Pas op voor copyright-advocaten

1

Heb je Instagram, Facebook, Twitter, website of een blog? Staat daar beeldmateriaal op, met name foto’s?  Pas dan enorm op. Er zijn meerdere advocaten-kantoren die door middel van gespecialiseerde software het internet afstruinen naar foto’s waar auteursrecht op rust. Je krijgt daarvoor een fikse boete. 

copyright

Ook ik ben de pineut. In een artikel van 2 jaar oud zat per ongeluk een copyright-foto. Hoe zeer ik er nog op let, deze was er klaarblijkelijk doorheen geglipt.

Deze week kreeg in een mail van Permission Machine; een advocaten-kantoor in Herentals Belgie. Ze hadden mijn website gescand en 1 foto gevonden waar copyright op zit van een fotograaf die zij vertegenwoordigen. Of ik even 238 euro daarvoor wil betalen. Bij niet betaling wordt dit bedrag opgehoogd en wordt er meteen een rechtszaak aangespannen. De foto verwijderen, onderhandelen over de hoogte van de boete of wat dan ook heeft geen enkele zin bij deze heren. Ook dat het een niet-commerciele blog betreft, maakt hen niet uit. Het zijn claim-advocaten en die hebben geen enkel belang bij een schikking of een  gesprek. Ze zijn enkel uit op geld.

Ondertussen hebben dit soort agressieve copyright-advocaten al duizenden mensen zoals u en ik een gepeperde rekening gestuurd. Zie bv deze uitzending van de Rijdende Rechter of bekijk dit fragment van de Belgische tv.

Je kunt er weinig tegen doen, want als je een advocaat in de hand neem ben je sowieso al duurder uit en loop je ook nog het risico de rechtszaak te verliezen waardoor de rekening in de duizenden euro’s gaat lopen. Vooral kleine bloggers en websites zijn daardoor een gemakkelijke prooi.

Ook een screenshot is al een schending van copyright

Let wel: ik begrijp donders goed dat het werk van fotografen beschermd moet worden. En dat het niet de bedoeling is dat foto’s worden gejat of onrechtmatig worden gebruikt. Maar er zou een groot verschil moeten zijn tussen doelbewust stelen, een vergissing maken en niet op de hoogte kunnen zijn. Copyright, auteursrecht of portretrecht is namelijk voor veel mensen een niet altijd even duidelijk begrip waar een agressief advocaten-kantoor makkelijk een slaatje uit kan slaan.

Als jij naar de training van Ajax gaat en je maakt een foto van een aantal spelers en je zet die foto online kun je dus al worden aangeklaagd omdat je het portretrecht schendt. Een vakantiefoto online zetten met daarop andere mensen. Idem dito. Ook een foto/screenshot maken van een passage uit een boek of van een tv of pc scherm en dat op Twitter of op een blog zetten kan al een schending zijn van copyright. En een foto van Google pakken – wat we allemaal wel eens doen – is helemaal erg risicovol. Eigenlijk komt het er op neer dat elke foto wel door iemand is gemaakt en dat daar dus copyright op kan rusten. Pas dus goed op.

Update: 400 euro boete voor parodiefoto van Marc Rutte


Het gevaar van Permission Machine

925.nl wint rechtszaak tegen auteursrechtmaffia

Bloedzuigende advocaten van Permission Machine

Belgische Politiek over Permission Machine

Vorig artikelVideo-analyse: drukzetten en verdedigen van koploper Eredivisie
Volgend artikelPyramidemodel KNVB is te star voor jeugdvoetbal

1 REACTIE

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in