Niet de videobeelden, maar de scheidsrechter is de zwakke schakel

0

Zelfs nu er gebruikt wordt gemaakt van videobeelden, blijven scheidsrechters zeer discutabele, zo niet foutieve beslissingen nemen. De  promotiewedstrijden tussen Sparta en Emmen waren hiervan een triest voorbeeld. Sommigen leggen de schuld daarvan bij het systeem, maar dat is onzin. De enige die schuld heeft, is de scheidsrechter zelf. 

De beelden zijn duidelijk genoeg en spreken voor zich. Het enige wat er dan nog moet gebeuren is iemand die de spelregels op een juiste manier toepast. Maar daar gaat het gek genoeg fout. Scheidsrechters gaan namelijk te vaak die regels interpreteren naar hun eigen inzichten en dat kan natuurlijk niet. Want dat werkt willekeur in de hand en daarmee ook ongelijkheid en oneerlijkheid.

De enige manier om daar tegen op te treden is door scheidsrechters te bestraffen of ze zelfs op non-actief te zetten en niet door daar iedere keer een discussie over te gaan voeren en het systeem daarvan de schuld te geven. De regels zijn duidelijk en de beelden zijn prima, maar degene die ze moet beoordelen trekt te vaak zijn eigen plan. Het is merkwaardig dat de KNVB dit pikt en dat de scheidsrechterscommissie niet ingrijpt.  Het sportief belang wordt hier namelijk niet mee gediend.

Waar ook eens een keer naar gekeken moet worden is of deze spelregels nog wel rechtvaardig zijn.  Er zijn namelijk een aantal overtredingen mogelijk in het strafschopgebied – waarbij er geen enkele sprake is van een scoringskans – die toch tot een strafschop kunnen leiden. Dat is een straf die in geen enkele proportie staat tot wat er even daarvoor op het veld is gebeurd. Blijkbaar krijgen scheidsrechters daardoor gewetenswroeging en wordt ongehoorzaamheid in de hand gewerkt.

Het is nu een strafschop of niets; dat verschil is te groot

Waarom is er net als bij hockey geen tussenvorm als straf? Een opzettelijke overtreding in de cirkel leidt in het hockey tot een strafbal, en een onopzettelijke overtreding tot een strafcorner. Is zoiets ook niet in het voetbal mogelijk? Dat een overtreding in het strafschopgebied ook kan leiden tot een directe vrije trap; bijvoorbeeld in de halve cirkel buiten de 16. Denk hierbij aan per ongeluk hands maken of een speler omver trekken die niet in scoringspositie is of die zelfs de bal niet heeft zoals in bovenstaand filmpje. Dat geeft de scheidsrechter meer keuzes, waardoor zijn ongehoorzaamheid misschien wat ingetoomd kan worden.

Het is voor het aankomende WK te hopen dat de scheidsrechters de onderstaande spelregels nog eens even op het gemakje doornemen.

overtreding1
Een overtreding binnen het strafschopgebied wordt niet bestraft met een directe vrije trap, maar met een strafschop.

Hockeyspelregels: helemaal zo gek nog niet.

hockey

 

 

Vorig artikelCIES: Schrikbarende cijfers over het geboortemaand-effect in Europa
Volgend artikelHet Too-much-the same-talent-effect in het Nederlandse voetbal

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in