot met veel wendingen.

Shelter: Mysterie-Horror – 7,5 – 112min – 2010
Psychiater is ervan overtuigd dat het onmogelijk is dat mensen kunnen lijden aan MPS (meerdere persoonlijkheden syndroon). Totdat ze een patient krijgt die aan die ziekte lijdt en wel erg overtuigend overkomt. Ze verdiept zich in de zaak en komt erachter dat al zijn aangenomen personages in het echt hebben bestaan en zijn vermoord. Spannend en mysterrieus.

Limitless: Thriller-Mysterie – 7,5 – 105min – 2011
Schrijver met writersblock krijgt van een vriend een revolutionaire pil waardoor hij zijn hele hersencapaciteit gaat benutten. Dat resulteert in een tsunami aan ideeen en briljante vondsten en geeft een boost aan zijn werklust. Een taal leren doet hij in een dag. Dat levert hem veel geld en macht op, maar de keerzijde is dat criminelen er lucht van krijgen. Goed verhaal, alhoewel het ontstaan de pil zelf vaagt blijft.

Ring I: Horror-Mysterie – 7,5 – 115min – 2002
Het bekijken van een mysterieuze videoband zou de dood hebben veroorzaakt van een aantal tieners. Een journaliste duikt in het broodje-aap verhaal, speurt de band op, bekijkt hem en wordt daarna meteen opgebeld door iemand die zegt ze binnen een week zal sterven. Ouderwetse suspense met enge momenten!

Mist: Horror-Mysterie – 7,5 – 126min – 2007
Een plotseling opkomende mysterieuze mist overvalt mensen die inkopen aan het doen zijn in een supermarkt. Er blijkt iets gevaarlijks in de mist te zitten en de shoppers verschanden zich in de supermarkt. Mysterieus en griezelig.

Others: Thriller-Mysterie – 7,5 – 101min – 2001
Moeder en 2 kids wachten op de terugkeer van vader, die in de oorlog heeft gevochten. De kinderen hebben een zeldzame ziekte waardoor ze slecht tegen zonlicht kunnen. In het immer donkere huis ziet een van de kids plotseling geesten. Beklemmend en verrassend!

Identity: Thriller-Mysterie – 7,5 – 90min – 2003
10 mensen stranden door noodweer in een motel. Als een hotelgast dood wordt gevonden, realiseren ze dat een van hen een moordenaar is. Wie is het? Niemand lijkt meer veilig en wie is te vertrouwen? Lekker mysterieus en met een verrassende wending, maar te weinig spanning door het te hoge tempo en de overdaad aan typetjes.

Incendies: Drama-Mysterie – 7,5 – 130min 2010
Broer en zus krijgen na de dood van hun moeder te horen dat ze nog een broer hebben en dat hun vader nog leeft. Moeders laatste wil is dat zij aan broer en pa een verzegelde brief geven. Een lange, bizarre zoektocht volgt.

Illusionist: Mysterie-Romantiek – 7 – 110min – 2006
Jonge goochelaar en gravin worden op elkaar verliefd, maar zij is voorbestemd voor de koning en de 2 worden uit elkaar gehaald. Jaren later ontmoeten ze elkaar weer. Zij staat op het punt te trouwen en hij is een meesterlijke illusionist geworden. Meer een sprookje.

Deja Vu: Thriller-Mysterie – 7 – 128min – 2006
Agent moet een aanslag op een veerboot onderzoeken waarbij 500 mensen omkwamen. Hij komt al snel in contact met een gespecialiseerde FBI-unit, die terug in de tijd kan kijken. Alleen kijken of ook iets veranderen?

Angels & Demons: Thriller-Mysterie – 7 – 146min – 2009
De paus is dood. Zijn 4 eventuele opvolgers worden ontvoerd door een geheimzinnige sekte. Als de Zwitserse Garde een mysterieus document ontvangt van de ontvoerders, wordt symbool-expert Langdon erbij gehaald. Hij moet een race tegen de klok voeren langs een eeuwenoud spoor dwars door Rome. Heerlijk mysterieus vermaak.

Seventh Sign: Horror-Mysterie – 7 – 97min – 1988
Christus is terug op aarde en strooit met apocalyptische rampen. Op dat moment krijgt de zwangere Moore een mysterieuze onderverhuurder. Moore ontdekt een vreemde, oude verzegelde brief op zijn bureau, wordt nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Spannend en mysterieus.

Backtrack: Thriller-Mysterie – 7 – 90min – 2015
Psychiater vindt dat al zijn patienten zich merkwaardig gedragen. Is er iets met ze? Dan komt hij erachter dat ze allemaal dood zijn. Is hij gek aan het worden of proberen deze doden hem iets duidelijk te maken? Paar leuke schrikmomenten, goed verhaal maar er had wat meer uitgehaald moeten worden.

X-Files, I want to believe: Thriller-Mysterie – 7 – 105min – 2008
De paranormale afdeling van Mulder en Scully binnen de FBI is gesloten. Maar dan krijgen ze te maken met vrouwen die spoorloos verdwijnen, lichaamsresten langs de weg en een priester met visioenen. Tijd om Mulder en Scully weer te activeren. Beter dan verwacht.

Sherlock Holmes I: Actie-Mysterie – 7 – 128min – 2009
Prive-detectice Sherlock Holmes en zijn vriend en assistent Watson weten de gevaarlijke seriemoordenaar Lord Blackwood achter slot en grendel te krijgen. Blackwood wordt ter dood veroordeeld, maar hij weet op mysterieuze wijze uit zijn graf te herrijzen en is uit op de ondergang van Engeland.

Mindhunters: Thriller-Mysterie – 7 – 106min – 2004
FBi-agenten in opleiding worden op een speciaal ingericht eiland gedropt om daar achter een fictieve seriemoordenaar aan te gaan. Al snel blijkt het helemaal niet zo fictief te zijn als er een agent op gruwelijke wijze wordt vermoord. Sterke moordscenes.

Dream House: Mysterie-Thriller – 7 – 92min
Familie betrekt een nieuw huis. De man komt erachter dat er in dat huis mensen zijn vermoord. Hij gaat op onderzoek uit en stuit op een groot mysterie.

Lake House: Romantiek-Mysterie – 7 – 105min – 2005
Man krijgt brieven van een vrouw die 2 jaar later leeft dan hem. Ze proberen elkaar te ontmoeten, maar kan dat wel?

Oldboy: Actie-Mysterie – 6,5 – 120min – 2003
Man wordt ontvoerd en 15 jaar opgesloten in een kamer. Daarna wordt hij ineens vrijgelaten. Hij gaat op onderzoek uit waarom en door wie hij is opgesloten. Plot is uitstekend, maar de film zakt regelmatig ver weg.

Open Grave: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 101min – 2013
Een man ontwaakt in een kuil vol met lijken. Hij weet niet hoe hij daarin terecht is gekomen en wie hij is. In een huisje in de buurt vindt ie 5 anderen. Ook zij hebben geheugenverlies. De 6 proberen te ontdekken wat er met hen is gebeurd en merken al gauw dat dat levensgevaarlijk is… Had meer spanning in gemoeten. Wel lekker mysterieus.

Skumtimmen: Detective-Mysterie – 6,5 – 95min – 2013
Een vrouw ontvangt 20 jaar na de verdwijning van haar zoontje een van zijn sandaaltjes per post. Samen met haar vader duikt ze in het verleden en stuit al snel op de geschiedenis van een plaatselijke moordenaar die het land is ontvlucht. Sfeervol, grauw en somber verfilmd. Ietwat traag, te weinig actie en suspense, maar toch goed te doen.

Uninvited: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 87min – 2009
Als zijn vrouw overlijdt begint de man een relatie met de verpleegster van zijn vrouw. Zijn dochters moeten niks van haar hebben en als de jongste ook nog waarschuwende berichten krijgt van een geest, gaan de 2 meiden op onderzoek uit. Niet echt spannend, maar het houdt je wel bezig en het einde verrast toch weer positief.

Pact: Horror-Thriller-Mysterie – 6,5 – 91min – 2012
Annie onderzoekt de verdwijning van haar zus, kort nadat hun moeder is overleden. Ze verblijft hierdoor in haar oude ouderlijke huis en merkt al snel dat er iets mis is in het huis. Met de hulp van een politieman en een medium gaat ze op onderzoek uit. Niet onaardig. Paar keer verrassend. Had wat spannender en beter uitgewerkt moeten worden.

Eye: Horror-Mysterie – 6,5 – 98min – 2008
Vrouw die van kindsaf blind is, kan door een hoornvliestransplantatie weer zien. Ze begint echter ook dingen en mensen te zien die er niet zijn. Wordt ze gek of is er iets anders aan de hand? Ze vraagt haar oogspecialist om mee op onderzoek te gaan. Goed bedacht, beetje karig uitgevoerd, vooral de rol van de oogspecialist zuigt.

Premonition: Mysterie – Drama – 6,5 – 96min – 2007
Vrouw krijgt te horen dat haar man is omgekomen bij een auto-ongeluk. Haar wereld stort in. De volgende ochtend loopt haar man echter kerngezond rond in huis.
Interessant begin, daarna steeds minder.

Tall Man: Thriller-Mysterie – 6,5 – 100min – 2013
In het dorpje Cold Rock verdwijnen op mysterieuze wijze al jaren kinderen. Meegenomen door de Tall man, aldus de volkslegende. Een verpleegster vindt dat onzin en als haar zoontje wordt meegenomen door een gedaante in het zwart gaat ze er achteraan. Aparte film die blijft verrasssen. De sfeer is echter te deprimerend, dat had niet gehoeven.

Stigmata: Mysterie-Horror – 6,5 – 102min – 1999
Kapster krijgt stigmata; de wonden van Jezus Christus. Priester moet van het Vaticaan de zaak onderzoeken, aangezien stigmata nooit bij ongelovigen voorkomen. Interessant onderwerp. Had echter beter gekund.

Vorig artikelBeste misdaadfilms
Volgend artikelBeste oorlogsfilms

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in