Beste thrillers

0

Wat is de beste thriller? Daar zijn de meningen natuurlijk nogal over verdeeld en dat is dus niet zo 1,2,3 te zeggen. Ik heb de – in mijn ogen – beste thrillers van de afgelopen decennia voor je op een rijtje gezet. Altijd handig als je zin heb in een filmavondje en niet weet welke film je moet huren/downloaden/kopen. In deze lijst zit vast een top thriller voor jou. Veel kijkplezier.

Se7en: Thriller – 9 – 127min – 1995
Twee politiemannen worden op een zaak gezet van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers niet alleen op gruwelijke wijze om het leven brengt, maar ook overal aanwijzingen achterlaat. Topfilm! Spannend en topacteurs.

Silence of the Lambs: Thriller – 9 – 118min – 1991
Jonge FBI-agente moet om een zaak met een seriemoordenaar op te lossen in de gevangenis gaan praten met de beruchte dr. Lecter. De levensgevaarlijke en hoogintelligente Lecter wil haar wel helpen, maar daar moet ook wat tegenover staan… Klassieker. Een van de beste thrillers ooit.

Arlington Road: Thriller – 8,5 – 117min – 1999
Wat een aardige mensen die nieuwe buren. Maar na het zien van een bouwtekening en het horen van een kleine leugen, begint professor Farraday argwaan te krijgen. Nu krijgt hij nogal snel argwaan… Door de geweldige openingsscène zit je meteen op het puntje van je stoel.

Frequency: Thriller-Mysterie – 8,5 – 118min 2000
Man prutst aan oud zendbakkie en raakt aan de praat met een kerel die beweert zijn 30-jaar geleden overleden vader te zijn. Meer vertellen zou zonde zijn. Een van de betere films.

Sixth Sense: Thriller-Mysterie – 8,5 – 107min – 1999
Kinderpsychiater wordt ingeschakeld om een jongentje te helpen die beweert geesten te zien. Meer moet je niet vertellen over deze film. Spannend en met een meesterlijk plot.

Prisoners: Thriller – 8,5 – 153min – 2013
Een familie-etentje mondt uit in een drama als het 6-jarige dochtertje spoorloos verdwijnt met haar vriendinnetje. De enige aanwijzing is een merkwaardige camper geparkeerd langs de weg. De vader vindt de politie niet alert en snel genoeg en besluit zelf een onderzoek in te stellen. Puntje van je stoel.

Twelve Monkeys: Thriller-SF – 8 – 129min 1995
In 2035 heeft een virus 5 miljard mensen gedood. Een ‘vrijwillige’ gedetineerde wordt terug in de tijd gestuurd om uit te zoeken waar het virus vandaan kwam.
Intelligent en sterk, maar wel een film waarin je moet blijven opletten!

Gone Girl: Thriller – 8 – 145min – 2014
Als de vrouw van een jong stel plotseling verdwijnt, ontstaat er een heel mediacircus omheen waardoor de man in een steeds kwader daglicht komt te staan. IJzersterk begin en middenstuk, maar dan wordt het steeds ongeloofwaardiger. De film had een beter en geloofwaardiger einde verdiend, maar houd je wel enorm bezig met hoe het nu zit.Affleck speelt weer te emotieloos alsof hij aan de antidepressieva zit, maar voor deze rol kan dat net.

Butterfly Effect: Thriller-Mysterie – 8 – 113min – 2004
Student kan via zijn dagboek terug in de tijd. Dat lijkt erg handig om kleine dingetjes te veranderen, maar dat heeft wel grote gevolgen. Interessant gegeven wordt prima uitgewerkt.

Patriots Day: Thriller – 8 – 130min – 2016
Als tijdens de Boston-marathon een bom ontploft, gaan de politie en de FBI gezamenlijk op zoek naar de dader. Waargebeurd. Prima verfilmd. Spannend en aangrijpend.

Da Vinci Code: Thriller-Mysterie – 8 – 147min – 2006
Professor Langdon, op zakenreis in Parijs, wordt betrokken bij een raadselachtige moord op de curator in het Louvre. Daardoor krijgt hij niet alleen de politie, maar ook een albino monnik van de geheimzinnige katholieke sekte, Oppus Dei, achter zich aan. Zijn speurtocht om de zaak op te lossen voert uiteindelijk naar een van wereld’s grootste mysteries: de Helige Graal. Mysterieus, spannend en veel weetjes. Wel erbij blijven dus!

Breakdown: Thriller – 8 – 93min – 1997
Man raakt volslagen in paniek als zijn vrouw plotseling verdwijnt tijdens hun reis door Amerika. Vreemd genoeg heeft niemand haar gezien. De opbouw van de film is uitstekend. Spannend!

Invisible Guest (Contratiempo): Thriller-Mysterie – 8 – 106min – 2016
De politie valt een hotelkamer binnen en treft daar een dode vrouw en een rijke zakenman aan. De man beweert het niet gedaan te hebben, maar hoe kan de deur dan van binnenuit op slot zitten? De man schakelt een topadvocaat in en samen doorlopen ze wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd. Ijzersterk verhaal.

Girl with the Dragon Tattoo – Thriller-Mysterie – 8 – 158min – 2011
Misschien nog beter dan het origineel (Millennium I). Onderzoeksjournalist wordt ingehuurd door steenrijke industrieel om een verdwijning van 40 jaar geleden te onderzoeken. Hij krijgt daarbij de hulp van de excentrieke hacker Lisbeth. Ijzersterke remake!

Millennium I: Thriller-Mysterie – 8 – 153min – 2009
Onderzoeksjournalist wordt ingehuurd door steenrijke industrieel om een verdwijning van 40 jaar geleden te onderzoeken. Hij krijgt daarbij de hulp van de excentrieke hacker Lisbeth. Los staand verhaal van een drieluik. Deel 1 is echter veruit het beste.

Stir of Echos: Thriller-Mysterie – 8 – 99min – 1999
Tom laat zich voor de gein hypnotiseren. Er gaat echter iets mis en Tom ziet sindsdien geesten, die hem iets duidelijk proberen te maken. Spannend en mysterieus.

Eye in the Sky: Thriller-Drama – 8 – 102min – 2016
Anti-terroristeneenheid ontdekt dat de nummers 2,4 en 5 op de most-wanted-list zich in 1 huis bevinden in Kenia. Een legereenheid staat klaar om het huis binnen te vallen. In Engeland volgen een generaal, de procureur-generaal en 2 ministers de missie via satellietbeelden en via drones van agenten ter plaatse. Als blijkt dat de mannen zich in het huis klaar maken voor een zelfmoordmissie met bomgordels wil het leger overgaan tot een raketaanval om zo de hele groep uit te schakelen. Maar daarvoor moeten ze wel eerst toestemming krijgen van alle betrokkenen. Prima film die goed laat zien hoe het Westen tegenwoordig oorlog voert. Het gesteggel en en afschuiven van verantwoordelijkheden tussen militairen, juristen en politici maakt het haast onmogelijk om nog doeltreffend op te treden. Spannend.

Saw I: Horror-Thriller – 8 – 103min – 2004
Twee mannen, die elkaar niet kennen, worden wakker in een smerige badkamer. Ze zijn allebei vastgebonden. Tussen hen in ligt een lijk en een taperecorder. Geniale thriller-horror.

Unknown: Thriller-Mysterie – 8 – 113min – 2011
Man komt na een auto-ongeluk bij in een ziekenhuis en merkt dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere kerel zelfs zijn plaats heeft ingenomen. Is hij nu gek of iedereen om hem heen? Film blijft boeien!

Gone Baby Gone: Thriller – 8 – 114min – 2007
Twee detectives, man en vrouw, onderzoeken de verdwijning van een 4-jarig meisje. Ze komen terecht in een levensgevaarlijk web van bedrog en misdaad. Uitstekend plot.

Scream I: Horror-Thriller – 8 – 111min – 1996
Studente wordt het doelwit van een seriemoordenaar met een cape en eng masker. Zij en haar vrienden proberen samen met een tv-presentator en een politieman uit te zoeken wie de dader is. Eindelijk een film waarin de hoofdrolspelers de draak steken met al die domme hoofdpersonages in horrorfilms.

Mission Impossible I: Actie-Thriller – 8 – 110min – 1996
Het team van een Amerikaanse spion Ethan Hunt wordt tijdens een missie uitgemoord. Als de aangeslagen Hunt contact opneemt met het hoofdkwartier, wordt hij beschuldigd van de moorden en moet hij om zijn onschuld te bewijzen het haast onmogelijke doen. Goede actie en af en toe spannend.

Mission Impossible V: Actie-Thriller – 8 – 131min – 2015
Op verzoek van de CIA wordt de ultra Geheime Dienst, IMF, opgeheven en krijgt de CIA opdracht Hunt te arresteren wegens roekeloosheid. Hunt heeft het ondertussen aan de stok met de geheimzinnige organisatie ‘The Syndicate’ en kan daarbij niet zonder de hulp van zijn oude strijdmakkers. Prima script, geen gaten in het plot en veel vermakelijke actie.

What Lies Beneath: Thriller-Horror-Mysterie – 8 – 130min – 2000
Vrouw raakt ervan overtuigd dat het in haar huis spookt. Ze verdenkt bovendien haar buurman ervan zijn vrouw te hebben vermoord. Haar rationele man stuurt haar naar een therapeut. Deze adviseert haar echter om contact te maken met de spoken… Spannend en mysterieus en een paar goede schrikmomenten.

Cara Oculta: Thriller-Mysterie – 8 – 96min – 2011
De vriendin van een succesvol dirrigent verdwijnt plotseling en laat hem vertwijfeld achter. De politie kan geen spoor van haar vinden. Hij vindt troost in de armen van een serveerster. Als zij alleen in zijn huis is krijgt ze de indruk dat iets contact met haar probeert te maken… Sterk verhaal, had wel iets spannender gemoeten. Bekijk niet de trailer van deze film, want die verpest het hele verhaal.

Jaws: Horror-Thriller – 8 – 124min – 1975
Lieflijk dorpje aan de kust wordt geterroriseerd door een reusachtige haai. De sheriff, een wetenschapper en een ervaren visser besluiten op het monster te gaan jagen.
Een sensationele film in die tijd! Klassieker.

Sleuth: Thriller – 8 – 138min – 1972
Caine gaat vreemd met de vrouw van Olivier. Olivier besluit hem via een meesterlijk plan terug te pakken. Er ontstaat een op leven en dood kat-en-muis-spel. Subliem plot en spel van Caine en Olivier.

Ghost and the Darkness: Avontuur-Thriller – 8 – 109min – 1996
Ingenieur moet in Afrika een brug over een rivier bouwen. Leeuwen vreten echter de werklui op. Een ervaren jager moet het probleem oplossen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Mooie beelden… Ssst, stil eens, hoor ik daar iets ritselen…

Memento: Thriller – 8 – 113min – 2000
Man leidt na de moord op zijn vrouw aan een bizarre vorm van geheugenverlies: na 10 minuten vergeet ie alles weer. Niet echt makkelijk als je een moord onderzoekt. Om toch dingen te onthouden tatooeert hij zijn hele lijf vol met aanwijzingen en overal bewaart hij papiertjes en polaroid-foto’s. IJzersterke film waarbij je goed moet opletten omdat deze achterstevoren wordt verteld.

Last house on the Left: Thriller – 8 – 100min – 2009
Criminelen worden op geweldadige wijze bevrijd en slaan op de vlucht. Ze kidnappen 2 onschuldige meiden met gruwelijke gevolgen. Per toeval kloppen de criminelen later aan bij het huis van de ouders van een van de meisjes. Hard, rauw en spannend.

Call: Thriller – 8 – 94min – 2013
Bij 911 komt een noodoproep binnen van een meisje dat ontvoerd is en in de kofferbak van een rijdende auto ligt. De telefoniste probeert samen met de politie te achterhalen waar ze zich bevindt. Spannend, goed verhaal!

Casino Royale: Actie-Thriller – 8 – 144min 2006
James Bond krijgt zijn eerste opdracht als geheim agent; het winnen van een pokertoernooi. Tegenstander is de bankier van de terroristen Chifre. Eindelijk: Bond wordt neergezet als mens. Hard en realistisch. Veruit de beste Bondfilm ooit.

Lucky Number Slevin: Thrller-Misdaad – 8 – 110min – 2006
Jonge kerel wordt door de maffia aangezien voor een ander en krijgt de keus: of zijn schuld afbetalen of de zoon van een andere maffiabaas vermoorden. Het wordt nog veel ingewikkelder als deze andere maffiabaas hem ook aanziet voor een ander. Goed verhaal.

LA Confidential: Misdaad-Thriller – 8 – 138min – 1997
Drie totaal verschillende agenten met ieder hun eigen aanpak proberen een slachtparij in een restaurant op te lossen en raken verwikkeld in een web van bedrog. Ze kunnen elkaar niet uitstaan maar om deze zaak op te lossen komen ze erachter dat ze wel samen moeten werken. Geweldige verhaallijn en sfeer plus acteurs in topvorm.

Argo: Thriller-Drama – 8 – 120min – 2012
Iran 1979. De sjah wordt afgezet en Khomeini grijpt de macht. De Amerikaanse ambassade wordt bestormd door een woedende menigte, 6 mensen weten echter te ontsnappen. Een CIA agent moet deze 6 veilig Iran zien uit te krijgen. Waargebeurd! Sterke film. Spannend.

Kvinden i buret (Keeper of lost causes): Thriller-Misdaad – 8 – 97min 2013
Rechercheur duikt in een archiefzaak over de zelfmoord van een succesvolle vrouw. De vrouw zou van een boot zijn gesprongen, maar al gauw begint hij steeds meer te twijfelen aan dit verhaal. Sterke detective-thriller. Topper in zijn soort. Goed opgebouwd.

Zodiac: Thriller – 8 – 158min – 2007
Een seriemoordenaar houdt in de jaren ’60 huis in San Francisco. De moordenaar laat mysterieuze tekens en teksten achter. Een cartoonist van een krant raakt geobsedeerd en gaat op onderzoek uit. Waargebeurd.

No Escape: Thriller-Actie – 8 – 103min – 2015
Gezin verhuist naar Cambodja omdat de vader daar een nieuwe baan heeft. Eenmaal aangekomen komen ze vrijwel onmiddellijk in een bloederige revolutie terecht, waarbij vooral Westerlingen worden opgejaagd en meteen worden terechtgesteld. Het gezin vlucht en probeert dwars door de massamoorden heen de Amerikaanse ambassade te bereiken. Film blinkt vooral uit vanwege de meeleefbaarheid en de eerste 40 minuten zijn erg spannend. Wilson is sympathiek en niemand zeikt, irriteert of doet iets doms dus je hoopt dat ze het overleven.

Zero Dark Thirty: Drama-Thriller – 8 – 157min – 2012
Na de aanslag op de WTC-torens in de VS speurt een speciale eenheid van de CIA 12 jaar naar het kopstuk van de Al-Qaida: Osama Bin Laden. Als ze denken hem gevonden te hebben, wordt er een team commando’s op afgestuurd. Boeiend. Heeft iets documentaire-achtig. De hoofdrolspelers hadden wel wat meer diepgang mogen hebben voor een film van 2,5 uur.

Mothman Prophecies: Thriller-Mysterie 7,5 – 119min 2002
Man en vrouw krijgen een auto-ongeluk omdat de vrouw ineens uitwijkt. Hij overleeft, zij sterft later aan haar verwondingen. Voordat ze sterft zegt ze nog: ‘Zag je het niet?’ Als de man in haar kastje allemaal rare tekeningen ziet van een of andere gedaante, gaat hij op onderzoek uit… Mysterieus en spannend.

Dragonfly: Thriller-Mysterie – 7,5 – 104min 2002
Vrouw van arts verongelukt in Venezuela. Als er onverklaarbare dingen in de omgeving van de arts gebeuren, krijgt deze de indruk dat zijn overleden vrouw met hem in contact probeert te komen. Lekker mysterieus!

Edge: Avontuur-Thriller – 7,5 – 117min – 1997
Multi-miljonair stort samen met zijn piloot en een vriend/collega neer in een onherbergzaam gebied. Overleven is moeilijk, helemaal als ze een moordlustige beer achter zich aan krijgen. De beer is geweldig. Bloedstollend!

Kristy: Horror-Thriller – 7,5 – 86min – 2014
Studente blijft tijdens Thanksgiving alleen achter op de campus samen met 2 bewakers. Ze weet niet dat een satanische sekte het op haar heeft voorzien. Suspense, spanning en creepy. Prima mee vermaakt.

Non Stop: Thriller – 7,5 – 106min – 2014
Airmarshall krijgt in het vliegtuig een sms-je waarin staat dat er 150 miljoen dollar op een rekening gestort moet worden, anders sterft er iedere 20 minuten een passagier. Bluf of het werk van een terrorist? Lekkere thriller. Apart script. Spannend, omdat je je continue blijft afvragen wie er nu te vertrouwen is en wie niet.

Unbreakable: Mysterie-Thriller – 7,5 – 106min – 2000
David Dunn overleeft op miraculeuze wijze een enorm treinongeluk waarbij alle passagiers omkomen. Hij komt daardoor in contact met een man die zo kwetsbaar is, dat hij zichzelf de man van glas noemt. Deze man heeft een krankzinnige theorie over waarom David het ongeluk overleefde. Briljant concept.

10 Cloverfield Lane: Thriller – 7,5 – 103min – 2016
Vrouw krijgt een auto-ongeluk en wordt daarna wakker vastgeketend in een soort bunker. Ze vreest het ergste, maar haar ‘ontvoeder’ beweert haar gevonden te hebben langs de kant van de weg. Hij zegt dat hij haar heeft gered door haar mee te nemen naar zijn Doomsday-bunker. Er is namelijk een gifgasaanval geweest en het is levensgevaarlijk daarbuiten. Ze gelooft er natuurlijk geen snars van en zoekt naar een mogelijkheid om te ontsnappen. Deze film heeft me verrast. Ik verwachtte een wat saaie film waarin weinig zou gebeuren, maar de film houd je juist op het puntje van je stoel.

Kongekabale: Thriller – 7,5 – 103min – 2004
Vlak voor de verkiezingen krijgt de leider van de oppositiepartij een zwaar ongeluk, daardoor ontstaat er binnen de partij een enorm smerige machtsstrijd. Een journalist verdiept zich erin, maar wordt aan alle kanten tegen gewerkt. Prima verhaal en plot. Spannende politieke thriller van de Denen.

Vacancy: Horror-Thriller – 7,5 – 85min – 2007
Stel krijgt autopech en moet de nacht doorbrengen in een motel. Als ze een film opzetten, komen ze erachter dat de kamer in de film verdacht veel op die van hun lijkt…

Valkyrie: Oorlog-Thriller – 7,5 – 120min – 2008
Tweede Wereldoorlog. Von Staufenberg maakt deel uit van de staf van Adolf Hitler maar hij walgt van de man en is het totaal oneens met zijn aanpak. Hij en enkele andere officieren besluiten om Hitler te vermoorden. Waargebeurd. Spannend!

North by Nothwest: Thriller – 7,5 – 136min – 1959
Reclameman wordt in een hotellobby voor een ander aangezien en ontvoerd. Vanaf dat moment speelt hij ongewild de hoofdrol in een spionage- en contraspionage-zaak, waarin hij iedereen achter zich aan krijgt en een manier moet zien te vinden om in dit heikele avontuur te overleven. Sterke Hitchcock, met een uitmuntend begin en zelfs een grappige veiling-scene. Klassieker.

Don’t Breathe: Thriller – 7,5 – 88min – 2016
Drie jeugdige criminelen breken in bij een blinde Vietnam-veteraan. Volgens hen heeft de man een kluis met 300.000 dollar erin. Wat een gemakkelijk klusje lijkt, ontaard in een verschrikking want de man is helemaal niet zo hulpeloos als ze dachten. Bovendien ontdekken ze een afgesloten kelderdeur en wat zou daar nu inzitten… Prima en origineel concept dat een verrassend spannende film oplevert.

Flightplan: Thriller – 7,5 – 98min 2005
Vrouw raakt tijdens een vliegreis haar 6-jarige dochter kwijt. Niemand heeft het kind echter aan boord gezien. Ze raakt in paniek en begint aan zichzelf te twijfelen.
Lekker paranoide.

Extortion: Thriller – 7,5 – 108min – 2017
Geizn gaat op vakantie naar een Caribisch eiland, huurt een boot, krijgt pech en komt vast te zitten op een klein eilandje. Gelukkig komt een visser hen helpen, maar deze vraagt daar wel 1 miljoen dollar voor. Het begin zuigt, de vader is irritant en alles riekt naar een B film. Gek genoeg wint de film, de acteurs en het verhaal daarna ineens aan niveau en spanning en wordt het zelfs leuk.

Others: Thriller-Mysterie – 7,5 – 101min – 2001
Moeder en 2 kids wachten op de terugkeer van vader, die in de oorlog heeft gevochten. De kinderen hebben een zeldzame ziekte waardoor ze slecht tegen zonlicht kunnen. In het immer donkere huis ziet een van de kids plotseling geesten. Beklemmend en verrassend!

Knowing: Thriller-Mysterie – 7,5 – 130min – 2009
In 1959 begraven basisschoolleerlingen een capsule met daarin tekeningen van hoe hun denken dat de wereld er over 50 jaar uitziet. In 2009 wordt de capsule geopend en komt een tekening met raadselachtige getallen in handen van een professor. De getallen blijken de toekomst exact te voorspellen. Origineel idee. Sterk en spannend begin, daarna zwakt het af.

Collection: Thriller-Horror – 7,5 – 82min – 2012
Meisje bezoekt met vriendinnen een disco waar een extravangt feest aan de gang is. Daar wordt ze gevangen door de Collector, een lugubere seriemoordenaar. Haar vader huurt een aantal zware jongens in om haar op te sporen en weer terug te brengen. De schuilplaats van de Collector blijkt echter een grote val… Soort van deel 2 van de Collector. De openingsscene is gruwelijk en je zit meteen op het puntje van de stoel. Sterke horror.

Derailed: Thriller – 7,5 – 107min – 2005
Getrouwde man komt een aantrekkelijke jongedame tegen in de trein. De twee krijgen een affaire en als ze besluiten een nachtje door te brengen in een hotel, gaat het gruwelijk mis. Verrassend sterk.

Our kind of Traitor: Thriller – 7,5 – 108min – 2016
Stel op vakantie komt in contact met een steenrijke Rus. Hij vraagt aan de man of hij een usb-stick aan de Britse geheime dienst wil geven. De Rus blijkt voor de maffia te werken en het stel komt daardoor in een erg gevaarlijke situatie terecht. Duidelijk, geen poes pas en vlot.

Orphan: Horror-Thriller – 7,5 – 123min – 2009
Stel besluit een kind te adopteren. Dom! Zelden zo’n hekel gehad aan een kind als aan dit meisje!

Man on a ledge: Actie-Thriller – 7,5 – 102min – 2012
Er staat een man op een richel van een wolkenkrabber. Hij dreigt naar beneden te springen. De politievrouw die hem naar binnen moet praten komt er al snel achter dat hij tijd trekt, een oortje in heeft en een rijk verleden heeft. Ondanks wat slordigheden, prima vermaak.

Primal Fear: Thriller – 7,5 – 129min – 1996
Een hotshot-advocaat gaat een jongen verdedigen die ervan wordt beschuldigd dat hij een bisschop heeft vermoord. De jongen ontkent en beweert dat er een derde persoon in de kamer was.
Goede rechtbanktriller, waar wat meer actie in had mogen zitten. De doorbraak voor een uitstekend spelende Erward Norton.

Headhunters: Thriller – 7,5 – 98min 2011
Succesvolle headhunter, die boven zijn stand leeft, leidt een dubbelleven. Hij steelt namelijk ook kunst. Als hij een waardevol schilderij wil stelen, werkt hij zich in de nesten. Verrassend goed.

Fracture: Thriller – 7,5 – 113min – 2007
Hotshot officier van Justitie staat op het punt een geweldige carrieremove te maken, maar besluit nog snel een eenvoudig lijkend zaakje te doen. Dat zaakje betreft een man die zijn vrouw heeft vermoord en het al heeft bekend… Goed spel van Gosling en vooral van Hopkins, die weer een onderkoelde, intelligente engerd neerzet.

Money Monster: Thriller – 7,5 – 95min – 2016
Lee Gates geeft in zijn tv-programma beleggingstips. Na een tip over Ibis, zakt de koers dramatisch en zijn veel mensen hun geld kwijt. Een particuliere belegger pikt het niet en dringt gewapend de tv-studio van Lee binnen en eist uitleg. Viel heel erg mee. Niet echt spannend, maar je wilt wel weten hoe het zit.

Lonely Place to Die: Thriller – 7,5 – 99min
Groepje vrienden gaat rotsen beklimmen. Dan horen ze hulpgeroep van ergens onder de grond. Lekker laten zitten voortaan!

Constant Gardener: Thriller-Drama 7,5 – 129min – 2005
Vrouw wordt dood gevonden in Kenia. Haar man, een diplomaat, stelt alles in het werk om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Daarmee schopt hij tegen een hoop zere en belangrijke benen. Langzaam, maar sterk opgebouwde thriller.

Blade Runner: SF-Thriller – 7,5 – 117min – 1982
2019. Harrison Ford speelt een agent die 4 replicanten (namaakmensen) moet uitschakelen, die op zoek zijn naar hun maker. Rutger Hauer op zijn best. Klassieker.

Lincoln Lawyer: Drama-Misdaad – 7,5 – 118min- 2011
Sjacheraar-advocaat moet rijkeluiszoontje verdedigen. De zaak blijkt ingewikkeld en gevaarlijk. Top rechtbank triller.

Den: Thriller-Horror – 7,5 – 84min – 2013
Studente filmt voor haar scriptie alle videochats die zij heeft met willekeurige gebruikers van de chatroulette site The Den. Bij een chat ziet ze plotseling hoe bij een vastgebonden meisje de keel wordt doorgesneden. De politie kan er weinig meedoen, dus daarom besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan. De eerste driekwartier zijn erg goed door de snelle montages en het langzaam opborrelende onheil, daarna kakt het qua spanning iets in, maar het einde is weer goed.

Remember: Drama-Thriller – 7,5 – 95min – 2015
Twee overlevenden van de concentratiekampen van de Nazi’s, besluiten op hun oude dag, een kampbeul om te sporen. Aangezien de een aan een rolstoel is gekluisterd voert hij vanuit het verzorgingstehuis de regie, de ander gaat op pad langs 4 mannen die het eventueel kunnen zijn. Hij heeft echter een probleem, hij lijdt aan Alzheimer en vergeet wel eens wat ie aan het doen is… Verrassend goed met een onverwacht plot. Je leeft mee met de hoofdpersoon.

Kiss the Girls: Thriller – 7,5 – 111min – 1997
Politieman onderzoekt de verdwijning van zijn nichtje. Hij krijgt hulp van een vrouw die als enige is ontsnapt aan een seriemoordenaar genaamd Casanova.

Bourne Identity: Actie-Thriller – 7,5 – 118min – 2002
Jason Bourne wordt zwaargewond uit de Middellandse Zee gevist. Als hij bijkomt weet hij zich niets meer te herinneren. Als mensen hem proberen te vermoorden slaat hij op de vlucht en moet ondertussen zijn eigen identiteit zien te achterhalen. Goed! Eerste deel van een drieluik.

Secreto de sus Ojos: 7,5 – Drama-Thriller – 129min – 2009
Strafrechterlijk onderzoeker duikt 25 jaar na dato nog een keer in een zaak die hij nooit echt los heeft kunnen laten. Sterk geacteerd.

Secret State: Thriller – 7,5 – 200min – 2012
Het vliegtuig van de Britse premier verdwijnt van de radar en brokstukken worden gevonden. De vice-premier wordt gekozen tot zijn opvolger en deze wil de onderste steen boven hebben. Echt boven, zonder mee te doen aan machtsspelletjes en vriendjespolitiek. Dat wordt hem niet in dank afgenomen en hij wordt dan ook aan alle kanten dwarsgezeten. Prima mee vermaakt. Byrne speelt goed en de film geeft een goede inkijk in de wereld van macht en vooral machtsmisbruik.

Letzte Schweigen: Thriller – 7,5 – 120min – 2010
Een 13-jarig meisje verdwijnt. Haar fiets wordt op precies dezelfde plek gevonden, als waar 23 jaar eerder een 11 jarig meisje werd verkracht en vermoord. De dader is nooit gepakt. De politie duikt met man en macht in beide zaken. Sterke thriller, met een misselijkmakende openingsscene. De enige smet is de eng zwijgende politieman. Dat leidt onnodig af en komt raar over.

Limitless: Thriller-Mysterie – 7,5 – 105min – 2011
Schrijver met writersblock krijgt van een vriend een revolutionaire pil waardoor hij zijn hele hersencapaciteit gaat benutten. Dat resulteert in een tsunami aan ideeen en briljante vondsten en geeft een boost aan zijn werklust. Een taal leren doet hij in een dag. Dat levert hem veel geld en macht op, maar de keerzijde is dat criminelen er lucht van krijgen. Goed verhaal, alhoewel het ontstaan de pil zelf vaagt blijft.

Marathon Man: Thriller – 7,5 – 125min – 1976
Een student wordt door zijn broer, die een spion is, in een levensgevaarlijk complot gezogen. Alles draait om diamanten en een gewetenloze ex-Nazibeul. Legendarische tandarts-scene. ‘Is it safe?’ Klassieker!

Rear Window: Thriller – 7,5 – 112min – 1954
Fotograaf met een gebroken been verveelt zich kapot en om de tijd te doden gaat hij zijn vele buren bespieden met een verrekijker. Hij raakt ervan overtuigd dat er iets met zijn overbuurvrouw is gebeurd. De film zuigt je naar binnen en verveelt niet ondanks de paar decors.

Jack Reacher: Thriller-Actie – 7,5 – 130min – 2012
Een sluipschutter schiet op klaarlichte dag 5 mensen dood. Als hij wordt gepakt zegt hij slechts: zoek Jack Reacher. Deze Reacher blijkt een militair expert en gaat op onderzoek uit waarom de man deze mensen heeft vermoord en opent daarmee een beerput. Kijkt lekker weg, zolang je je niet stoort aan sommige sloridgheden/toevalligheden in de film.

Ghost Writer: Thriller – 7,5 – 128min – 2010
Britse schrijver gaat de memoires van de voormalige Engelse minister-president schrijven. Hij ontdekt echter een geheim en komt terecht in gevaarlijk web van bedrog en verraad. Te traag en niet spannend genoeg voor een 8.

Debt: Thriller – 7,5 – 113min – 2010
Drie jonge Mossad-agenten moeten in de jaren ’60 een nazi-oorlogsmisdadiger ontvoeren naar Israel. Een probleem, de man woont en werkt achter het IJzeren Gordijn in de DDR. Goed plot.

Rogue: Thriller-Horror – 7,5 – 99min – 2007
Een reuzenkrokodil die toeristen op het menu heeft staan. Klinkt als een B-film, maar is opvallend spannend.

Mientras Duermes – Thriller – 7,5 – 102min – 2011
Concierge van een appartementengebouw lijkt aardig en hardwerkend, maar in werkelijkheid is het een engerd die schijt heeft aan zijn medemens. Hij laat zijn oog vallen op een jonge vrouw en maakt haar leven tot een ware hel. Spannend, beklemmend en ongemakkelijk. De concierge speelt meesterlijk.

Devil: Thriller-Horror – 7,5 – 80min – 2010
Vijf mensen zitten vast in een lift. Als er een wordt vermoord heeft niemand merkwaardig genoeg de dader gezien. De politie wordt erbij gehaald. Er blijkt iets bovennatuurlijks aan de hand te zijn. Goede opbouw. Weer eens wat anders.

Identity: Thriller-Mysterie – 7,5 – 90min – 2003
10 mensen stranden door noodweer in een motel. Als een hotelgast dood wordt gevonden, realiseren ze dat een van hen een moordenaar is. Wie is het? Niemand lijkt meer veilig en wie is te vertrouwen? Lekker mysterieus en met een verrassende wending, maar te weinig spanning door het te hoge tempo en de overdaad aan typetjes.

Law abiding Citizen: Actie-Thriller – 7 – 108min – 2009
Man besluit het recht in eigen handen te nemen als zijn vrouw en dochterje worden afgeslacht. Hij komt daardoor zelf in de gevangenis en dat maakt hem zo kwaad dat hij de oorlog verklaart aan het hele rechtssysteem. Lomp en ruw.

No Way Out: Thriller – 7 – 114min – 1987
Oorlogsheld Costner moet het onderzoek leiden naar de dood van de maitresse van een toppoliticus. Een vrouw waarmee hij zelf ook een relatie had. Als de sporen naar hemzelf leiden, raakt hij gevangen in een gevaarlijk web van spionage, moord en bedrog. Sterk!

Life: SF-Thriller – 7 – 103min – 2017
Zes astronauten zijn op weg terug naar aarde met bodemmonsters van Mars. Ze ontdekken een dood eencellig leven en weten dit weer tot leven te brengen. De alien groeit echter razendsnel en valt kort daarna de astronauten aan, die hun inventiviteit moeten gebruiken om het ‘ding’ uit te schakelen. Prima mee vermaakt, maar de film zakt en en toe behoorlijk weg en wat er gebeurt als ze een alien ontdekken ios totaal ongeloofwaardig. Hey joh, lekker mee spelen man!

Taking Lives: Thriller – 7 – 103min – 2004
Seriemoordenaar neemt telkens voor even het leven van zijn slachtoffers over. De Canadese receherche krijgt hulp van een FBI-agente om hem te pakken te krijgen. Maar de man blijkt hen telkens een stap te snel af. Prima begin, dan begint het te snel te dagen hoe het zit, maar het eind is toch weer verrassend.

Backtrack: Thriller-Mysterie – 7 – 90min – 2015
Psychiater vindt dat al zijn patienten zich merkwaardig gedragen. Is er iets met ze? Dan komt hij erachter dat ze allemaal dood zijn. Is hij gek aan het worden of proberen deze doden hem iets duidelijk te maken? Paar leuke schrikmomenten, goed verhaal maar er had wat meer uitgehaald moeten worden.

State of Play (miniserie): Thriller-Detective – 7 – 350min – 2003
Het vreemdgaan van een politicus met een glanzende toekomst wordt in de pers breed uitgemeten als zijn maitresse/assistente onder de metro komt. Een journalist duikt in de zaak en komt er al snel achter dat de vrouw vermoord is. Wat een vies zaakje lijkt, blijkt een gore beerput vol met intriges. Boeiend verhaal, zit goed in elkaar, goed geacteerd, maar erg veel gepraat en de clou wordt steeds prachtiger en duurt te lang. Had meer spanning in gemogen, maar houdt je wel op het puntje van je stoel omdat je wilt weten hoe het zit.

Just Cause: Thriller – 7 – 102min – 1995
Gevangene die op de doodstraf wacht, vraag aan Harvard-professor zijn zaak te onderzoeken. Goed plot!

X-Files, I want to believe: Thriller-Mysterie – 7 – 105min – 2008
De paranormale afdeling van Mulder en Scully binnen de FBI is gesloten. Maar dan krijgen ze te maken met vrouwen die spoorloos verdwijnen, lichaamsresten langs de weg en een priester met visioenen. Tijd om Mulder en Scully weer te activeren. Beter dan verwacht.

Angels & Demons: Thriller-Mysterie – 7 – 146min – 2009
De paus is dood. Zijn 4 eventuele opvolgers worden ontvoerd door een geheimzinnige sekte. Als de Zwitserse Garde een mysterieus document ontvangt van de ontvoerders, wordt symbool-expert Langdon erbij gehaald. Hij moet een race tegen de klok voeren langs een eeuwenoud spoor dwars door Rome. Heerlijk mysterieus vermaak.

Collector: Thriller-Horror – 7 – 88min – 2009
Inbreker komt in een huis vol boobytraps terecht. Wat is er aan de hand en welke idioot heeft die daar neergelegd? Apart.

Munich: Thriller – 7 – 164min – 2005
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 vermoorden Palestijnse terroristen 11 Israeliers. Een jonge Mossad agent krijgt carte blanche om samen met een aantal experts de daders te vinden en te vermoorden. Zorgvuldig opgebouwde film die overal de tijd voor neemt. Desondanks vrij oppervlakkige personnages en geen enkele onderlinge chemie. Het opsporen en uitschakelen is teveel van hetzelfde en duurt te lang.

House at the end of the street: Horror-Thriller – 7 – 101min – 2012
Moeder en dochter Elissa betrekken een nieuw huis. In het huis naast hun heeft nog niet zo lang geleden een verschrikkelijk drama plaatsgevonden. De ouders werden vermoord door de dochter die daarna spoorloos is verdwenen. Elissa sluit vriendschap met de zoon, die tijdens het drama, ergens anders woonde en nu het huis aan het opknappen is om te verkopen. Goede triller.

Vantage Point: Thriller – 7 – 90min – 2008
Er wordt een aanslag gepleegd op de Amerikaanse president. De aanslag wordt weergegeven vanuit de gezichtspunten van 5 verschillende mensen, waaronder een toerist en een veiliggheidsagent. Bijzonder.

Next Three Days: Thriller-Actie – 7 – 122min – 2010
Het perfecte leven van John Brennan komt abrupt tot een eind, als zijn vrouw wordt beschuldigt van moord en uiteindelijk zelfs de gevangenis indraait. De wanhopige Brennan trekt het niet en besluit zijn vrouw te bevrijden.

No Country for old Men: Misdaad-Thriller – 7 – 122min – 2007
Mosh vindt 2 miljoen dollar in een met kogels doorzeefde auto en neemt het geld mee. Hij krijgt daarmee een hoop ellende achter zich aan, waaronder een gestoorde huurmoordenaar.

In her skin: Drama-Thriller – 7 – 104min – 2009
Vijtienjarige meisje verdwijnt na haar dansles spoorloos. Haar ouders bewegen man en macht om haar weer te vinden, maar de politie neemt de zaak niet serieus.
Waargebeurd.

Signs: Thriller-SF – 7 – 110min – 2002
Boer ontdekt cirkels in zijn maisvelden. Een grap, denkt ie. ’s Nachts als hij geluiden hoort, probeert hij de grappenmakers te vangen… Goed opgebouwd, maar had beter gemoeten.

Walk among the Tombstones: Misdaad-Thriller – 7 – 113min – 2014
Privedetective wordt door een drugshandelaar ingehuurd om te achterhalen wie zijn vrouw heeft ontvoerd en vermoord. De detective ziet al gauw een verband met andere ontvoeringen waarbij telkens de slachtoffers werden vermoord nadat het losgeld werd betaald. Goed, maar had spannender gemoeten.

Wind River: Thriller-Drama – 7 – 110min – 2017
Jager vindt een doodgevroren meisje in het bos. Samen met een FBI-agente zoekt hij uit wat er is gebeurd. Vrij standaard verhaal, beetje traag en te weinig spanning. Maar wel goed verteld en geacteerd en met mooie landschappen.

Edge of Darkness: Thriller – 7 – 117min – 2010
Rechercheur krijgt bezoek van zijn dochter. Als ze aan tafel zit, moet ze overgeven en bloedt ze uit haar neus. Ze raakt in paniek en smeekt haar vader om haar te helpen. Zwanger? Verslaafd? Het blijkt allemaal veel erger te zijn… Het verhaal is vrij standaard, maar de film is hard en rucksichtloos en daardoor goed te doen.

November Man: Thriller – 7 – 108min – 2014
Ex CIA-agent wordt weer aan het werk gezet als een vriendin van hem in gevaar is. Daardoor komt hij op het spoor van een vies spelletje van de aanstaande Russisxche president die wat smetvlekken op zijn verleden probeert weg te poetsen. Brosnan als een rauwere James Bond.

Inception: Thriller-SF – 7 – 148min – 2010
Meesterdief DiCaprio in gespecialiseerd in het stelen van gedachten uit iemands hoofd. Maar dit keer moet hij ongezien een idee in iemands hoofd plaatsen. Een levensgevaarlijke klus, zo blijkt al snel. Origineel, maar soms te vaag.

Boys from Brazil: Thriller – 7 – 125min – 1978
Jonge onervaren Nazi-jager stuit in Paraguay op een aantal gezochte oorlogsmisdadigers, waaronder ook de beruchte kamparts Joseph Mengele. Hij waarschuwt de beroemde Nazi-jager Olivier en deze ontrafelt een huiveringwekkend complot. Origineel!

Moon: SF-Thriller – 7 – 97min – 2009
Astronaaut leeft al 3 jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij heeft geen contact met de aarde en zijn enige aanspraak krijgt hij van een computer. Als zijn uitzending er bijna op zit en hij zich opmaakt om terug te keren naar aarde, waar zijn vrouw en dochter op hem wachten, doet hij een verbijsterende ontdekking. Apart, maar opvallend goed.

Side Effects: Thriller – 7 – 106min – 2013
Psychiater krijgt te maken met een depressieve jonge vrouw die slecht tegen medicijnen kan. Hij besluit haar een nieuw medicijn te geven, maar dat heeft een bizarre bijwerking bij de vrouw. Vanaf dat moment komt zijn leven in een centrifuge terecht. Goed plot, intrigerend maar wel een paar gaten/zwakheden. Gemiste kans voor een topper!

Deja Vu: Thriller-Mysterie – 7 – 128min – 2006
Agent moet een aanslag op een veerboot onderzoeken waarbij 500 mensen omkwamen. Hij komt al snel in contact met een gespecialiseerde FBI-unit, die terug in de tijd kan kijken. Alleen kijken of ook iets veranderen?

Scream II: Horror-Thriller – 7 – 120min – 1997
Twee jaar na de moorden, begint de ellende plotseling opnieuw. En weer is Sydney het doelwit. Deel II is minder, maar nog altijd goed te doen. De rest van de Scream-films zijn echter minder.

Mindhunters: Thriller-Mysterie – 7 – 106min – 2004
FBi-agenten in opleiding worden op een speciaal ingericht eiland gedropt om daar achter een fictieve seriemoordenaar aan te gaan. Al snel blijkt het helemaal niet zo fictief te zijn als er een agent op gruwelijke wijze wordt vermoord. Sterke moordscenes.

Saw II: Horror-Thriller – 7 – 97min – 2005
Politieman onderzoekt een gruwelijke moord en vermoedt dat dit weer het werk is van de seriemoordenaar Jigsaw. Ondertussen worden 8 mensen gevangen gehouden in een huis vol dodelijke spelletjes. Ook weer goed, maar minder dan 1. Oh ja, de overige Saw-films zijn niet de moeite.

Largo Winch 2: Thriller-Actie – 7 – 119min – 2011
De steenrijke avonturier Largo Winch wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Hij moet alles in het werk stellen om zijn onschuld te bewijzen.

Disappearance of Alice Creed: Thriller – 7 – 98min – 2009
Twee mannen ontvoeren een jonge vrouw, binden haar in een kamertje vast op een bed en vragen vervolgens veel losgeld. Standaard ontvoeringszaakje denk je dan. Mis. Deze film kent veel plotwendingen. Prima gedaan met zo weinig geld en acteurs.

Zulu: Thriller-Misdaad – 7 – 110min – 2013
Poltie vindt een dood en verminkt meisje. Na onderzoek blijkt dat ze een nieuw soort drug heeft gebruikt. Al snel volgen er meer slachtoffers. Drie rechercheurs onderzoeken de zaak en stuitten op een gewelddadige bende. Lekker ruw af en toe, maar het verhaal is standaard.

Ghost: Romantiek-Thriller – 7 – 121min – 1990
Jongeman wordt voor de ogen van zijn vriendin doodgeschoten op straat, maar zijn geest weigert het aardse te verlaten. Als zijn vriendin in gevaar komt, blijkt waarom. Hij wil haar waarschuwen, maar hoe doe je dat als geest…

Get Out: Thriller – 7 – 103min – 2017
Jongen gaat met zijn vriendin mee naar huis om de rest van de familie te leren kennen. Dat gaat prima, maar al gauw vallen hem een aantal merkwaardige zaken op. Langzamerhand bekruipt hem het gevoel dat er iets niet klopt en dat er gevaar dreigt. Maar waar en door wie? Sfeervol en goed neergezet. De twist is echter te vergezocht.

Dream House: Mysterie-Thriller – 7 – 92min
Familie betrekt een nieuw huis. De man komt erachter dat er in dat huis mensen zijn vermoord. Hij gaat op onderzoek uit en stuit op een groot mysterie.

Devil’s Advocate: Thriller – 7 – 144min – 1997
Jonge talentvolle advocaat Lomax gaat werken voor het beste advocatenkantoor van het land. Zijn vrouw en moeder krijgen al snel in de gaten dat er iets niet deugt aan de nieuwe excentrieke baas van Lomax. Film gaat totaal over de kop, maar blijft wel boeien mede door het geweldige acteerwerk van Pacino.

Celda 211: Thriller-Actie – 7 – 110min – 2009
Gevangenisbewaker krijgt op zijn eerste dag te maken met een opstand. Hij raakt per ongeluk ingesloten bij de gevangenen. Er is maar een manier om zichzelf te redden. Origineel!

Misery: Thriller – 7 – 107min – 1990
Schrijver van de bekende Misery-reeks, krijgt een auto-ongeluk en wordt tot zijn verbazing wakker in het bed van een hem onbekende oudere vrouw. Het blijkt zijn grootste fan te zijn. Maar wel een compleet gestoorde fan die het totaal niet eens is met het manusscript van zijn laatste deel. Dat wijf, je haat haar gewoon!

Case 39: Thriller-Horror – 7 – 109min 2009
Maatschappelijk werkster ontfermt zich over een 10-jarig meisje dat door haar ouders wordt mishandeld. Als ze zich in de zaak verdiept, komen er echter merkwaardige dingen naar boven. Waarom zit het slot op haar deur bijvoorbeeld aan de verkeerde kant?

Fall (serie): Thriller-Misdaad – 7 – (900min) – 2013-2015
Hoofdinspecteur Gibson wordt naar Belfast gestuurd om daar een seriemoordenaar op te sporen. Deze moordenaar, Spector, heeft ondertussen zijn volgende slachtopffer al uitgeozcht.
De serie neemt de tijd om zowel de politievrouw als de seriemoordenaar te portretteren, vooral in het 3e seizoen ontbreekt het daardoor aan actie en spanning en wordt er teveel in gepraat.

Stolen: Thriller-Actie – 7 – 96min – 2012
Meesterdief komt na 8 jaar vrij en zit meteen in de problemen als zijn dochter wordt gekidnapt. Tot overmaat van ramp is de politie op zoek naar 10 miljoen aan verdwenen buit. Bui die hij verstopt zou hebben. Vlotte actiefilm.

Colonia: Drama-Thriller – 7 – 120min – 2015
Een Duits stel wordt tijdens de militaire coup van Pinochet in Chili opgepakt. De vrouw wordt vrijgelaten, maar de man belandt in de gevreesde martelgevangenis Colonia. De dekmantel van Colonia is een sekte-achtige organisatie waar zwaar religieuzen hun heil zoeken. De vrouw besluit zich als non voor te doen, treedt toe tot de sekte en probeert een spoor te vinden van haar vriend. Waargebeurd. Prima verfilmd.

Stangers on a train: Thriller – 7 – 101min – 1951
Beroemde tennisspeler Haines ontmoet in de trein een man die hem na een tijdje een voorstel doet: De man vermoordt de verschrikkelijke vrouw van Haines als Haines daarna een moord voor hem pleegt. Haines denkt dat ie een grapje maakt en hun wegen scheiden. Niet veel later wordt de vrouw van Haines gewurgd… Had wat ingewikkelder en daardoor spannender gemogen, Hitchcock laat hier toch mogelijkheden liggen.

Copycat: Thriller 7 – 120min – 1995
Psychiater met een trauma, wordt te hulp geroepen als een seriemoordenaar huis houdt in de stad. Ze ontdekt al snel een merkwaardig patroon.

Tortured: Thriller – 7 – 80min – 2010
Het 6-jarig dochtertje van een stel wordt ontvoerd en vermoord. Als de moordenaar wordt gepakt door de politie besluiten de ouders hem te ontvoeren en te martelen.

Belko Experiment: Actie-Thriller – 7 – 88min -2016
Een gewoon dagje kantoor draait uit op een verschrikking als de werknemers via de intercom te horen krijgen dat er binnen 2 uur 30 mensen moeten sterven. Zo niet, dan worden 60 man vermoord. Na deze boodschap wordt het bedrijf automatisch hermetisch afgesloten door stalen luiken. De werknemesr denken eerst aan een grap, maar al gauw wordt het bloederig. Opvallende meevaller.

Match Point: Drama-Thriller – 7 – 124min – 2005
Ex-tennisprof Chris gaat lesgeven op een exclusieve Engelse tennisclub. Daar raakt hij bevriend met de rijke Tom, die hem introduceert bij zijn evenzo rijke zus. Chris kan echter zijn ogen niet afhouden van de vriendin van Tom, de wellustige actrice Nola. Drama verandert plotseling in thriller.

Alien Raiders: SF-Horror-Thriller – 7 – 85min – 2008
Buurtsuper wordt overvallen door een gewapende bende die meteen begint te schieten. Het is echter niet zomaar een bende, maar een groep gewapende wetenschappers. De deuren gaan op slot, want iets of iemand mag niet uit de supermarkt ontsnappen.

Child 44: Thriller – 7 – 137min – 2015
Rusland ten tijde van Stalin. Een politieman krijgt te maken met een dood gevonden kind van een vriend van hem. Alles wijst op moord, maar moord is een kapitalistische uitvinding, dus dat is onmogelijk in de Sovjet Unie. Toch gaat de politieman op onderzoek uit, ontdekt meer moorden en werkt zich daardoor gigantisch in de nesten. Film moet het vooral hebben van de verstikkende sfeer en de angst van mensen tijdens het schrikbewind van Stalin. De Russische accenten verpesten meer dan ze goed doen en de film mist vooral vaart en spanning om een topper te zijn.

Time to Kill: Thriller – 7 – 149min – 1996
Jonge advocaat moet een zwarte man, die de blanke verkrachters van zijn dochter vermoordde, verdedigen. Hij krijgt te maken met een hoop vijandigheid in het zuiden van de VS. Goed, maar de film duurt te lang.

Behandeling: Thriller – 7 – 120min – 2014
Rechercheur gaat al jaren gebukt onder de verdwijning van zijn broertje toen ie 9 was. De toenmalige hoofverdachte loopt nog altijd vrij rond en treitert de rechercheur er nog steeds mee. Als een negenjarig jongetje vermist wordt, duikt de politieman vol in de zaak en verdenkt natuurlijk als eerste zijn ‘pestkop’. Ranzig en walgelijk onderwerp, wordt hier goed verfilmd, maar mist echte spanning en is niet overal geloofwaardig en dan met name de rol van de rechercheur.

Blue Ruin: Thriller – 7 – 92min – 2013
Zwerver gaat achter de moordenaar van zijn ouders aan als deze uit de gevangenis komt. Al gauw blijkt dat de moordenaar en zijn familie het ook op hem hebben voorzien. Viel ontzettend mee. Cool gedaan.

Nocturnal Animals: Thriller – 7 – 116min – 2016
Vrouw is getrouwd met een stinkend rijke man, leeft in een groot huis en heeft een goede baan, maar toch is ze doodongelukkig. Dan ontvangt ze van haar ex-vriend van 20 jaar geleden zijn aankomende boek via de post. Het boek, dat ze gaat lezen, is een geweldadige thriller met overeenkomsten uit haar eigen leven. Origineel concept omdat je het verhaal van de film en van het boek (de film in de film) te zien krijgt. Het verhaal van het boek is echter vele malen interessanter ondanks een aantal stupide en ongeloofwaardige beslissingen/scenes.

Det som ingen vet: Thriller – 7 – 99min – 2008
Het saaie leventje van poppenspeler Deleuran wordt volledig op zijn kop gezet als zijn zus hem dringend wil spreken. Als hij namelijk arriveert is ze verdronken in een rivier. Hij duikt in haar verleden en als snel blijkt dat haar dood te maken heeft met hun overleden vader, die vroeger geheimagent was. Ingetogen thriller. Heel spannend is het niet, maar het acteerwerk is prima en het verhaal onderhoudend en zonder onnodige opschmuck.

King of the Hill: Thriller – 7 – 90min – 2007
Man rijdt in auto door de bergen en wordt plotseling beschoten. Hij slaat op de vlucht en komt een vrouw tegen die ook beschoten is. WTF!

Cassadaga: Thriller-Horror – 6,5 – 108min – 2011
Studente probeert via een medium contact te leggen met haar pas overleden zusje. Dat lukt, maar vanaf dat moment wordt ze bezocht door de geest van een overleden vrouw. Ze probeert te achterhalen wat er met de vrouw is gebeurd. Vrij standaard verhaal wordt hier aardig en soms spannend verfilmd. Jammer dat een aantal zaken totaal niet worden benut, uitgelegd of uitgewerkt.

Oath: Drama-Thriller – 6,5 – 103min – 2016
Vader ziet met lede ogen aan hoe zijn dochter verliefd wordt op een crimineel die haar in aanraking brengt met drugs. Uit wanhoop probeert hij de vriend af te kopen, maar dat plan back-fired waardoor zijn zorgen nog groter worden. Hij bedenkt een waterdicht plan… Prima verhaal. Mist helaas wat dreiging en actie.

Relatos Salvajes: Thriller-Humor – 6,5 – 122min – 2014
Een vrouw raakt in een vliegtuig aan de praat met haar buurman. Deze kent haar ex-vriendje, net als de vrouw voor hun… Een man is het zat als zijn wagen onterecht wordt weggesleept. Een vader probeert er alles aan te doen om zijn zoon uit de wind te houden als deze een fataal ongeluk veroorzaakt. Zes vermakelijke korte verhalen met een twist.

Invitation: Thriller – 6,5 – 100min – 2015
Will krijgt een uitnodiging van zijn ex voor een reunie met al hun oude vrienden. Hij gaat daar met zijn nieuwe vriendin naartoe, maar al gauw krijgt hij de indruk dat er iets niet klopt.
Er zitten tralies voor de ramen, de deuren worden op slot gedaan zijn ex gedraagt zich overdreven. Film moet het vooral van de sfeer hebben. De dreiging is goed voelbaar, maar de opbouw is wel erg traag en de climax aan het eind maakt dat niet helemaal goed. Met wederom een zeer verdienstelijke Michiel Huisman.

Skeleton Key: Thriller-Horror – 6,5 – 104min – 2005
Verpleegster aan huis raakr er steeds meer van overtuigd dat er iets merkwaardigs aan de hand is met de man die ze moet verplegen. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een deur op zolder die niet open kan. Mysterieus, goed opgebouwd, aardig plot, maar toch te weinig spanning.

I Spit on your Grave I: Horror-Thriller – 6,5 – 108min – 2010
Schrijfster trekt zich terug in een afgelegen vakantiehuisje om te werken aan haar boek. Ze wordt daar echter overvallen, vernederd en verkracht door de plaatselijke idioten. Haar wraak is echter nog gruwelijker… Prima sfeervolle, wraakfilm met een paar gore scenes.

You’re Next: Thriller-Horror – 6,5 – 94min – 2013
Ouders nodigen hun 3 zoons en 1 dochter met aanhang uit om hun 25 jarig huwelijk te vieren. Wat een feestelijk weekend moest worden ontaard al snel in een bloedbad als ze vanuit de bossen worden beschoten door mannen met enge maskers. Sterk begin, daarna iets minder, maar zeker iets voor de liefhebbers van het genre.

Joy Ride: Thriller – 6,5 – 97min – 2001
Twee broers besluiten door Amerika te rijden. Onderweg houden ze via een zendbakkie een vrachtwagenchauffeur voor de gek. Dom, want dat blijkt een gevaarlijke psychopaat. Spannend.

Cleanskin: Thriller – 6,5 – 108min – 2012
Britse geheimagent krijgt carte blanche om een terroristische groep op te sporen die bomaanslagen pleegt in Londen. Verhaal wordt vanuit 2 kanten bekeken en dat is interessant, maar haalt ook de vaart er een beetje uit.

Disclosure: Thriller – 6,5 – 128min – 1994
Gelukkig getrouwde computerexpert loopt promotie mis. De baan gaat naar zijn ex-vriendin, die meteen werk van hem begint te maken. Als zij meer wil, wijst hij haar af. Maar dat komt hem duur te staan… Moore speelt de perfecte, zelfvoldane bitch.

Amusement: Horror-Thriller – 6,5 – 65min – 2008
Seriemoordenaar stalkt 3 vrouwen. De 3 komen erachter dat ze de dader kennen. Teveel gaten in het plot, maar de scène met de clown is creepy!

Open Grave: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 101min – 2013
Een man ontwaakt in een kuil vol met lijken. Hij weet niet hoe hij daarin terecht is gekomen en wie hij is. In een huisje in de buurt vindt ie 5 anderen. Ook zij hebben geheugenverlies. De 6 proberen te ontdekken wat er met hen is gebeurd en merken al gauw dat dat levensgevaarlijk is… Had meer spanning in gemoeten. Wel lekker mysterieus.

Shooter: Thriller-Actie – 6,5 – 124min – 2007
Ex-scherpschutter wordt gevraagd om de president te helpen beschermen tegen een op handen zijnde aanslag. Hierdoor komt hij in een smerig complot terecht en voordat hij het weet wordt hij achetrna gezeten door de politie, de CIA en de FBI. Standaard verhaal, beetje flauw plot, maar de film kijkt lekker weg.

Pact: Horror-Thriller-Mysterie – 6,5 – 91min – 2012
Annie onderzoekt de verdwijning van haar zus, kort nadat hun moeder is overleden. Ze verblijft hierdoor in haar oude ouderlijke huis en merkt al snel dat er iets mis is in het huis. Met de hulp van een politieman en een medium gaat ze op onderzoek uit. Niet onaardig. Paar keer verrassend. Had wat spannender en beter uitgewerkt moeten worden.

Bridge of Spies: Thriller – 6,5 – 141min – 2015
De Koude Oorlog. Amerikaanse advocaat moet een Russische spion verdeigen in een zaak die kansloos lijkt. Dat wordt hem niet in dank afgenomen door zijn landgenoten. Tegelijk wordt hij ingezet om een Amerikaanse piloot vrij te krijgen die in Russische handen is gevallen. Er is niks mis met deze film, maar echte hoogtepunten zijn er niet. Heel degelijk en solide, maar waar is de spanning. Jammer, de Koude Oorlog leent zich uitstekend voor onderhuidse spanning, naargeestigheid, wantrouwen en verraad. Rylance zet een prima rol neer als de spion.

Paycheck: Thriller-SF 6,5 – 119min – 2003
Geniale programmeur/uitvinder laat zich inhuren door grote bedrijven om aan uitermate geheime producten/uitvindingen te werken. Omdat alles topgeheim is, wordt achteraf telkens zijn geheugen gewist. Als hij een zeer lucratieve job aanneemt waar hij 3 jaar aan moet werken, gaat het mis als hij na afloop zijn salaris van 90 miljoen wil cashen. De bank zegt dat hij eerder is langs geweest en zijn geld heeft weggegeven in ruil voor een envelop met allerlei ‘waardeloze’ spullen. Prachtig script, maar jammer van de weer emotieloze Affleck.

Colony: SF-Thriller – 6,5 – 95min – 2013
VS, de toekomst. De aarde is veranderd in een ijsplaneet na een mislukte poging van de mens om dmv weerstations het weer te manipuleren. In Colony 7 probeert een groepje overlevenden het hoofd boven water te houden. Als het contact met Colony 5 wegvalt, wordt een expeditie uitgerust die moet onderzoeken wat er aan de hand is. Niet onaardig.

Proie: Thriller – 6,5 – 102min – 2011
Bankovervaller besluit uit de gevangenis te ontsnappen als hij erachter komt dat een ex-celgenoot het op de verstopte buit, zijn vrouw en zijn dochtertje heeft voorzien.

Uninvited: Thriller-Horror-Mysterie – 6,5 – 87min – 2009
Als zijn vrouw overlijdt begint de man een relatie met de verpleegster van zijn vrouw. Zijn dochters moeten niks van haar hebben en als de jongste ook nog waarschuwende berichten krijgt van een geest, gaan de 2 meiden op onderzoek uit. Niet echt spannend, maar het houdt je wel bezig en het einde verrast toch weer positief.

Unsaid: Thriller – 6,5 – 111min – 2001
Na de zelfmoord van zijn zoon stopt een veelbelovend psychiater met zijn baan en gaat lesgeven. Als hij wordt benaderd door een collega die hem vraagt eens naar het dossier van een getraumatiseerde jongen te kijken, wint zijn nieuwsgierigheid het toch. Hij besluit met de jongen, Tommy, te gaan praten. Tommy is alleraardigst en sympathiek en heeft veel weg van zijn overleden zoon. Deze verder prima film wordt zo langzaam opgebouwd dat de spanning te laag bij de grond en te lang weg blijft.

Shimmer Lake: Thriller-Misdaad – 6,5 – 83min – 2017
Sheriif onderzoekt een bankoverval waarbij zijn eigen broer is betrokken. Het verhaal wordt omgekeerd vertelt en begint dus bij het eind. Er gebeurt niet bijster veel en het is ook niet erg spannend, maar het verhaal wordt op een onderkoelde en droge manier goed uit de doeken gedaan.

Lobo atras da porta: Thriller-Drama – 6,5 – 100min – 2013
Moeder wil haar dochtertje van school ophalen maar krijgt te horen dat ze al weg is met een vrouw. Paniek! De politie wordt erbij gehaald en als de vader wordt ondervraagd moet deze een pijnlijke bekentenis doen… Je wilt weten wat er is gebeurd en daarom blijf je kijken. De film zelf mist spanning, maar het acteren is in orde.

Accountant: Actie-Thriller – 6,5 – 128min – 2016
Wolf is een autist met een enorme gave voor getallen. Hij wordt ingehurd door allerlei criminele organisaties en bedrijven om te goochelen met hun boekhouding. Maar hij trekt zo de aandacht van de fiscus en een groepje huurmoordenaars. Beetje overdone op sommige momenten, maar je verveelt je zeker niet.

Raven: Thriller-Misdaad – 6,5 – 111min – 2012
VS 19e eeuw. Een vrouw en een dochter worden vermoord aangetroffen, de dader weet op mysterieuze wijze te vluchten. De politie ontdekt dat de misdaad erg veel lijkt op een verhaal van de schrijver Edgar Allen Poe. Als Poe bij het onderzoek wordt betrokken volgt er snel een nieuwe moord; weer volgens een van zijn verhalen. Detective-verhaal. Niks mis mee.

Safe House: Thriller-Actie – 6,5 – 115min – 2012
Een schuiladres van de CIA wordt overvallen door terroristen. Hun doel: een voormalig CIA-agent die net gearresteerd is. De concierge van het huis (ook CIA) vlucht samen met zijn gevangene maar de twee worden al snel op de huid gezeten. Waarom moet deze gevangene per se dood? Niet verkeerd. Maar wel erg standaard.

Skyfall: Thriller-Actie – 6,5 – 143min – 2012
Jamee Bonds opdracht gaat mis, waardoor de identiteit van een aantal geheime agenten in handen van een schurk komt. Deze Silva heeft het voorzien op MI6 en op M in het bijzonder. Bond moet alle zeilen bijzetten wil hij MI6 van de ondergang redden en M in leven houden. Begint als een Bond film, maar halverwege wordt het een gewone actie film en het verhaaltje en de actie zijn wel erg simpel op het laatst. De coole, afstandelijke houding van M is totaal ongeloofwaardig en het zal je dan ook worst zijn wat er met deze autistische oma gebeurt.

Wer: Horror-Thriller – 6,5 – 92min – 2013
Een gezin wordt tijdens het kamperen op beestachtige wijze vermoord. De plaatselijke idioot, een enorm sterke reus, wordt meteen verdacht en opgepakt. Zijn advocate gelooft echter in zijn onschuld en probeert met haar team te bewijzen dat hij vanwege een zeldzame ziekte het nooit gedaan kan hebben. Dan komt er opnieuw een melding binnen… Aardig gedaan, ondanks het feit dat je meteen al weet hoe het in elkaar steekt.

Secret in their Eyes – Thriller – 6,5 – 112min – 2015
Er wordt een dode vrouw in een container gevonden. Als de FBI erbij wordt gehaald blijkt het om de dochter van een van hen te gaan. Het hele team gaat op zoek naar de dader, maar krijgt de zaak niet rond. Dertien jaar later is een van de FBI-agenten nog steeds op zoek – in zin vrije uren – naar de moordenaar. Dan ziet ie een foto van een man die sterk op de dader lijkt… Mindere remake van het Spaanse origineel. Het begint en eindigt aardig, maar het hele tussenstuk dient als opvulling en is zelfs langdradig.

Haute Tension: Horror-Thriller – 6,5 – 91min – 2003
Twee vriendinnen besluiten bij de ouders van een van hen te gaan studeren voor de examens. De ouders wonen immers erg afgelegen en rustig. Als er midden in de nacht een oude auto voor de deur stopt, begint de ellende… Rauw, bloederig en behoorlijk spannend, maar het einde is uit de lucht gegrepen en slaat nergens op.

Reef: Thriller-Avontuur 6,5 – 94min – 2010
Groepje vrienden geniet van een vakantie totdat hun boot omslaat en langzaam zinkt. Aan hun de keus: wachten op hulp op een zinkend schip of naar een eiland zwemmen in een zee vol met haaien. Gebeurt te weinig in. Te vaak hetzelfde, maar toch wel aardig. Film moet het vooral hebben van de beklemmende sfeer.

Cuerpo (Body): Thriller – 6,5 – 107min – 2012
De politie staat voor een raadsel als het lijk van een vrouw uit het mortuarium verdwijnt. De beveiliger die het heeft gemeld ligt in coma en dus is het gissen naar de oorzaak. Ingetogen thriller met veel dialogen en flashbacks en een voortkabbelend verhaal. je blijft voornamelijk kijken omdat je wilt weten hoe het zit. Het sterke einde maakt die zit uiteindelijk de moeite waard.

Cold in July: Thriller-Misdaad – 6,5 – 109min – 2014
Als Dane een inbreker doodschiet, wordt ie vanaf dat moment gestalkt door de vader van de inbreker. Dane bereidt zich op een heftige confrontatie voor, maar de plaatselijke politie grijpt gelukkig in. Vanaf dat moment begint het hem te dagen dat er veel meer aan de hand is en gaat op onderzoek uit, samen met een onverwachte bondgenoot. Goed begin, maar door de plottwist in het midden klopt het verhaal niet meer daar gaat iedereen ineens achteloos aan voorbij. Hoe bezopen is de regisseur geweest? Jammer.

Straw Dogs: Thriller – 6,5 – 118min – 1971
Nerd verhuist met zijn knappe vriendin naar een dorpje in Engeland. Erg gastvrij zijn de dorpelingen echter niet. Langzamerhand wordt de sfeer jegens het stel steeds grimmiger, totdat het compleet uit de hand loopt.

River: Drama-Thriller – 6,5 – 86min – 2016
Een Amerikaanse arts in Laos is getuige van een verkrachting, grijpt in en doodt de dader. Als de politie hem op het spoor is, raakt hij in paniek en vlucht. Hij probeert de grens van Thailand te bereiken, maar is ondertussen de meest gezochte man van Laos. Meeslepend vluchtdrama waarin je je heel behoorlijk kan verplaatsen in de arts.

Tall Man: Thriller-Mysterie – 6,5 – 100min – 2013
In het dorpje Cold Rock verdwijnen op mysterieuze wijze al jaren kinderen. Meegenomen door de Tall man, aldus de volkslegende. Een verpleegster vindt dat onzin en als haar zoontje wordt meegenomen door een gedaante in het zwart gaat ze er achteraan. Aparte film die blijft verrasssen. De sfeer is echter te deprimerend, dat had niet gehoeven.

Gift: Thriller – 6,5 – 108min – 2014
Man loopt terwijl ie met zijn vrouw aan het shoppen is een schoolgenoot van vroeger tegen het lijf. later volgt er een etentje, maar een klik is er niet en het wordt steeds ongemakkelijker. De schoolgenoot blijft echter maar contact zoeken. Grote vraag is waarom? Film moet het vooral van ‘hoe zit het nu’ hebben en van ongemakkelijke situaties. Echt spannend wordt het nooit.

Suspect Zero: Thriller – 6,5 – 99min – 2004
FBi-agent onderzoekt 3 moorden en vermoedt dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Alleen hij ziet het verband niet. Hij krijgt plotseling hulp van een mysterieuze vreemdeling die ‘van afstand kan toekijken’ en hem op het spoor zet van een onbekende die honderden slachtoffers heeft gemaakt. Aardig concept, maar te ver gezocht.

Knock Knock: Thriller – 6,5 – 95min – 2015
Vader zit thuis te werken terwijl zijn vrouw en kinderen genieten van een weekendje weg. Dan gaat ’s nachts de bel. Twee jongedames kunnen een feest niet vinden. De vader besluit een taxi voor ze te bellen en terwijl ze wachten praten ze wat met elkaar. Het gesprek krijgt een hele rare wending met nare gevolgen… Het begin is te langdradig en Reeves laat zien dat ie niet kan acteren. Daarna barst de narigheid los, te vaak tegen het ongeloofwaardige aan, maar het blijft wel vermakelijk.

Hush: Thriller – 6 – 87min – 2016
Doofstomme jonge schrijfster trekt zich terug in een afgelegen huis om aan haar boek te werken. Ze krijgt bezoek van een psychopatische moordenaar met een wit masker.
Gemiddeld en dat is jammer. Het doofstomme element wordt veel te weinig gebruikt en dat had juist gebruikt moeten worden voor de creepy sfeer en spanning.

Vorig artikelBeste horrorfilms
Volgend artikelFilmreviews kort en krachtig

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in