Beste sciencefictionfilms

0


Wat is de beste sciencefictionfilm? Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste sciencefictionfilms van de afgelopen decennia op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top sciencefictionfilms voor jou. Veel kijkplezier.

Thing: Horror-SF – 9 – 109min – 1982
Amerikaans onderzoekstation op Antartica krijgt bezoek van een buitenaards, zeer kwaadaardig, monsterlijk wezen. Deze alien kan elke levensvorm perfect nabootsen, dus de grote vraag is: wie is er echt en wie een alien? Een avn de beste horrorfilms ooit. De beklemmende, wantrouwende sfeer wordt super neergezet.

Contact: SF-Drama – 9 – 153min – 1997
Bevlogen astronome ontvangt een boodschap uit de ruimte. Na enig ontcijferwerk blijken het instructies om een mysterieuse machine te bouwen. Prachtig verhaal en prachtige beelden.

Alien I: Horror-SF – 9 – 117min – 1979
Ruimteschip ontvangt een SOS-signaal afkomstig van een onbekende planeet. Ze besluiten een kijkje te nemen en ontdekken een neergestort alien-ruimtevaartuig met aan boord duizenden rare eieren. Dan ontcijfert de computer het signaal; het blijkt geen SOS, maar een waarschuwing te zijn… Klassieker. De film kreeg vanwege het succes 3 vervolgfilms.

Alien II: SF-Actie – 8,5 – 137min – 1986
57 jaar na haar aanvaring met de aliens, wordt Ripley (die in cryoslaap was) samen met een groep commando’s terugestuurd naar de onheilsplaneet. Het contact met de kolonisten is namelijk verbroken. Ook weer uitstekend.

Back To The Future: SF-Avontuur-Humor – 8,5 – 111min – 1985
Tiener wordt door bevriende uitvinder terug in de tijd gestuurd om te voorkomen dat de uitvinder wordt doodgeschoten. Alleen hij gaat te ver terug; naar het jaar 1955. Daar komt ie in meerdere krankzinnige situaties terecht. Briljant plot. Klassieker!

Twelve Monkeys: Thriller-SF – 8 – 129min 1995
In 2035 heeft een virus 5 miljard mensen gedood. Een ‘vrijwillige’ gedetineerde wordt terug in de tijd gestuurd om uit te zoeken waar het virus vandaan kwam.
Intelligent en sterk, maar wel een film waarin je moet blijven opletten!

2012: Avontuur-SF – 8 – 158min – 2009
Geleerden hebben enkele jaren geleden een gruwelijke ontdekking gedaan: de kern van de aarde warmt op. In 2012 wordt duidelijk wat dit voor de aarde in houdt: apocalyps. Cusack ontdekt per toeval dit geheim en moet met zijn familie de rampen zien te overleven. Geweldige, visueel sterke rampenfilm.

Jurassic Park I: Avontuur-SF – 8,5 – 127min – 1993
Miljonair slaagt erin mbv een groep wetenschappers om dinosauriers te klonen uit een druppel bloed, gevonden in een miljoenenjaren oude megamug. Hij bouwt een enorm park om ze zo aan te het publiek te laten zien. Een select groepje mag als eerste het revolutionaire park bezoeken/testen en dat gaat natuurlijk helemaal fout… Prachtige beelden van de dino’s. In die tijd een sensatie! Deel een van een drieluik.

Jurassic Park II: Avontuur-SF – 8 – 129min – 1997
Na het debacle met het Dino-park blijkt miljonair Hammond nog een 2e park te hebben gebouwd op een afgelegen eiland. Hammond stuurt er een groep mensen naartoe om te kijken hoe de dino’s zich in het wild hebben ontwikkeld. Eenmaal aangekomen blijkt er nog een andere groep aanwezig te zijn… Spannend!

Guardians of the Galaxy: 8 – SF-Avontuur – 121min – 2014
Peter Quill wordt als jongentje ontvoerd door aliens en groeit op in een ander universum. Daar leidt hij het leven van een kleine crimineel die op bestelling dingen steelt. Als hij een geheimzinnig bol steelt krijgt hij ineens een hoop badguys achter zich aan, belandt in de gevangenis, maakt vrienden en moet een planeet zien te redden. Clicheverhaal maar de goede actie, fraaie beelden en grappige humor zorgen dat de toon van deze film precies goed is.

Lucy: Actie-SF – 8 – 89min – 2014
Vrouw wordt gedwongen door de mafia om een zak drugs in haar maag te laten naaien en deze zo over de grens te smokkelen. De zak gaat echter kapot en ze krijgt daardoor een overdosis van een nieuw soort drugs in haar systeem. Daardoor stijgt haar hersencapaciteit met het uur en ze wordt daardoor extreem slim en krijgt ongekende, haast goddelijke krachten.

Total Recall: SF-Actie – 8 – 113min – 1990
Quaid koopt een virtuele reis naar Mars. Dat gaat via het implementeren van herinneringen. Er gaat echter iets fout want Quaid herinnert zich ineens dat hij een geheim agent is geweest. Blijkbaar was zijn geheugen gewist. Zijn zoektocht naar zijn verleden brengt hem naar de planeet Mars, of is dat ook een nep-herinnering? Coole SF-actie. Goed concept.

Matrix I: SF – 8 – 136min – 1999
Computerhacker Neo ontdekt dat de hele wereld niets anders is dan een computersimulatie opgezet door machines. Alles en iedereen is dus nep. Maar als alles nep is, wat gebeurt er dan met de echte mensen? Hij wordt door een aantal vrijheidsstrijders uit deze simulatie (Matrix) gehaald en begint een oorlog tegen de machines. Vette film met gave vechtscenes. Deel 1 van 3. Kijk deze delen op volgorde en let goed op, anders raak je snel de draaid kwijt.

Abyss: SF-Avontuur – 8 – 146min – 1989
Een kernonderzeeer zinkt onder mysterieuze omstandigheden naar de bodem van de oceaan. Er wordt een reddingsteam samengesteld met daarin een ruziend ingenieurs-koppel en een groep Navy Seals. De Seals willen niks zeggen over waarom ook zij mee moeten. Geweldige onderwaterfilm.

I Am Legend Horror: Horror-SF – 8 – 100min – 2007
Een virus heeft bijna de hele wereldbevolking uitgeroeid. Een wetenschapper die immum is zoekt al jaren wanhopig naar een tegenmiddel. Hij leeft in zijn eentje in een uitgestorven New York. ’s Avonds moet hij zich verstoppen want dan komen ‘De Geinfecteerden’ uit hun holen. Het begin is ijzersterk, dan wordt het helaas iets minder. Deze film is opgenomen met 2 eindes. Het alternatieve einde is echt superslecht en verpest alles. Kijk die dus niet!

Avatar: SF-Avontuur – 8 – 162min – 2009
De mens wil de planeet Pandora koloniseren vanwege kostbare grondstoffen. Een probleem: de planeet wordt bewoond door de Na’Vi. Een oorlogsveteraan moet infilteren om hun zwakke plekken te ontdekken. Prachtige beelden, maar iets te lang.

Thing: Horror/SF – 8 – 103min – 2011
Noors onderzoeksstation op Antartica vindt een UFO in het ijs inclusief alien. Ze zagen de alien uit het ijs om hem te ontdooien. En dan gaat het uiteraard mis. De prequel van het originieel uit 1982. Spannend, meer actie en minder sfeervol dan deel 1, ook omdat je al weet hoe het zit.

Source Code: SF-Mysterie – 8 – 93min – 2011
Man schiet wakker in een trein en ontdekt dat hij in een ander lichaam zit. Tegenover hem zit zijn kletsende vriendin. IJzersterk en origineel.

Terminator I: Actie-SF – 8 – 107min – 1984
De toekomst. Er woedt een oorlog tussen de mensen en de robots. De robots sturen een Terminator terug in de tijd om een vrouw te vermoorden. Deze vrouw zal namelijk een zoon baren die in de toekomst de leider van het menselijk verzet zal worden. Klassieker. De rol van terminator is Schwarzenegger op het lijf geschreven. Deel 1 van 4.

Terminator II: Actie-SF – 8 – 132min – 1991
10 jaar later. Skynet stuurt nog een keer een Terminator terug naar het heden om John Conner, die nu 10 jaar, is om zeep te brengen. Het verzet stuurt echter ook een robot om John te helpen. Wederom sterke actie.

Star Wars IV: SF-Avontuur – 8 – 125min – 1977
Luke Skywalker werkt op het land bij z’n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader.

Star Wars V: SF-Avontuur – 8 – 124min – 1980
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth.

Star Wars VI: SF-Avontuur – 8 – 134min – 1983
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z’n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan.

Spiderman 1: Actie-Fantasie-SF – 8 – 121min – 2002
Peter Parker, een sukkel, wordt tijdens een schoolreisje gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin en krijgt daardoor superkrachten. Hij besluit zijn krachten te gebruiken om de misdaad te bestrijden en om indruk te maken op zijn buurmeisje. Erg leuke superheldenfilm.

Iron Man I: 8 Actie-SF – 126min 2008
Rijkaard, playboy en geniale uitvinder wordt gevangen genomen en opgesloten om een allesvernietigende raket te bouwen. Hij maakt echter stiekem een ijzeren pak waarin hij supersterk en onverslaanbaar wordt en weet zo te ontsnappen. Hij besluit zijn leven te beteren en het kwaad te bestrijden. Erg leuke superheldenfilm.

Planet of the Apes: SF-Avontuur – 8 – 112min – 1968
Amerikaanse astronauten landen na een reis door de ruimte op een planeet waar apen het voor het zeggen hebben en mensen een soort huisdier zijn. Klassieker!

Independence Day: SF-Actie – 8 – 145min – 1996
Overal ter wereld verschijnen plotseling enorme ruimteschepen. Ze hangen roerloos en zwijgend in de lucht. Een gesjeesde wetenschapper ontcijfert een verdekt signaal en komt erachter dat de aliens uit zijn op totale verwoesting. Mooie specials effects, verhaal is een beetje te Amerikaans.

Day after Tomorrow: Actie-SF – 8 – 124min – 2004
Als er een enorme ijskap afbreekt van Antarctica triggert dat een wereldwijde weersomslag. Klimatoloog Hall waarschuwt voor een nieuwe ijstijd, maar niemand neemt hem serieus totdat het noorden van de VS geteisetrd wordt door enorme tornado’s, meters sneeuw en temperatruren ver onder 0. Hall moet zijn zoon en zichzelf zien te redden. Geweldige effecten verbloemen het ietwat dunne verhaal.

Elysium: SF-Drama-Actie – 8 – 109min – 2013
Aarde in het jaar 2154. De armen wonen op een vieze, chaotische aarde, de rijken baden zich in weelde op een gigantisch ruimteschip Elysium. Max probeert een respectabel leven op te bouwen op de aarde, maar droomt van een leven op Elysium. Na een vreselijk ongeval besluit hij met behulp van een stel ongure types via een ruimteschip naar Elysium te reizen. Daarmee overtreedt hij echter wel de wet en hij krijgt een stel huurmoordenaars achter zich aan. Ijzersterk 1ste uur, daarna iets minder. En een hele goede badass.

I Robot: SF – 8 – 115min – 2004
Chicago 2035, robts maken deel uit van het dagelijks leven. Rechercheur onderzoek de zelfmoord van een briljante wetenschapper. Hij verdenkt echter een robot van moord, gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de mensheid wordt bedreigd.

Interstellar: SF-Avontuur-Drama – 7 – 169min – 2014
De wereld heeft geen toekomst meer en de mensen staan op het punt om uit te sterven. NASA stuurt een ruimteschip er op uit om te onderzoeken of op een van de werelden die ze ontdekt hebben leven mogelijk is. Groots opgezet, maar slachtoffer van een te klungelig script. Sommige zaken worden niet echt duidelijk gemaakt/uitgelegd en gaan te snel, andere zaken duren weer te lang en maken de film bij vlagen zelfs langdradig. De film roept een aantal interessante vragen op over tijdreizen, dimensies etc, maar heeft teveel drama en mist spanning en actie.

Minority Report: SF – 7,5 – 145min – 2002
Amerika 2054. Moorden worden nooit mee gepleegd. Anderon is een speciale politieagent die dankzij een speciale machine moordenaars kan oppakken nog voordat zij de moord hebben gepleegd. Dan rolt zijn naam uit de machine als toekomstige moordenaar en slaat hij op de vlucht. Hij moet er alles aan doen om zijn gelijk en het ongelijk van de machine te bewijzen.

Star Trek: SF – 7,5 – 126min – 2009
Twee veelbelovende studenten, de cowboy-achtige Kirk en de zeer berekenende, emotieloze Spock, krijgen het op de ruimtevaartacademie met elkaar aan de stok. De twee zijn elkaars tegenpolen, maar worden door de Federatie samen op een missie gestuurd. Ze moeten het opnemen tegen een mysterieus schip dat door de tijd kan reizen. Eindelijk een goede en niet zo flauwe Star Trek-film.

Equilibrium: SF-Actie – 7,5 – 107min – 2002
De hele wereld moet prozium slikken van een fascistisch bewind. Prozium onderdrukt gevoelens, dus er is geen oorlog, misdaad, maar ook geen liefde en passie. Degene die het middel niet slikt word meedogenloos opgespoord door Oppergestapo Bale en belandt in de oven. Dan besluit Bale zelf het middel niet meer te nemen. Coole vechtscenes!

Passengers: SF – 7,5 – 116min – 2016
Een luxe ruimteschip is op weg naar een kolonie. De 5000 passagiers en 200 bemanningsleden zijn allemaal in hyperslaap gebracht omdat de reis 120 jaar duurt. Na 30 jaar reizen wordt door een defect echter een van de passagiers wakker. Hij komt voor een moeilijke beslssing te staan en een enorm gevaar. Romantiek, spanning en SF. Origineel concept wordt hier prima verfilmd. Er gebeurt niet zo heel veel, maar de film is erg onderhoudend.

Prometheus: SF-Horror – 7,5 – 124min – 2012
2089. Archeologen hebben over de hele wereld aanwijzingen gevonden over het ontstaan van de mensheid; het leven (de mens) zou uit de ruimte zijn gekomen. Een ruimteschip met aan boord allerlei specialisten wordt naar de planeet gestuurd waar onze oorsprong zou liggen. Eenmaal op de planeet doen de wetenschappers een aantal lugubere ontdekkingen… Verhaal leent zich voor een geweldige blockbuster, helaas zijn de personages te vlak en ongeloofwaardig om echt het verhaal te worden ingezogen. Doodzonde, anders een klassieker.

Deep Blue Sea: Avontuur-SF – 7 – 105min – 1999
Onderzoekscentrum aan zee kweekt grote haaien vanwege hun grotere hersencapaciteit. De hersenen van haaien bevatten namelijk een stofje dat de ziekte van Alzheimer tegengaat. Een nadeel: de haaien worden agressiever en slimmer. Goede haaienfilm!

Blade Runner: SF-Thriller – 7,5 – 117min – 1982
2019. Harrison Ford speelt een agent die 4 replicanten (namaakmensen) moet uitschakelen, die op zoek zijn naar hun maker. Rutger Hauer op zijn best. Klassieker.

Star Wars III: SF-Avontuur – 7,5 – 140min – 2005
Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin en Obi-Wan strijden als broers in dit gevecht om hem te redden en ze gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku.

Jurassic Park III: Avontuur-SF – 7,5 – 92min – 2001
Rijkaard vraagt aan Grant om gids te zijn als hij over het eiland met de dino’s vliegt. Als het vliegtuigje neerstort begint de ellende opnieuw. Minder goed dan deel I en II, maar nog altijd prima te doen.

Jurassic World: Avontuur-SF – 7,5 – 124min – 2014
Jurassic World is een succesvol pretpark met dino’s dat tienduizenden bezoekers per dag trekt. De baas van het park heeft in het geheim een nieuwe soort dino laten ontwikkelen in een laboratorium om nog meer publiek te trekken Deze dino is groter, gevaarlijker en moordzuchtiger. Had ik al slimmer genoemd. Het gaat natuurlijk weer hartstikke fout. Prima vermaak weer.

John Carter – SF-Fantasy-Avontuur – 7,5 – 132min – 2012
1868. Amerikaanse soldaat vlucht voor de Indianen een mysterieuze grot in en wordt even later wakker op de planeet Mars. Daar heeft hij superkrachten en raakt hij verwikkeld in een oorlog tussen 2 rassen en wordt verliefd op een prinses. Leuke, onderhoudende ruimte-avonturenfilm. Net iets te lieflijk allemaal, waardoor het iets weg heeft van een kinderfilm. Maar ja, wat wil je…Disney.

Gravity: SF-Thriller – 7,5 – 90min – 2013
Astronauten bezig aan repartiewerkzaamheden aan hun shuttle worden getroffen door ruimtepuin. Hun enige hoop op overleven is het bereiken van het ruimtestation van de Russen verderop. Ze moeten wel opschieten want er komt een nieuwe zwerm ruimtepuin aan, maar de zuurstof en het jetpack zijn bijna op. Prachtig gefilmd. Bij vlagen spannend. Maar ook teveel van hetzelfde. Clooney steelt de show, Bullock straalt weer eens niks uit en kan de film niet genoeg dragen.

Serenity: SF-Avontuur – 7,5 – 119min – 2005
500 jaar in de toekomst. De Alliantie is de baas in het heelal. Reynolds en zijn bemanning van het ruimtevaartuig Serenity moeten niks van de Alliantie hebben en houden zich bezig met smokkel van mensen en goederen. Wat ze niet weten is dat een van de bemanningsleden gezocht wordt door de Alliantie. Als er huurmoordenaars en kannibalen opduiken komen ze daar echter snel genoeg achter. Totaal onverwachte sterke SF-film. Spannend met veel actie.

Alien vs Predator: SF-Actie – 7,5 – 101min – 2004
Steenrijke industrieel vindt een onbekende pyramide onder het ijs. Hij stelt een team van wetenschappers en archeologen samen en ze dalen af in de pyramide. Niet slim! Beter dan gedacht.

X-Men First Class 7,5 SF-Actie 132min 2011
Amerikaanse overheid spoort mensen met uitzonderlijke krachten op en haalt ze over te vechten tegen de boosaardige dr. Shaw. De beste X-men film. Deze moet je ook als eerste kijken.

Looper: SF-Misdaad – 7,5 – 118min – 2012
Een misdaadsyndicaat stuurt mensen 30 jaar terug in de tijd om daar terstond te worden vermoord door een huurmoordenaar, die ze opwacht. Een perfecte manier om mensen uit de weg te ruimen. Totdat de huurmoordenaar zich kapot schrikt van zijn volgende slachtoffer… Origineel concept. Film zit goed in elkaar. Had wat meer vaart en spanning in mogen zitten .

Star Wars VII: SF-Avontuur – 7,5 – 135min – 2015
Dertig jaar nadat Darth Vader en de keizer zijn verslagen loert er nieuw gevaar. Dit keer heeft de First Order de macht gegrepen en wil alle planeten haar wil opleggen. Een overgelopen stormtrooper en een jonge vrouw krijgen per toeval een robot in handen die weet waar Luke Skywalker zich bevindt. De twee lopen Han Solo tegen het lijf en ze proberen samen de robot veilig naar een planeet te brengen waar generaal Leia voorop gaat in de strijd tegen de First Order. Leuk om de oude cast weer te zien en je verveelt je geen moment, maar het verhaal is dun en lijkt heel erg veel op deel V en VI.

Man of Steel: SF-Actie – 7,5 – 143min – 2013
De planeet Krypton is ten dode opgeschreven. Een wetenschapper stuurt daarom zijn pasgeboren zoon Kal via een ruimtecapsule naar de aarde. Een kinderloos stel vindt de jongen in hun weiland en adopteert hem liefdevol. Al snel blijkt Kal over supergaven te beschikken. Als hij volwassen is, ontdekt NORAD een alienruimteschip achter de maan. De aliens komen van Krypton en hebben het voorzien op Kal en de aarde. Mooie special effects. Redelijk goed verhaal. Prima supermanfilm.

Robocop: Actie-SF – 7,5 – 102min – 1987
Detroit, de toekomst. Criminelen overheersen de stad. Als een politieagent wordt neergeschoten, kan alleen zijn leven worden gered als hij half-robot wordt. Eenmaal weer op de been, wordt hij de nachtmerrie van iedere crimineel. Klassieker.

Deep Impact: SF-Drama – 7,5 – 120min – 1998
Een enorme komeet ligt op ramkoers met de aarde. Dat wordt echter stil gehouden door de autoriteiten en in het geheim wordt een gigantische schuilkelder voor 1 miljoen mensen gebouwd. Een journaliste krijgt echter lucht van de naderende catastrofe. Weer een goede rampenfilm.

Predator: Actie-SF – 7,5 – 104min – 1987
Groepje commando’s moet in de jungle een missie vervolbrengen. Ze krijgen echter onverwachts te maken met een onzichtbare, supersterke vijand. Spannend.

Predators: Actie-SF – 7 – 107min – 2010
Groepje mensen worden ontvoerd en vrijgelaten op een alien-planeet. Ze komen er al snel achter dat er op hen wordt gejaagd.

Inception: Thriller-SF – 7 – 148min – 2010
Meesterdief DiCaprio in gespecialiseerd in het stelen van gedachten uit iemands hoofd. Maar dit keer moet hij ongezien een idee in iemands hoofd plaatsen. Een levensgevaarlijke klus, zo blijkt al snel. Origineel, maar soms te vaag.

In Time: SF-Actie – 7 – 109min – 2011
Geld bestaat niet meer. Alles wordt via een armband betaald met tijd en iedereen veroudert na zijn 25ste niet meer. Een ding: als je tijd na je 25ste opraakt ga je meteen dood. Wie rijk is kan, tijd kopen en 1000 jaar worden, wie arm is sterft jong! Een arme sloeber komt in bezit van een fortuin aan tijd, maar wordt daardoor verdacht van moord. Origineel!

Star Wars: Rogue One: SF-Avontuur – 7 – 134min – 2016
De briljante wetenschapper Erso wordt door het Keizerrijk gedwongen om de Ster des Doods te bouwen; een wapen om planeten mee te vernietigen. Hij neemt echter stiekem contact op met het verzet en vertelt hen waar ze de bouwplannen kunnen stelem om zo een zwakke schakel in het wapen te vinden. Spin off van Star Wars die zich tussen deel 3 en 4 afspeelt.

Ant-Man: SF-Actie – 7 – 115min – 2015
Wetenschapper Pym slaagt erin een pak te creeeren waardoor je jezelf onmiddellijk kan verkleinen tot de grootte van een mier. Dat trekt natuurlijk de verkeerde mensen aan…
Alweer een superheldenfilm. Prima te doen, maar het gaat mij al een tijdje vervelen.

Total Recall: SF-Actie – 7 – 118min – 2012
Fabriekswerker Quaid wil even uit de sleur en besluit bij het bedrijf Rekall een herinnering te kopen. Een herinnering aan een avontuur waarin hij een geheimagent is. Maar voordat hij de herinnering kan ondergaan valt de politie binnen en deze maakt daarna jacht op hem. Quaid moet uitzoeken wat er aan de hand is en wie hij is. Iets minder dan het origineel uit 1990.

Life: SF-Thriller – 7 – 103min – 2017
Zes astronauten zijn op weg terug naar aarde met bodemmonsters van Mars. Ze ontdekken een dood eencellig leven en weten dit weer tot leven te brengen. De alien groeit echter razendsnel en valt kort daarna de astronauten aan, die hun inventiviteit moeten gebruiken om het ‘ding’ uit te schakelen. Prima mee vermaakt, maar de film zakt en en toe behoorlijk weg en wat er gebeurt als ze een alien ontdekken ios totaal ongeloofwaardig. Hey joh, lekker mee spelen man!

Captain America, The first avenger: Actie/SF – 7 – 124min – 2011
Amerika 1942. Slapjanus met een goed hart wordt dankzij geheim overheidsproject gespierde superheld en neemt het op tegen een machtige booswicht.

Amazing Spiderman: SF-Actie – 7 – 134min – 2012
Peter Parker wordt in een laboratorium gebeten door een dna-gemanipuleeerde spin. Hij krijgt daardoor superkrachten en besluit de misdaad te gaan bestrijden.
Beetje langdradig en lijkt erg veel op de film Spiderman uit 2002, alleen die was beter.

Star Wars I: SF-Avontuur – 7 – 133min – 1999
Wanneer de slechte Trade Federation van plan is om de vredige planeet Naboo te veroveren, moet de Jedi-strijder Qui-Gon Jinn samen met zijn leerling Obi-Wan Kenobi proberen dit te voorkomen. Onderweg stuiten ze op een kind (Anakin Skywalker) dat over enorme krachten blijkt te beschikken. Mits goed getraind! Deel 1 van een zesdelig episch ruimte-avontuur.

Star Wars II: SF-Avontuur – 7 – 142min – 2002
Anakin is volwassen en krijgt de opdracht de koningin van Naboo te beschermen. Obi-Wan onderzoekt de aanslagen op de koningin en stuit op een kloonleger.

War of the Worlds: SF-Actie – 7 – 116min – 2005
Gewone man wordt gek als er plotseling enorme aliens uit de grond komen. Hij moet er alles aan doen om in de totale paniek en chaos zijn kinderen te beschermen.
Het begin is erg sterk.

Starship Troopers: SF-Actie-Oorlog – 7 – 129min 1997
De mensheid wordt aangevallen door insect-achtige aliens. Vriendengroep besluit zich aan te melden bij het leger. Verschrikkelijk gelikte hoofdpersonen, maar die weten de film toch niet te verpesten.

Terminator III: Actie-SF – 7 – 109min – 2003
Na 2 mislukte moordpogingen door Skynet (zie deel 1 en 2) is John Conner inmiddels in de twintig. Skynet gaat het nog een keer proberen en stuurt nu een vrouwelijke robot richting het heden. Daar gaan we weer. Stuk minder leuk dit keer, maar het blijft vermakelijk.

Terminator IV: Actie-SF – 7 – 115min – 2009
2018. De oorlog tussen de mensen en de robots is in volle gang. John Conner leidt het verzet, maar de strijd is ongelijk. Hij krijgt plotseling hulp van een man die uit 2003 komt en wiens laatste herinnering is, dat hij in de dodencel zat. Arnie is er niet meer bij. Film heeft ook een totaal andere sfeer dan de eerste 3 films.

Hulk II: SF-Actie – 7 – 114min – 2008
Banner is na het mislukte experiment waardoor hij in de Hulk veranderde, gevlucht naar Brazilie en probeert het monster in hem onder controle te krijgen. Als hij wordt opgespoord door de CIA, vlucht hij naar de VS en zoekt zijn ex-vriendin op. Samen proberen ze een tegengif te vinden op de huid gezeten door een nieuw geheim wapen van Defensie. Leuk vermaak.

Signs: Thriller-SF – 7 – 110min – 2002
Boer ontdekt cirkels in zijn maisvelden. Een grap, denkt ie. ’s Nachts als hij geluiden hoort, probeert hij de grappenmakers te vangen… Goed opgebouwd, maar had beter gemoeten.

Martian: SF-Avontuur – 7 – 141min – 2015
Een astronaut blijft na een ongeluk alleen achter op Mars. Zijn team denkt dat ie dood is en zet koers richting aarde. De man moet zien te overleven tot de volgende ruimtemissie over 4 jaar. Hij heeft echter maar water en voedsel voor nog geen half jaar. Film laat goed zien hoe inventief en taai een mens kan zijn in zulke omstandigheden, maar qua kijkgenot mist de film vooral spanning en is te traag.

Sixth Day: Actie-SF – 7 – 123min – 2000
Helikopterpiloot overleeft eerst bij toeval een aanslag op zijn leven en als hij daarna thuiskomt, merkt hij dat een kloon zijn plaats heeft ingenomen. What the fuck is going on!

Lockout: Actie-SF – 7 – 95min – 2012
Jaar 2078. Dochter van de president bezoekt een hypermoderne gevangenis in de ruimte. Op dat moment gaat het mis, de gevangenen weten zichzelf te bevrijden en iedereen wordt gegijzeld. Ubercoole loner van de CIA, die ook zelf de nodige problemen heeft, moet deze klus gaan klaren. Beetje Die Hard in de ruimte, maar net te standaard om er boven uit te steken. Guy Pierce heeft af en toe leuke opmerkingen, maar altijd cool wordt na een uur te veel.

Armageddon: SF-Actie – 7 – 144min – 1998
Een meteoor nadert de aarde. Het einde der tijden? Nasa besluit een team naar de asteroide te sturen om het ding op te blazen. Goede rampenfilm met een iets te ruige held.

Clash of the Titans: Avontuur-SF-Fantasy – 7 – 118min – 2010
Perseus is een aangenomen visserszoon die niet weet dat hij de zoon van Zeus is. Als de god van de onderwereld Hades zijn dorp dreigt te vernietigen, onderneemt Perseus met een handvol soldaten een reis vol gevaren, met als einddoel het monster Kraken te verslaan. Veel monsters en gevechten, maar ook rommelig. Het origineel uit 1981 is beter.

Alien Raiders: SF-Horror-Thriller – 7 – 85min – 2008
Buurtsuper wordt overvallen door een gewapende bende die meteen begint te schieten. Het is echter niet zomaar een bende, maar een groep gewapende wetenschappers. De deuren gaan op slot, want iets of iemand mag niet uit de supermarkt ontsnappen.

Rise of the Planet of the Apes: SF-Actie – 7 – 105min
Wetenschapper experimenteert met medicijn op apen om alzheimer te genezen. Als het bij een aap aanslaat, geeft hij het medicijn ook aan zijn zieke vader. De aap wordt echter steeds slimmer en krijgt een eigen wil…

Pitch Black: SF – 7 – 109min – 2000
Ruimteschip stort neer op een vreemde planeet met 3 zonnen. De overlevenden komen er al snel achter dat de duisternis die 1x per 22 jaar intreedt niets goeds brengt.

Next: SF-Actie – 7 – 96min – 2006
Een illusionist in Las vegas heeft een gave waardoor hij ‘slechts’ 5 minuten ver in de toekomst kan kijken. De overheid is hiervan op de hoogte en wil dat hij hun helpt om een terroristische aanval te verijdelen op een nucleaire opslagplaats. Prachtig bedacht. Mooie vluchtscene in het casino.

Moon: SF-Thriller – 7 – 97min – 2009
Astronaaut leeft al 3 jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij heeft geen contact met de aarde en zijn enige aanspraak krijgt hij van een computer. Als zijn uitzending er bijna op zit en hij zich opmaakt om terug te keren naar aarde, waar zijn vrouw en dochter op hem wachten, doet hij een verbijsterende ontdekking. Apart, maar opvallend goed.

Battleship: SF-Actie – 7 – 131min – 2012
Alien-ruimteschepen landen op zee temidden van een grootscheepse Navo-oefening. 5 oorlogsschepen moeten het opnemen tegen een – op het eerste gezicht – zeer geavanceerde tegenstander (met wel heel beperkte wapens zoals later blijkt…). Deze blockbuster raakt kant nog wal. Het kinderlijke script zit vol met gaten, de personnages zijn irritant en ongeloofwaardig en er wordt slecht geacteerd. Maar de actie in het middenstuk, als de aliens in beeld komen, maakt een hoop goed. Tenminste, als je je verstand op 0 kan zetten en alle crap eruit kan filteren.

Paycheck: Thriller-SF 6,5 – 119min – 2003
Geniale programmeur/uitvinder laat zich inhuren door grote bedrijven om aan uitermate geheime producten/uitvindingen te werken. Omdat alles topgeheim is, wordt achteraf telkens zijn geheugen gewist. Als hij een zeer lucratieve job aanneemt waar hij 3 jaar aan moet werken, gaat het mis als hij na afloop zijn salaris van 90 miljoen wil cashen. De bank zegt dat hij eerder is langs geweest en zijn geld heeft weggegeven in ruil voor een envelop met allerlei ‘waardeloze’ spullen. Prachtig script, maar jammer van de weer emotieloze Affleck.

Wrath of the Titans: Avontuur-SF-Fantasy – 6,5 – 99min – 2012
De halfgod Perseus leeft met zijn zoontje onder de mensen. Hij moet echter zijn vader de oppergod Zeus te hulp schieten als deze het onderspit dreigt te delven tegen de gigant Kronos en de goden Hades en Ares. Veel spektakel met geweldige special effects. Het verhaal is echter nog dunner dan in Clash of the Titans.

Colony: SF-Thriller – 6,5 – 95min – 2013
VS, de toekomst. De aarde is veranderd in een ijsplaneet na een mislukte poging van de mens om dmv weerstations het weer te manipuleren. In Colony 7 probeert een groepje overlevenden het hoofd boven water te houden. Als het contact met Colony 5 wegvalt, wordt een expeditie uitgerust die moet onderzoeken wat er aan de hand is. Niet onaardig.

Europa Report: SF-Thriller – 6,5 – 91min – 2013
De NASA ontdekt warmwaterbronnen onder het ijs van de maan Europa van Jupiter en besluit er een bemande vlucht naar toe te sturen. Ze hopen microbisch leven te vinden, maar stuiten op iets anders… Mysterieus, intrigerend en soms spannend. Film moet het vooral van de sfeer hebben. Had wat meer actie in mogen zitten.

Arrival: SF – 6,5 – 116min – 2016
De aarde krijgt bezoek van 12 ruimteschepen die boven verschillende landen hangen. Niemand begrijpt de boodschap die ze proberen over te brengen, vandaar dat de VS voor hun ruimteschip de hulp in roept van een taalexpert. Deze vrouw ontdekt uiteindelijk met behulp van een wiskundige wat de aliens precies willen. Origineel, maar er gebeurt erg weinig in de film en dat is echt een gemiste kans, want het plot had zoveel meer kunnen betekenen.

Star Trek II: SF – 6,5 – 132min – 2013
Het centrale commando van Starfleet wordt aangevallen door een onkwestbare terrorist, die zich daarna verbergt op een planeet van de Klingons. Kirk krijgt opdracht de terrorist uit te schakelen met een nieuw wapen, maar besluit natuurlijk weer alles op zijn eigen manier te doen en dat brengt hem in een hoop problemen. Het eerste uur is goed, daarna zwakt het behoorlijk af qua verhaal en qua actie (die wel erg voorspelbaar is). De vergelijking met de aanslag op 9/11 en Bin Laden die zich verbergt in de woestenij van Afghanistan geeft de film een onnodige politieke lading.

Spectral: SF-Actie – 6,5 – 108min – 2016
Er woedt een burgeroorlog in Moldavie en het Amerikaanse leger bemoeit zich ermee. Er vallen echter veel onverklaarbare doden en als een special-opps teamlid wordt gedood filmt zijn camera een geestachtige vercshijning die op hem afkomt. Een speciale eenheid krijgt hulp van een wetenschapper om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Goed origineel concept, misschien iets te vergezocht, maar een kniesoor die daar op let. Film heeft genoeg actie, maar mist toch spanning en dat komt vooral door de personnages die diepgang missen.

Skyline: SF – 6,5 – 94min – 2010
Groepje vrienden wordt na een feestje de volgende ochtend gewekt door een merkwaardig blauw licht. Er zit iets in het licht dat mensen probeert te vangen. Film komt te laat op gang en is te snel afgelopen.

Species: SF-Horror – 6,5 – 108min – 1995
In een laboratorium bevrucht men een eicel met buitenaards DNA. Het experiment lukt en groeit uit tot een mooie, hoogintelligente maar ook levensgevaarlijke vrouw.

Oblivion: SF – 6,5 – 126min – 2013
De wereld is onbewoonbaar geworden na een nucleaire oorlog tegen aliens. De mensheid is daarna massaal uitgeweken naar Titan, de maan van Saturnus. Jack Harpers is de laatste mens die is achtergebleven. Hij is een robotreparateur en ziet er op toe dat zeewater wordt omgezet in energie; zo broodnodig voor de energievoorziening op Titan. Als er een ruimteschip neerstort blijkt deze een overlevende te hebben. Jack heeft het gevoel dat hij de overlevende kent… Een hoop mysterie, dat de film kijkbaar houdt, maar te weinig actie en veel te weinig personnages voor zo’n blockbuster.

Outlander: Avontuur-SF – 6,5 – 115min – 2005
Het jaar 709, tijd van de Vikingen. Een buitenaardse man maakt een noodlanding op de aarde. Een alien-monster ook aan boord ontsnapt echter. Als een dorp van de vikingen wordt uitgemoord, krijg de ruimtevaarder de schuld. Aparte mix. Vermakelijk.

Vorig artikelBeste romantische films
Volgend artikelBeste sportfilms

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in