Beste sportfilms

0


Wat is de beste sportfilm? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste sportfilms van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top sportfilm voor jou. Veel kijkplezier.

Cinderella Man: Drama-Sport – 8 – 144min – 2005
James Braddock is een bokser die moet stoppen vanwege een handblessure. Hij raakt echter snel werkloos, wordt straatarm en is niet in staat zijn vrouw en kinderen te onderhouden. Dan krijgt een een enorme kans op snel verdiend geld; hij moet als kanonnenvoer dienen voor een bokser in opkomst… Waargebeurd.

Fighter: Drama-Sport – 8 – 115min – 2010
Getalenteerde bokser maakt door zijn aan crack verslaafde broer, tevens trainer, en zijn bemoeizuchtige moeder en zussen niet echt carriere als profbokser. Zijn vader en nieuwe vriendin proberen hem op het goede spoor te zetten, maar zijn familie blijft aan hem trekken. Bale speelt grandioos als junkie die immer dweept met zijn vergane glorie.

Rookie: Drama-Sport – 8 – 127min – 2002
De talentvolle Jim Morris moet vanwege een blessure al snel stoppen met honkbal. Twaalf jaar later meldt de veteraan, aangespoord door zijn zoontje, zich aan voor een talentendag. Hij kan namelijk nog steeds onnoemlijk hard gooien. Mooie sportfilm. Waargebeurd!

Warrior: Drama-Sport – 8 – 140min – 2011
Twee broers met elk hun portie-ellende besluiten afzonderlijk van elkaar mee te doen aan een lucratief alles-mag-vecht-toernooi. Uitgemolken script wordt hier ijzersterk neergezet.

Invincible: Sport-Drama – 7,5 – 128min – 2006
Dertig jarige barman besluit mee te doen aan de talentendag van zijn American footballclub en wordt tot ieders verbazing gescout. Waargebeurde, prima sportfilm.

Eddie the Eagle: Sport-Drama – 7,5 – 105min – 2016
Eddie droomt van kinds af aan maar aan 1 ding: meedoen aan de Olympische Spelen. Hij heeft echter een probleem: hij kan totaal niet sporten. Als hij er achter komt dat Engeland geen enkele schansspringer heeft, besluit ie te gaan schansspringen om zo de Spelen in Calgary te halen. Prachtig verfilmd sportverhaal over een anti-held. Waargebeurd.

Moneyball: – Sport-Drama – 7 – 133min – 2011
Manager Billy Beane van honkbalclub Oakland Athletics besluit niet meer af te gaan op het advies van zijn scouts om spelers aan te trekken. Hij neemt een computernerd in dienst die alle honkbalstatistieken heeft bijhouden. Aan de hand daarvan stelt Beane zijn team samen. Hij krijgt daardoor de hoon van de honkbalwereld over zich heen. Waargebeurd.

Miracle: Sport – 7 – 135min – 2004
De eigenzinnige Amerikaanse ijshockeycoach Herb Brooks moet de VS goud bezorgen op de Olympische Spelen van Lake Placid 1980. Totaal onmogelijk, want de Russen hebben al jaren een wonderteam. Waargebeurd!

Greatest Game Ever Played: Sport – 7 – 120min – 2005
Amerika 1913. Talentvolle golfamateur Francis Quimet mag op uitnodiging meedoen aan de US Open. Zijn vader alsook de upperclass vindt het maar niks dat een arbeiderszoon een gentlemenssport beoefend. Waargebeurd.

Invictus: Sport-Drama – 7 – 134min – 2009
Zuid-Afrika organiseert in 1995 het wk rugby. Maar het land is na de val van het Apartheidsregime nog steeds verdeelt in blank vs. zwart. President Mandela gebruikt het wk om van het land een eenheid te smeden. Hij doet daarvoor een beroep op de aanvoerder van het rugby-team. Waargebeurd.

Any Given Sunday: Drama-Sport – 7 – 150min – 1999
American Football-team moet het ineens doen met een totaal onbekende quarterback. Goede inkijk in de footballwereld. De speech van Pacino om zijn team op te peppen is sterk. Iets te lang.

Rush: Sport-Drama – 7 – 123min – 2013
James Hunt is een talentvolle F3-coureur, die vooral ook geniet van het leven. Als een bloedserieuze rookie (Niki Lauda) hem naar de troon probeert te stijgen, is dat het begin van een enorme rivaliteit tussen de 2 mannen. De twee jagen elkaar naar steeds grotere hoogtes en uiteindelijk slagen beiden erin om een stoeltje in een F1-auto te bemachtigen. Waargebeurd.

Damned United: Sport-Drama – 7 – 98min – 2009
Brian Clough is een jonge ambitieuze voetbaltrainer die enorme successen boekt met het kleine clubje Derby. Hij houdt daar een transfer aan over naar de club die hij haat: Leeds United. Waargebeurd. Clough was een markant figuur. Deze film doet hem recht.

Southpaw: Drama-Sport – 7 – 123min – 2015
De simpele, viervoudig wereldkampioen boksen Billy Hope heeft alles wat ie zich maar kan wensen. Maar door het noodlot raakt hij dat allemaal kwijt. Hope klopt aan bij een amateurtrainer en moet weer van voren af aan beginnen. Prima film, met een erg cliche-verhaal.

Vorig artikelBeste sciencefictionfilms
Volgend artikelBeste horrorfilms

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in