Beste oorlogsfilms

0

 

Wat is de beste oorlogsfilm? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste oorlogsfilms van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top oorlogsfilm voor jou. Veel kijkplezier.

Braveheart: Avontuur-Drama – 10 – 177min – 1995
Schotland 13e eeuw. De Schot William Wallace is de wrede Engele overheersing beu, komt in opstand en probeert de zwaar verdeelde Schotten te verenigen in hun strijd tegen Engeland. Deze film heeft alles: humor, liefde, vriendschap, verraad, actie, veldslagen, een uitstekend verhaal en geweldige acteurs.

300: Oorlog – 8,5 – 117min – 2006
Griekenland 480 v. Chr. Koning Leonidas van Sparta neemt het met 300 man op tegen het immense Perzische leger van Xerxes in de slag bij Thermopylea. Waargebeurd. Prachtige heroische film met sensationele beelden.

Saving Private Ryan: Oorlog – 8,5 – 170min – 1998
Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse ministerie van Defensie komt erachter dat 3 broers gesneuveld zijn in de oorlog. De 4e leeft nog, maar maakt deel uit van de Geallieerde invasie. Een sergeant krijgt opdracht hem terug te halen. Rauwe openingsscene op het strand is meesterlijk.

Schindler’s List: Drama-Oorlog – 8,5 – 195min – 1993
Tweede Wereldoorlog. Oscar Schindler is een gewiekste Duitse zakenman die erg rijk wordt door de oorlog. Hij krijgt echter wroeging als hij ziet hoe de nazi’s de joden behandelen en besluit een manier te vinden om de joden te helpen. Waargebeurd. Prachtig drama in zwart-wit.

Black Hawk Down: Oorlog – 8 – 144min – 2001
120 Amerikaanse elite-soldaten worden in Mogadishu gedropt om 2 luitenanten van een krijgsheer te ontvoeren. De operatie loopt echter faliekant mis en ze moeten zich een weg uit het door bendes geregeerde, wetteloze Mogadishu zien te vechten. Adrenaline-actie in een waargebeurd verhaal. Het kansloze gevecht vanuit een neergeschoten helikopter tegen een overmacht aan idioten met geweren maakt indruk.

Hacksaw Ridge: Oorlog-Drama – 8 – 131min – 2016
Tweede Wereldoorlog. Desmond neemt vrijwillig dienst in het Amerikaanse leger en raakt in enorme problemen omdat hij geen wapen wil aanraken. Hij wil namelijk hospik worden.
Hij krijgt hierdoor niet alleen de leiding tegen zich, maar ook zijn maten.`Als hij desondanks toch naar Okinawa wordt gestuurd en zijn compagnie de beruchte Hacksaw Ridge moet heroveren, bewijst hij zich door 75 mannen te redden middenin de vijandelijke linies. Waargebeurd. Goed geacteerd, meeslepend en heftige oorlogsbeelden.

Troy: Avontuur-Oorlog – 8 – 201min – 2004
1193 v Chr. Paris van Troje en Helena de koningin van Sparta worden verliefd. Helena besluit met Paris naar Troje te gaan. Koning Menelaos van Sparta is hier furieus over, trommelt een enorm Grieks leger op met daarin helden als Ajax en Achilles en valt Troje aan. Spektakelfilm met veel heroische gevechten.

Kingdom of Heaven: Avontuur-Oorlog – 8 – 145min – 2005
1186 na Chr. De kruistochten op hun hoogtepunt. Smid besluit naar Jerusalem af te reizen om de stad te helpen beschermen tegen de aanvallen van de beruchte veldheer Saladin.
Het wordt een episch avontuur vol met gevechten, vriendschap, verraad, liefde en oorlog. Prachtige avonturenfilm, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Lone Survivor: Oorlog – 8 – 121min – 2013
Navy Seal team wordt gedropt in Afghanistan om een talibanleider te doden. Ze worden echter ontdekt door geitenhoeders en de missie loopt uit op een ramp als ze de Taliban achter zich aan krijgen en ze moeten vechten voor hun leven. Waargebeurd. Twee totaal idiote beslissingen maken de film minder geloofwaardig, maar schijnen dus echt gebeurd te zijn. Welke idioot laat de geitenhoeder lopen en welke idioot gaat vervolgens zitten wachten op een berg??? Meeslepende, rauwe gevechten!

Soldaat van Oranje: Oorlog-Verzet – 8 – 153min – 1977
Tweede Wereldoorlog. Nog studerende vriendengroep neemt de naderende oorlog eerst luchtig op. Als het echter menens wordt, sluiten sommige van hen zich aan bij het verzet. Beste Nederlandse film ooit!

Zulu: Oorlog – 8 – 138min – 1964
Zuid-Afrika 1879. Een kleine Engelse missiepost van 140 man onder leiding van de arrogante luitenant Bromhead en de tactisch expert Chard krijgt te horen dat duizenden Zulu-krijgers op oorlogspad zijn. Ze besluiten niet te vluchten, maar te vechten. Gebaseerd op de slag van Rorke’s Drift. Schitterende, heroische oorlogsfilm.

Zwartboek: Oorlog-Verzet – 8 – 145min – 2006
Tweede Wereldoorlog. Nederland is bezet door de Duitsers. Een jodin raakt door een bombardement haar schuilplaats kwijt en besluit om voor het verzet te infiltreren in het Duitse hoofdkwartier.

Full Metal Jacket: Oorlog – 7,5 – 116min – 1987
Groep rekruten wordt op hardhandige wijze klaargestoomd en geherenspoeld voor de oorlog in Vietnam. Daarna worden ze gedumt in de oorlog. Het eerste deel speelt zich af in het trainingskamp en is geweldig. Het deel over de oorlog is minder, maar nog steeds voldoende. Prima, harde en rauwe oorlogsfilm met prachtige beelden.

Kingdom: Oorlog-Actie – 8 – 110min – 2007
In Saoedie-Arabie komen tientallen Amerikaanse burgers om bij een terroristische aanslag. Een speciale eenheid van de FBI wil op zoek naar de daders, maar wordt vooral tegengewerkt en komt uiteindelijk terecht in een zeer vijandige omgeving. Vooral het einde is spannend.

Longest Day: Oorlog – 8 – 180min – 1962
Tweede Wereldoorlog. De invasie op de Normandische kust vanuit de gezichtspunten van een aantal eenheden. Enorm spektakelstuk, maar teveel hoofdrolspelers waardoor je het overzicht een beetje kwijtraakt.

Green Zone: Oorlog-Thriller – 8 – 115min – 2010
De Irak-oorlog. Legerofficier Roy Miller is belast met het opsporen van de massavernietigingswapens van Saddam Hussein. Maar op alle aangewezen zogenaamde opslagplaatsen vindt ie alleen maar rommel en jarenlange leegstand. Als hij vragen begint te stellen over waar de informatie over de massavernietigingswapens vandaan komt, wordt ie gesommeerd zijn mond dte houden. Hij besluit dan maar zelf op onderzoek uit te gaan en belandt al snel in een wespennest… Geen moment verveeld.

Last of the Mohicans: Avontuur – 7,5 – 112min – 1992
Amerika 1757. De Engelsen en Fransen vechten om de macht in het reusachtige land. Als een man de dochters van de Engelse bevelhebber redt uit handen van een moordzuchtige indianenstam (Huronen), krijgen ze niet alleen de Fransen maar ook de Huronen achter zich aan. Mooie avonturenfilm met oorlog, romantiek en veel drama.

Valkyrie: Oorlog-Thriller – 7,5 – 120min – 2008
Tweede Wereldoorlog. Von Staufenberg maakt deel uit van de staf van Adolf Hitler maar hij walgt van de man en is het totaal oneens met zijn aanpak. Hij en enkele andere officieren besluiten om Hitler te vermoorden. Waargebeurd. Spannend!

Patriot 7,5 Oorlog-Avontuur 165min 2000
1776, Amerikaanse vrijheidsoorlog tegen de Engelsen. Oorlogsheld in ruste en nu vreedzame boer ziet met lede ogen aan hoe zijn 2 zoons vrijwillig dienst nemen in het pas gevormde Amerikaanse leger. Als een van zijn zoons kort daarna wordt omgebracht door een Engelse majoor, neemt hij op gruwelijke wijze wraak en wordt een van de aanvoerders van de rebellen. Gewoon goed.

Where Eagles Dare: Oorlog – 7,5 – 158min – 1968
Tweede Wereldoorlog. Als de Duitsers een Amerikaanse generaal gevangen nemen, schrikken de Geailieerden zich kapot. Deze generaal weet namelijk alles van de naderende D-Day. Een eliteeenheid gaat op weg om de generaal te bevrijden, maar op het allerlaatste moment wordt er een vreemde eend aan het gezelschap toegevoegd. Verveelt nu nog steeds geen moment en met een jonge Clint Eastwood. Hoe oud is die man ondertussen?

Land of Mine: Drama-Oorlog – 7,5 – 96min – 2015
Denemarken, de 2e Wereldoorlog is net afgelopen. De Denen zetten Duitse krijgsgevangen in om de meer dan 2 miljoen mijnen van hun kustlijn te ruimen. Een Deense sergeant-majoor krijgt een tiental zeer jonge Duitse soldaten toegewezen met als doel 45.000 mijnen te ruimen. De Deen haat Duitsers maar begint zich steeds meer af te vragen of dit wel de bedoeling kan zijn: kinderen een levensgevaarlijk mijnenveld insturen… Goed verfilmd, maar verwacht geen extreme spanning of actie.

Man of War: Oorlog-Verzet – 7,5 – 118min – 2008
Tweede Wereldoorlog, Noorwegen. Max Manus sluit zich aan bij het verzet en wordt al snel een van de belangrijkste verzetsstrijders. De Noorse ‘Soldaat van Oranje’.

Unsere Mutter, unsere Vater: Drama-Oorlog – 7,5 – 270min – 2013
Vijf Duitse vrienden krijgen de Tweede Wereldoorlog op hun dak en dat rukt ze uit elkaar. Ze spreken af elkaar over een half jaar met Kerst weer op te zoeken, dan is immers de oorlog gewonnen, denken ze. Twee moeten in dienst en worden naar het Oostfront gestuurd, de jood wordt op transport naar Polen gezet, een gaat naar het front als verpleegster en een blijft thuis en wordt zangeres. Alle 5 krijgen ze het voor hun kiezen! Sterk, maar wel teveel toevalligheden.

Where Eagles Dare: 7,5 – 158min – 1968
Tweede Wereldoorlog. Als de Duitsers een Amerikaanse generaal gevangen nemen, schrikken de Geailieerden zich kapot. Deze generaal weet namelijk alles van de naderende D-Day. Een eliteeenheid gaat op weg om de generaal te bevrijden, maar op het allerlaatste moment wordt er een vreemde eend aan het gezelschap toegevoegd. Verveelt nu nog steeds geen moment en met een jonge Clint Eastwood. Hoe oud is die man ondertussen?

Hotel Rwanda: Drama-Oorlog – 7,5 – 112min – 2004
De Hutu-militia in het door een burgeroorlog verschreeurde Rwanda heeft maar een doel: zoveel mogelijk Tutsi’s afslachten. Een hotelmanager probeert 1000 vluchtelingen te redden van de massamoord en biedt hen onderdak in zijn hotel. Waargebeurd.

Bridge too far: Oorlog – 7 – 176min – 1977
Einde Tweede Wereldoorlog. De Duitsers moeten steeds meer terrein prijsgeven. De Geallieerden droppen soldaten in vijandelijk gebied om onder andere de brug bij Arnhem zeker te stellen. De Duitsers doen er echter alles aan deze brug op te blazen en zo de opmars van de Geallieerden tot staan te brengen. Massale film met een enorme sterrencast.

We were Soldiers: Oorlog – 7 – 138min – 2002
Vietnamoorlog. Bijna 500 Amerikaanse soldaten zijn ingesloten door 2000 Noordvietnamese soldaten en moeten vechten voor hun leven. Enorm veel harde actie.

Oorlogswinter: Oorlog-Verzet – 7 – 103min – 2008
Nederland Tweede Wereldoorlog. 14-jarige jongen vindt een gewonde Britse soldaat en besluit hem te verstoppen en te helpen. Wat begint als een spelletje, wordt al snel keiharde werkelijkheid. De zoveelste Nederlandse film over de oorlog. Meer een jongensboek. Maar wel aardig gedaan.

Sand Castle: Oorlog-Drama – 7 – 113min – 2017
De Irak-oorlog. Een groep militairen moet een waterinstallatie repareren in een dorp in de onveilige zone. Eenmaal daar komen ze in een gevaarlijk wespennest terecht. Degelijke oorlogsfilm, meer drama.

Starship Troopers: SF-Actie-Oorlog – 7 – 129min 1997
De mensheid wordt aangevallen door insect-achtige aliens. Vriendengroep besluit zich aan te melden bij het leger. Verschrikkelijk gelikte hoofdpersonen, maar die weten de film toch niet te verpesten.

Water Diviner: Oorlog-Drama – 7 – 110min – 2014
Drie Austrralische broers vechten in de Eerste Wereldoorlog mee aan de kant van de Geallieerden. Als ze alledrie omkomen in Turkije reist de vader af om te weten te komen wat er precies ie gebeurd en om hun overschotten terug te brengen naar Australie. Goed verfilmd met een paar zwakke scenes.

Paths of Glory: Oorlog-Drama – 7 – 87min – 1957
Eerste Wereldoorlog. Franse soldaten weigeren om voor de zoveelste keer een zelfmoordaanval uit te voeren op de Duitse stellingen. Franse generaal besluit 3 willekeurige soldaten voor de krijgsraad te slepen. Prima film over de arrogantie en machtsgeilheid van bevelhebbers veilig achter hun bureautjes.

Hurt Locker: Oorlog – 6,5 – 131min – 2008
Een team dat bommen onschadelijk moet maken in Irak, krijgt een nieuwe expert. Hij blijkt wel erg op gevaar te kicken en neemt het niet zo nauw met alle veiligheidseisen.
Dun verhaal,teveel van elkaar los staande scenes. Geen sympathie voor de hoofdrolspelers. Niet spannend genoeg.

American Sniper: Oorlog-Drama – 6,5 – 132min – 2014
Cowboy Chris Kyle besluit zijn leven om te gooien en meldt zich aan de de Navy Seals. Kyle blijkt een talent met sluipschieten en wordt naar Irak gestuurd om daar deel te nemen aan de oorlog tegen het terrorisme. Kyle draait 4 ’tours’ mee en wordt al gauw een levende legende omdat hij meer dan 100 vijanden van afstand weet neer te leggen. Zijn gezinssleven en zijn familie lijden erg onder zijn afwezigheid. Waargebeurd en redelijk goed verfilmd, maar de film had spannender gemoeten.

Salvador: Drama-Oorlog – 6,5 – 122min – 1986
Oorlogsjournalist is totaal aan lager wal geraakt. Hij heeft geen geld, zijn vriendin is er van door en niemand wil hem nog een opdracht geven. Hij besluit samen met een vriedn naar El Salvador te vertrekken om daar de uitermate gespannen situatie tussen het leger en een guerilla-beweging te verslaan. Hij beland echter midden in een staatsgreep en moet met zijn grote bek,een hoop bluf en geslijm zich overal zien uit te redden. Heel behoorlijk vooral dankzij het spel van Woods.

Wonder Woman: Oorlog-Avontuur – 6,5 – 141min – 2017
Eiland vol Amazones weet onopgemerkt te blijven voor de rest van de wereld. Dat verandert als er een Amerikaanse piloot neerstort en gered wordt door een prinses. Hij sleurt haar de 1ste wereldoorlog in waarin zij op zoek gaat naar het ultieme kwaad in de vorm van een Duitse generaal. Zoveelste superheldenfilm. Leuk gedaan, maar erg ongeloofwaardig en cliche.

Unbroken: Drama-Oorlog – 6,5 – 137min – 2014
Louis Zamperini droomt van Olympisch goud op de 5km, maar de Tweede Wereldoorlog kegelt die droom snoeihard omver. Zamporini moet in dienst, maar als zijn vliegtuig neerstort moeten hij en 2 anderen zien te overleven op de Oceaan slechts in bezit van 2 opblaasbootjes en een stuk chocola. Als ze dan eindelijk worden gered, belandt hij in een Japans werkkamp met een sadistische bewaker. Goed verfilmd waargebeurd verhaal maar waar is de onderlinge vriendschap, de emoties. Er ontstaat zo geen enkele band met de hoofdrolspelers. Jolie regisseert blijkbaar zoals ze ook altijd speelt.

13 Hours, The secret soldiers of Benghazi: Oorlog-Actie – 6,5 – 144min – 2016
De nood-ambassade van de VS in Libie wordt tijdens de opstand tegen Ghadaffi aangevallen door terroristen. Zes commando’s die zijn ingehuurd als beveiligers komen tegenover een overmacht te staan. Waargebeurd. Zeer behoorlijk, maar miste de betrokkenheid bij de acteurs.

Vorig artikelBeste mysteriefilms
Volgend artikelBeste romantische films

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in