Pyramidemodel KNVB is te star voor jeugdvoetbal

17

Is een jeugdteam dat 3e Divisie speelt sterker dan een team dat 1ste klasse speelt? Ja, zult u misschien zeggen. Toch is het antwoord in de praktijk regelmatig nee. Bekerwedstrijden (maar ook toernooien) laten goed zien dat de competitie-indelingen bij de jeugd ondertussen met een korreltje zout genomen mogen worden. 

Wie regelmatig naar jeugdvoetbalwedstrijden kijkt, ziet overal teams die 1,2 of zelfs 3 klassen hoger spelen de grootste moeite hebben of zelfs verliezen van lager ingedeelde teams. Hoe kan het dat meerdere middelmatige 1e klassers uit dezelfde competitie, in de beker Hoofdklassers en 4e Divisionisten uitschakelen? Hoe kan het dat 2e Divisionisten uit de top-4 verliezen van 3e en 4e Divisionisten of zelfs opzij worden gezet door een 1e klasser? Hoe kan het dat de nummer 3 uit de 3e Divisie geslacht wordt door een Hoofdklasser of dat meerdere 3e Divisionisten eenvoudig verliezen van Hoofdklassers en 1e klassers?

INDELINGEN

Divisionisten hebben het niveau van een 1ste klasser en andersom

Natuurlijk kan elk team wel eens een slechte of hele goede dag hebben. Maar dit gaat al lang niet meer om uitzonderingen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. De competitie-indelingen moeten wel enig houvast bieden. Als je naar een 1e- of 3e Divisie of Hoofdklasse wedstrijd staat te kijken mag je een bepaald niveau verwachten. Dat is nu  niet altijd het geval. Het betreft hier niet een paar spelers die het niveau niet hebben, maar het gaat ondertussen om hele teams en in sommige gevallen zelfs om de helft van de teams uit één competitie.

Het huidige promotie- en degradatiesysteem werkt niet in het jeugdvoetbal

De KNVB heeft ook in het jeugdvoetbal voor een pyramidemodel gekozen bestaande uit 10 of 11 klassen (Van Eredivisie tot en met 5e Klasse) met een daarop aansluitend promotie- en degradatiesysteem. Maar dit model is afgestemd op seniorenvoetbal. Een goed team kan zich binnen een aantal jaren op werken naar het niveau waarop het thuis hoort. Een jeugdteam heeft die tijd echter niet. In de jeugd schuiven kinderen elk jaar door naar een ander team, vaak ook nog naar een andere klasse en om de 2 jaar naar een andere leeftijdscategorie. Bij hen werkt dit pyramidemodel daardoor niet. Zij zitten vaak vast in een proces dat zich om de twee jaar herhaalt. Of ze daar nu wel of niet in thuishoren qua niveau. Of ze moeten naar een andere club overstappen, maar ook daar lopen ze weer tegen hetzelfde probleem aan.

jeugdkampioen

Het kampioensteam gaat niet hoger spelen, de opvolger wel

Als bijvoorbeeld een o17-1 team kampioen wordt in de Hoofdklasse en daardoor promoveert naar de 4e Divisie, dan speelt de o17-1 het seizoen erop pas 4e Divisie. Vaak bestaat dat team uit andere spelers, omdat veel jongens uit het kampioensteam te oud zijn geworden en naar de o19 moeten. Voor hen begint alles weer van voren af aan. Een soort Groundhogday dat zich om het jaar of iedere 2 jaar herhaalt. Het heeft iets bizars dat je in het jeugdvoetbal opdraait voor de mindere prestaties van andere teams of dat andere teams met jouw veren gaan strijken.

Spelers voetballen gedurende hun hele jeugd op een te laag of te hoog niveau

Het kan daardoor gebeuren dat goede lichtingen eigenlijk ieder jaar te laag worden ingedeeld, daardoor te weinig weerstand krijgen en altijd bovenin meedraaien of kampioen worden. Slechtere lichtingen kunnen door dit systeem gedurende hun hele jeugd te hoog worden ingedeeld, verliezen daardoor veel te veel wedstrijden, vechten te vaak tegen degradatie, maken nooit kans op een kampioenschap en raken gedemotiveerd. Voor beide lichtingen geldt dat ze hierdoor te weinig leren en vooruitgaan.

Dit pyramidemodel met die hoeveelheid aan klassen is voor de jeugd veel te star. Er zijn te weinig verschuivingen, er is geen mogelijkheid voor teams om zich op te werken en het werkt daardoor niet optimaal. Het is de bedoeling van de competitie-indeling dat ieder kind/team op zijn eigen niveau speelt. Dat is immers goed voor de ontwikkeling van de spelers. Maar met deze opzet is dat niet haalbaar. Immers, de prestaties van de teams voor je bepalen hoe hoog jij gaat spelen. Daardoor ontstaan er soms idioot grote verschillen binnen competities en voetballen teams die lager zijn ingedeeld (veel) beter  dan teams die een of meerdere klassen hoger spelen.

Hoe kom je tot een betere competitie-indeling? 

De KNVB zou de huidige indelingen en de prestaties van een groot aantal teams en competities eens goed onder de loep moeten nemen en zich moeten afvragen of dit wel de bedoeling is. Als meerdere teams in een 2e Divisie of 3e Divisie het niveau van een  Hoofdklasser of 1ste klasser hebben dan is er toch iets goed mis? Is 11 jeugdklassen ook niet een beetje teveel van het goede? Zijn er echt zoveel verschillende niveaus tussen teams en spelers?

Het zou eerlijker en beter zijn, als de KNVB teams hoger of lager kan indelen op basis van de eigen resultaten (door ook te kijken naar het verleden) en niet zoals nu het geval is, dat ze te hoog of te laag spelen, vanwege de prestaties van andere teams voor hen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De samenstelling van veel selectieteams is namelijk niet ieder jaar hetzelfde. Teleurgestelde spelers haken af, spelers van andere clubs komen erbij en teams die bestaan uit 1ste en 2e jaars vallen aan het einde van het seizoen uit elkaar. Neemt niet weg dat dit toch het proberen waard is. Misschien dat een algoritme in de toekomst hierbij kan helpen door rekening te houden met de sterkte van alle spelers individueel.

Een andere optie zou zijn dat de KNVB een maand lang (in september) pre-competitie-toernooien gaat houden waarin teams zich moeten bewijzen. Elk team zou bijvoorbeeld aan een aantal toernooien moeten meedoen waarin het uitkomt tegen teams die hoger en lager zijn ingedeeld. De resultaten daarvan bepalen de uiteindelijke indeling voor de competitie.

Misschien dat lezers nog goede suggesties hebben? Hieronder kunt u uw idee/reactie achterlaten.

Vorig artikelPas op voor copyright-advocaten
Volgend artikelVideo: Het verschil tussen een vaste- en een groeimindset

17 REACTIES

 1. Binnen het volleybal kent de Nevobo een gesloten en een open kampioenschap. Voor het open Nederlands kampioenschap schrijf je als club teams in. Bij een open clubkampioenschap spelen kinderen op leeftijd tegen elkaar, maar kunnen de kinderen in de reguliere competitie, best hoger ingedeeld zijn. Zo speelde een van mijn kinderen, op de C-leeftijd al in een seniorenteam. Deze open clubkampioenschappen kennen een voorronde, tussenronde en een finaleronde. In de finaleronde spelen de beste acht jeugdteams, per categorie. Voor de gesloten clubkampioenschappen kent men aan het begin van het seizoen plaatsingstoernooien. Een club schrijft teams in een op een bepaald niveau.Er worden dan plaatsingstoernooien georganiseerd, waarbij daarna bepaald wordt op welk niveau een team ingedeeld wordt. Verder zou je kunnen bedenken dat je per half seizoen kan promoveren dan degraderen. Op deze manier krijg je altijd leuke, aantrekkelijke en ook een spannende competitie. Voor de O12 zou ik er voor pleiten om alleen maar te werken met toernooien of kort cyclische competities, waarbij teams meerdere wedstrijden op een dag spelen. De bovenste teams promoveren, de onderste teams blijven op dat niveau dan wel degraderen. Op die manier krijg je ook spannende wedstrijden en ….. clubs kunnen lopende het seizoen teams inschrijven. Heb je een vriendjesdag georganiseerd waar weer nieuwe leden op af zijn gekomen, dan kunnen die snel wedstrijdjes, op niveau, spelen. Op deze manier lever je maakwerk.

 2. Inrichten niveaus per leeftijdscategorie (JO7/8/9/10/11/12/13/14/15/16/17/18/19) en het toepassen van het principe ‘meenemen van niveau’ en dat voor alle teams in alle klassen. Van de laagste tot de hoogste. Evt niet voor Eredivisie en 1e divisie. Verder makkelijker promoveren en degraderen. Nu moet je vaak kampioen worden om te promoveren. Overweeg de bovenste 4 te laten promoveren en de onderste 4 te degraderen en evt 4e plek van boven vs onder een beslissingswedstrijd te laten spelen. Kortom wordt JO14-1 3e in de hoofdklasse dan speelt dat team als JO15-1 het jaar erna 4e divisie en wordt JO14-5 laatste in de 3e klasse dan speelt dit team het het seizoen erna als JO15-4 in de 4e klasse.

 3. Voor West1 bestaat een werkgroep die de competitieleiders ondersteunen bij de indelingen. Dit gebeurt voor de hoofdklasse indelingen van de JO08 t/m JO12.
  Doel van deze ondersteuning is om poules met gelijkwaardige teams in te delen. De indelingen zijn gebaseerd op het niveau van het team. Dit niveau wordt van de JO09 meegenomen naar de JO10 en zo ieder jaar verder. Het resultaat van deze aanpak is dat de teams in de hoogste poules ook overwegend de betere teams bevatten. Hoewel dit vaak de bekendere amateurverenigingen zijn, merken wij dat deze werkwijze ook kansen biedt voor kleinere verenigingen met een bijzondere lichting en/of begeleiding. Het biedt een soort beloning aan verenigingen, lichtingen, teams en spelers die werken aan ontwikkeling.

  De reacties op deze wijze van indelen zijn overwegend positief:
  – Verenigingen uit district Oost en West2 hebben geinformeerd of zij ook kunnen deelnemen aan deze competities.
  – Verenigingen hebben zelfs het verzoek gedaan of dit ook kan worden doorgezet naar de JO13, JO15, JO17 en JO19 die een P/D regeling kennen bepaald door de voorgaande lichting. De werkgroep heeft dit verzoek gedeeld met de competitieleiders en afdeling voetbalontwikkeling van de KNVB.
  – Ook wordt gekeken hoe dit principe kan worden toegepast voor de 1e klasse en lager.
  – Voor aankomend seizoen worden de hoofdklasse JO14 en JO16 op een soortgelijke wijze voorbereid en daarna besproken met de verenigingen in aanvang op de inschrijvingen.
  – Ook promoot de werkgroep de werkwijze bij andere districten om samen met de betreffende competitieleiders te komen tot passende competitie poules.

  De werkwijze is niet perfect. Uiteraard blijft er ruimte voor verbetering!

 4. Probleem is voor veel verenigingen dat ze niet hun plaats willen afgeven als ze hoog ingedeeld zijn. Zij denken dat de groep die het seizoen daarna komt waarschijnlijk wel het niveau aan kan. Dus wordt de huidige groep geslachtofferd, verliezen alles, hebben geen plezier, leren weinig en degraderen alsnog. Dus geen beleid!
  Het gaat meestal om divisieteams. KNVB zou daar meer aandacht, vooraf aan de indeling, kunnen geven.

  Gr. G.H Zw.’30

 5. Je begint bij vanaf de jo13 op een NIVO te spelen en de top 3 van dat seizoen mag het jaar er op een NIVO hoger gaan spelen. De onderste 3 gaan een NIVO lager spelen het jaar erop. Zo komt het vanzelf goed, want je neemt je eigen NIVO elke mee.

 6. Misschien eens komen kijken in de 2e divisie. Het niveau is daar bijzonder hoog. Het is niet voor niets dat er veel BVO’s op dat niveau spelen en moeite hebben om te promoveren. Een beetje kort door de bocht is het wel dit stuk

  • Wat is er dan kort door de bocht aan? KNVB komt met een algoritme om teams op sterkte in te delen. Test daarmee dit seizoen in de regio zuid. Dat is niets voor niets lijkt me.

  • Kijk even naar 2e Divisie A JO13 – om te huilen het niveau van de onderste vier teams. Die verliezen op zeker van promotiepoule Hoofdklassers hoor (zeker in West). Idem dito voor 2B. JO13 – 2C zijn allen de eerste vijf tweede divisie niveau. JO13- 2D – ook hier de onderste 4 teams gewoon niet op niveau.

   Het blijft ook vreemd dat de districten grosso modo hetzelfde aantal divisieplekken hebben, terwijl objectief meetbaar is dat het aantal voetballers in West 1 veel hoger is dan in de andere districten. Ik durf de stelling wel aan dat het niveau in de poule van West 1 veel hoger is dan in de overige districten. En dus vele Hoofdklassers in West 1 eigenlijk landelijk divisie zijn, terwijl omgekeerd geld dat vele divisie plaatsen in Noord/Oost/Zuid niet het niveau hebben van de Hoofdklasse in West.

 7. Ik ben voor om een pre-competitie op te zetten waarbij je idd 1e klas, hoofdklasse en de divisies laat strijden. Dit moet wel goed in elkaar zitten. Niet direct bij verlies een klasse zakken maar meerdere keren kruisen met diverse niveaus waarbij je een uit en een thuiswedstrijd tegen dezelfde ploeg moet hebben, dit laatste is wel een belangrijke. Ben sowieso van mening als we naar de ontwikkeling sec kijken dat het wisselbeleid rigoureus om moet. Jongens onder 14 15 en 17 moet je gewoon kunnen doorwissselen tijdens de wedstrijd. Op de bank leren die jongens niet voetballen.

  Daarnaast kun je wellicht ook teams opsplitsen tot een bepaalde leeftijd en dan op een kleiner veld met minder spelers de strijd aan gaan en die dan meetelt in dezelfde competitie 11 vs 11, ik bedoel dan bijvoorbeeld 7 vs 7 om de week die week erna 11 vs 11. Zo ga je beter met ruimtes om en leer je in mijn optiek het spelletje beter…

  • Wisselbeleid: helemaal mee eens. Het is te gek voor woorden dat er in de Categorie A niet onbeperkt gewisseld mag worden. Elk jaar stoppen heel veel getalenteerde jongens om dat ze voornamelijk op de bank zitten. Bankzitten heeft niets met voetbal, plezier en ontwikkeling te maken.

   • Als de spelers zo getalenteerd zijn waarom zitten ze dan op de bank?
    Dan moet je misschien eens kijken naar hoe je jeugdopleiding in elkaar steekt.
    Bij onze JO17-1 in de 3e divisie spelen de meest getalenteerde spelers in ieder geval genoeg minuten en trainen en oefenen de eerste jaars O17 samen met de 2e jaars van JO15-1 ook nog bij O16.
    Het onder O16 is een team wat regelmatig samen traint en oefent tegen op papier betere tegenstanders het speelt geen competitie.
    Zo krijgt iedereen genoeg speeltijd.
    Tevens heb je zo al weer snel zicht op het team wat er volgend seizoen aankomt en kunnen spelers en staf ook al aan elkaar wennen.
    Een mooie oplossing.

    • Maar vertel eens: waarom zou je niet onbeperkt wisselen? Dat je allerlei oplossingen kan bedenken vanuit de redelijkheid, zie ik ook. Echter, helaas wordt er in het land vaak heel negatief gespeeld: extra wissels uit de “2” meenemen voor de zekerheid. En dan niet spelen.

 8. Wat een flauwekul dit stuk.
  Het gebeurt wel eens dat clubs die in de lagere klassen spelen een lichting hebben die makkelijk hoger kan spelen, maar dat zij dan beter zijn dan teams die in top van hogere klassen staan zijn echt uitzonderingen.
  Vaak zijn dit momentopnamen.

  • Zeker niet. Divisies zijn heel matig van kwaliteit met veel onderling krachtsverschil. Kijk maar eens in die divisies. In West zie je structureel dat de 6 beste onderling punten verliezen en alles van de onderste 6 winnen. De onderste 6 halen alleen tegen elkaar punten.

 9. Zeer herkenbaar, dit artikel! Ben zelf tien seizoenen actief als jeugdscout JPN en herken alles in dit verhaal.
  Mijn idee (roep dit al jaren):
  VOORBEELD: een JO13-1 wordt kampioen en van dat team gaan de meeste (en talentvolle) jongens over naar JO15-1. Stel dan de club voor de keus: wil je promoveren met je JO13-1 óf met je JO15-1? Zo krijg je meer (niveau)aansluiting.

  • De meest logische oplossing is dat teams een halve competitie spelen en daarna opnieuw worden ingedeeld, zodat teams steeds op hun eigen niveau komen te spelen. De eindstand van de voorjaarscompetitie is dan de basis van de indeling van de najaarscompetitie. Zeker met de nieuwe JO14-JO16-JO18 competities zal dit steeds makkelijker worden. Dan zijn er nog clubs die niet genoeg spelers hebben voor een JO13 t/m JO19 range van teams. Die moeten kiezen. Maar voordeel is dat ze snel opnieuw worden ingedeeld op hun niveau.

   Dat je in de A-categorie niet mag doorwisselen is natuurlijk crimineel en is alleen ingegeven door het huidige P/D systeem, omdat (te veel) op prestatie gerichte clubs met heel negatief voetbal proberen te promoveren of te degraderen.

   Blijft de vraag over hoe je van de JO12 (8×8 spelvorm) naar de JO13 moet indelen. Omdat hier geen perfect systeem voor is, zou ik voorstellen om het simpel te houden. Alleen in de JO13 najaarscompetitie wordt de indeling bepaald door de eindstand van de JO13 van het seizoen ervoor. De is niet perfect, maar door de herindeling zal de piramide binnen de leeftijd zich snel herstellen. Je zal dan van de JO13 t/m JO19 halve competities spelen. Dan heb je dus een winter- en een zomerkampioen.

   Ik zie weinig nadelen aan dit systeem en heel veel meer positief voetbal.

   Het is mij dan ook een raadsel waarom de KNVB in de nieuwe competitieopzet in de jeugdtopcompetities opnieuw heeft gekozen voor een P/D systeem obv oudere lichtingen ipv de eigen lichting.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in