Video-analyse: Het PSV van Cocu voetbalt traag, voorspelbaar en ouderwets

0

De opbouw van PSV is vaak traag en voorspelbaar. Isimat is de man die van Cocu de bal moet krijgen en de oplossingen moet bedenken. Maar Isimat kan dat helemaal niet en gaat vaak als een kip zonder kop met de bal lopen. Keer op keer leidt de opbouw van PSV daardoor tot balverlies. Isimat eist daarin een negatieve hoofdrol voor zichzelf op, maar ook Schwaab, Brenet, Arias en Hendrix slagen er maar niet in het middenveld in te spelen.

PSV loopt niet agressief vrij, halfspaces worden niet benut

Niet zo vreemd, want er is bij PSV weinig tot geen samenhang in het bewegen zonder bal; het vrijlopen. Bijna altijd komt iedereen halfbakken in de bal, en gaat er nooit iemand agressief diep. Ruimte voor elkaar maken is een zeldzaamheid in Eindhoven. PSV blijft ook stug aanvallen via de flanken en doet dat via een lange voorzet van de backs die bijna nooit aankomt. Statistieken wijzen uit dat PSV uit 100 van dat soort lange voorzetten slechts 1x scoort.

Aanvallen via het centrum gevolgd door een steekbal in de halfspaces – waar vaak de ruimte ligt en het meeste gevaar vandaan zou moeten komen – daar doet PSV nog steeds niet aan.

Het is zeer opmerkelijk dat Cocu na 4 jaar nog steeds blijft volharden in een ouderwetse manier van opbouwen en aanvallen. Het is zo voorspelbaar en wordt vaak zo slecht en traag uitgevoerd dat het heel makkelijk te verdedigen is. Je vraagt je ondertussen af, of de PSV-trainer wel eens naar buitenlands topvoetbal kijkt. Modern aanvallen is namelijk gewoon trainbaar. En wat voegen zijn assistenten dan eigenlijk toe?

Drukzetten en verdedigen gebeurt zonder samenhang

Ook in het drukzetten en verdedigen worden grote fouten gemaakt. Er is te vaak geen enkele sprake van georganiseerd drukzetten. De PSV’ers bewegen los van elkaar, volgen hun man en zijn niet bezig met het dichthouden van het centrum of de ruimte. PSV geeft daardoor veel ruimte weg achterin en op het middenveld. Dat wordt alleen nog maar erger als verdedigers niet durven uitstappen en iedereen achteruit loopt, waardoor er nog meer ruimte en tijd ontstaat voor de tegenstander. Als PSV’ers dan ook nog eens op 2-3 meter van hun man gaan staan, niet goed om zich heen kijken of even geen zin hebben om mee te lopen, krijgt elke tegenstander kansen; soms zelfs veel kansen.

PSV is enorm kwetsbaar, maar teert op geluk en het gebrek aan kwaliteit in de Eredivisie 

Het is verbazingwekkend dat PSV met dit voetbal koploper in de Eredivisie is en zelfs al in november 8 punten voorsprong heeft op de nummer 2 Ajax. Misschien zegt dat eigenlijk wel genoeg over de staat van het Nederlandse voetbal. Een ding is zeker; als PSV (Cocu) op deze ouderwetse, trage en voorspelbare manier blijft voetballen dan is de ploeg erg kwetsbaar en zal het tegen elke (buitenlandse) club van enig niveau met veel bewegende spelers tegen een nederlaag oplopen. Bovendien kun je je afvragen of dit de manier is om spelers beter te maken. Zo veel beter dat ze geschikt zijn voor topvoetbal, bijvoorbeeld in een buitenlandse competitie.

(Analyses zijn van de Video-analist).

Vorig artikelVideo-analyse: het gebrek aan inzicht en techniek in de topper tussen Feyenoord en Ajax
Volgend artikelVideo-analyse: Typisch Nederlands voetbal, geen halfspaces en slecht druk zetten

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in