PSV gedurfder, leuker en agressiever, maar het loopt (nog) niet

1

Er is een andere wind gaan waaien bij PSV sinds de aanstelling van Roger Schmidt. Het reactieve, voorspelbare, trage en statische voetbal van het laatste decennium onder Rutten, Cocu en Van Bommel is niet meer. De ballen breed en terug zijn vervangen door gedurfde harde, lage ballen vooruit. Het bij balverlies eerst terugzakken naar de eigen positie is ingeruild voor meteen drukzetten en het opsluiten van de tegenstander met de bal. En het 4-3-3 heeft plaats moeten maken voor 4-4-2.

Cultuurshock

Dat vergt nogal de nodige omschakeling bij de spelers. Je zou bijna van een cultuurshock kunnen spreken. Grote vraag is dan ook: Kunnen de spelers dat wel en heeft Schmidt tijd genoeg gehad om dit allemaal te veranderen en erin te slijpen? Dus ben ik weer naar de Herdgang getogen om de trainingen te volgen en heb ik alle oefenpotjes van PSV bekeken.

PSV-spelers zijn er de afgelopen jaren gewend aan geraakt om tijd en ruimte te krijgen tijdens trainingen en wedstrijden. Veel oefeningen (bv pass en trap) gebeurden zonder tegenstanders of slechts met lichte druk. Bij onderlinge partijtjes konden teams rustig opbouwen, druk gezet werd er nauwelijks en als dit wel gebeurde was het nooit als team, maar individueel. Balbezit was heilig en balverlies bijna een doodzonde. Wat resulteerde in veel ballen breed, weinig risico aan de bal en weinig spelers die uit positie liepen (bv diep gingen).

Spelers hebben de grootste moeite zich aan te passen

Op de eerste trainingen onder leiding van Roger Schmidt werd al meteen duidelijk dat dit definitief voorbij is. In een oefening met 9 spelers op een klein en smal veldje moesten de 3 verdedigers de 3 aanvallers zien te bereiken en andersom door de ballen vooral verticaal naar elkaar te passen. De drie middenvelders moesten de bal proberen te onderscheppen door en masse en heel fel druk te zetten. Bij een partijvorm moest er continu druk op de bal worden gegeven. Wie achteruit liep, werd naar voren gecoacht. Wie schijnverdedigde (op Corona-afstand blijven staan) kreeg te horen dat ie korter op de man moet staan en meteen moet ingrijpen. En als de bal wordt veroverd moet deze (als dat kan) meteen diep worden gespeeld via een harde, strakke bal over de grond. Dat zijn de stokpaardjes van Schmidt: massaal druk zetten, durven, hoge intensiteit, kort op de man, hard en verticaal passen.

Het zorgde voor chaotische taferelen op het veld, omdat veel PSV’ers niet in staat bleken dit goed uit te voeren. De intensiteit en het tempo van deze trainingen lag een stuk hoger, waardoor spelers minder tijd en ruimte kregen dan ze altijd gewend waren. Dat vergde teveel van hun techniek, fysiek, handelingssnelheid en inzicht. Het waren ook pittige oefeningen, maar de missers in de balaannames, positiespel en passing waren schrikbarend.

Het is duidelijk dat de knop om moet bij de spelers en dat is een interessant proces om te volgen. Want wie gaat en kan er wel in mee en wie niet? En voor welke posities moet PSV versterking kopen? Aan de hand van de trainingen en vooral de oefenwedstrijden komt het volgende naar voren.

PSV leuker dan de afgelopen seizoenen, maar creëert te weinig

De komst van Schmidt heeft ervoor gezorgd dat het een stuk leuker is om naar PSV te kijken. Het voetbal is dynamischer en gedurfder geworden (meer beweging en lopende spelers zonder bal, maar dit moet wel nog veel beter), met veel harde ballen vooruit (ook vanuit de verdediging), met massaal druk zetten vaak ver op de helft van de tegenstander en met veel aanvallen door het midden. Bovendien gaat dit alles in een hoger tempo dan de voorgaande jaren. Vooral het met zijn allen drukzetten gaat steeds beter, is leuk om te zien en zal een hoop tegenstanders frustreren. Het zal PSV ongetwijfeld vaker balbezit en goals opleveren omdat veel tegenstanders hier niet tegen bestand zijn en fouten gaan maken.

PSV’ers durven (moeten) nu uit positie gaan lopen om druk te zetten. daardoor sluiten ze vaak tegenstanders in. Het gevaar is, dat als dit niet goed gaat of ze te laat zijn met het druk zetten er meerdere tegenstanders vrij staan.

Dat wil nog niet zeggen dat het allemaal goed is wat PSV laat zien. PSV heeft maar liefst 7 oefenwedstrijden gespeeld en overtuigde er in niet één. Dat is zorgwekkend, vooral omdat ook in het laatste oefenpotje tegen 3e klasser Viktoria Koln weer dezelfde zaken niet goed gingen: De ploeg creëert te weinig kansen, lijdt veel te veel onnodig balverlies (slechte passing) en in het drukzetten zijn een aantal spelers te vaak te laat. Dat is aan de ene kant een kwestie van afstemming (Schmidt is nog maar een maand bezig), aan de de andere kant is dat te wijten aan een gebrek aan kwaliteit op het veld. Het eerste is te trainen, het tweede kan alleen worden opgelost met nieuwe aankopen. 

Nieuwe aankopen zijn een must

Ronduit gezegd: een aantal PSV-spelers is (nog) niet in staat het voetbal van Schmidt goed uit te voeren. Laten we van achter naar voren werken. 

Unnerstal heeft problemen met het meevoetballen. Zijn balaanname is kwetsbaar en onder druk gaat ie soms rare dingen doen, zoals ballen over de zijlijn schieten of verkeerd afspelen (ook op trainingen). Zoet maakt  daarin een betere indruk, maar aangezien hij weg wil (inmiddels verkocht aan Spezia), moest PSV wel ingrijpen en Mvogo kopen. Mvogo oogt tot nu toe rustig, kan inderdaad beter meevoetballen, maar is ook soms nonchalant, vooral in de passing. Jammer voor Unnerstal, die overigens uitstekend zou passen bij een subtopper.  

Mauro Junior is geen linksback, maar moest daar toch ineens spelen. De Braziliaan voegt aanvallend te weinig toe en leidt vooral te vaak onnodig balverlies door gepingel. Verdedigend is zijn timing en positiespel zwak en de Braziliaan mist de fysiek om zijn fouten op kracht (schouderduw) goed te maken. Dat bleek vooral op een 1 tegen 1 oefening op de trainingen waarin Mauro zowel zich aanvallend als verdedigend door bijna iedereen veel te makkelijk liet wegzetten. PSV moest dus wel een linksback halen en dat is Philipp Max geworden, wat naar verluidt een prima aanwinst is. Mauro zou overigens beter tot zijn recht komen op de linkshalfpositie, mocht daar tegen Fortuna Koln ook spelen, maar bakte ook daar er weinig van.

Centraal achterin maken Teze en Baumgartl de beste indruk. Teze durft risico in zijn passing en acties te nemen en kan ook hard ingrijpen, maar oogt soms ook wankel en ongeconcentreerd. Baumgartl speelde in het begin teveel terug en op zeker, maar bleek in de oefenwedstrijd tegen Viktoria Koln toch stappen te hebben gemaakt. Zowel in zijn verticale passing als in het vooruit druk zetten (voor zijn man komen). Boscagli begon vrij sterk en pikte het spel van Schmidt snel op (durft ook een lange bal te geven), maar de Fransman let te vaak niet op en laat zich soms aftroeven in duels, wat PSV tegendoelpunten kostte. Obispo blijft teveel fouten maken achterin, vooral in de passing of het even niet opletten. Dat is jammer, want ik had gehoopt dat ie veel verder zou zijn na zijn uitleenbeurt. Dumfries is onbetwist de beste speler van PSV. Dat bleek ook op de trainingen waarin hij zowel verdedigend als aanvallend vaak erg sterk uit de bus kwam. Het is noodzaak dat PSV hem weet te behouden. Viergever heb ik te weinig gezien, mede door blessures.

Heel solide oogt het centrum echter niet. Als PSV geld over heeft zou het een snelle, lange centrale verdediger moeten kopen, die hard kan ingrijpen en zich vooral niet opzij laat zetten in (kop)duels.

PSV mist loopvermogen en creativiteit op het middenveld en lijdt daar te veel balverlies

De twee centrale middenveldposities zijn ook een zorgenkindje van PSV. Uit alle oefenwedstrijden kwam naar voren dat PSV veel te weinig kansen creëerde. Dat heeft met 2 zaken te maken. PSV speelt met 2 in plaats van voorheen 3 aanvallers. De twee aanvallers (vooral Lammers en Malen) blijven te vaak centraal spelen (hieronder meer) waardoor de ruimtes klein zijn en het moeilijk wordt daar doorheen een steekbal te geven.

In de wedstrijd tegen Vitesse, benutte PSV de halfspaces niet, waardoor de bal elke keer weer breed of terug moest.

PSV moet onder Schmidt veel ballen vooruit passen en door het midden, wat prima is, maar als de ruimtes zo klein zijn, heb je daarvoor een echte passer nodig. Die heeft PSV niet waardoor de passing door het midden te vaak onzuiver is en leidt tot balverlies.  Dat laatste is soms om gek van te worden. Het is echt ongekend hoe vaak de passing niet aankomt bij PSV. Blijkbaar hebben veel spelers grote moeite om – nu er in een hoger tempo gespeeld wordt – een goede beslissing te maken en deze ook nog goed uit te voeren. Daardoor gaat er teveel fout in de passing en moet dat continu weer hersteld worden door druk op de bal te geven. Dat kost kracht, concentratie en mentale hardheid en PSV is nog niet zover. Er zijn te vaak spelers die te laat zijn in het drukzetten, waardoor er gaten ontstaan en een tegenstander er zo doorheen kan spelen. In de voorbereiding kwam PSV er mee weg, maar betere tegenstanders gaan dit afstraffen. De twee centrale middenvelders duiken ook veel te weinig op in de 16 en zorgen daardoor bijna nooit voor een verrassing/overtal. 

Ihattaren moet de knop nog omzetten

PSV heeft met deze taktiek alleskunners nodig centraal op het middenveld en die heeft PSV niet. Hendrix en Rosario hebben grote stappen gemaakt de afgelopen weken in het vooruit passen en in het drukzetten en spelen nu veel meer vooruit dan vroeger. Maar ze hebben allebei geen (dribbel)actie in huis, missen gevoel in hun voeten voor die precieze steekbal in de kleine ruimte en zijn beiden geen spelers die van nature diepgaan en regelmatig in de 16 opduiken (alhoewel Rosario dat wel probeert). Ryan Thomas loopt wel meer naar voren, maar is verdedigend weer minder dan deze twee en dat geldt ook voor Doan. Ihattaren zou een oplossing kunnen zijn. Hij is wel creatief en heeft een steekbal op maat in zijn voeten, maar het talent kwam met overgewicht terug van vakantie, is regelmatig te laat met drukzetten, schakelt sowieso vaak te laat om (of niet) en laat nogal eens zijn man lopen. Dat hij werd opgeroepen voor het Nederlands elftal is mij dan ook een raadsel.

Madueke klopt nadrukkelijk op de deur

Met Ihattaren in deze vorm (en mindset) centraal laten spelen is dan ook een te groot risico, vandaar dat Schmidt hem (voorlopig?) op rechtshalf heeft gezet. Daar heeft hij echter grote concurrentie van de jonge Madueke, die een erg sterke indruk heeft achter gelaten met zijn kracht, snelheid, doelpunten en acties. Madueke kan trouwens ook als rechterspits spelen. Iets dat hij in samenwerking met bijvoorbeeld Ryan Thomas erg goed doet. Madueke loopt ook veel meer de half spaces in dan Malen en Lammers. En Thomas duikt vaker in de 16 dan bv een Jorrit Hendrikx of Rosario.

Madueke loopt van nature veel meer de halfspaces in dan Malen en Lammers, waardoor PSV vooruit kan blijven voetballen en gevaarlijk wordt.

Gutierrez valt ook dit seizoen weer tegen. De man kan echt wel voetballen, maar Guti is en blijft nonchalant in zowel het drukzetten (te laat) als de passing (onnodig onzorgvuldig) en speelt vlakjes en plichtmatig. Het gaat wel iets beter met de Mexicaan dan in het begin en hij wil heus wel, maar je ziet in alles aan hem dat dit niet zijn spelletje is en het is maar de vraag of hij nog verdere stappen gaat maken.

Rigo is creatief en kan een bal geven, maar is verder in alles te licht en blijft te bescheiden. Het is jammer dat die jongen niet wat brutaler is en niet (genoeg) aan zijn fysiek werkt. Linkshalf is voor Gakpo, die heeft daar eigenlijk geen concurrentie. Mauro overtuigt ook op die positie niet en komt veel te weinig in het spel voor.  Bruma zou ook kunnen, maar is in alles minder dan Gakpo. Hij is wel snel, maar ook een speler met weinig overzicht en een veel te wild en slecht schot. Ook op de trainingen (bij het afwerken op goal) sta je verbaast over de schoten van Bruma, die heel soms vol in de kruising gaan, maar meestal elke richting missen. (Piroe en Lammers zijn een stuk preciezer hierin).

Hendrix moet voor zijn plek vrezen

PSV moet dus met spoed een creatieve passer hebben op het middenveld, die ook de gaten induikt en er niet vies van is om mee te verdedigen. Het is aan John de Jong deze ergens vandaan te toveren en dan zal dat ten kosten gaan van of Hendrix of Rosario. Mocht PSV een centrale middenvelder kopen (wat naar mijn mening broodbodig is) dan vrees ik voor de positie van Hendrix, die het vooral van inzet en overtredingen moet hebben. Ik weet niet wat er met Jorrit is gebeurd de afgelopen jaren, maar hij kon vroeger best leuk een bal tussendoor geven, maar dat is compleet weg. Hendrix heeft zichzelf wijs laten maken dat het een schoffelaar is, maar dat is ie niet. Daar is ie veel te aardig voor. Hij aarzelt of timet verkeerd en is daardoor te laat met zijn ingreep en maakt onnodige overtredingen of is door zijn te wilde ingreep zijn man kwijt. Als het tempo omhoog gaat wordt dit vooral zichtbaar. 

De twee spitsen moeten anders gaan denken

PSV heeft de laatste jaren altijd met 3 aanvallers gespeeld die in balbezit vaak naar binnen moesten komen om zo ruimte te maken voor de opkomende backs. Nu speelt PSV met 2 aanvallers die al centraal staan; het is dan de bedoeling dat een van de twee naar buiten beweegt (de half spaces in) om zo ruimte te maken voor de steekbal vanaf de zijkant of vanaf het midden. Of dat er een middenvelder in die ruimte loopt. Maar dat zie je amper bij PSV. Zowel Lammers als Malen blijven veel te centraal staan, zijn daardoor makkelijk te verdedigen en een steekbal richting hen lijdt veel te vaak tot balverlies. Datzelfde geldt voor Mauro, Ihattaren, Gakpo, Hendrix en Rosario als middenvelders; ze gaan veel te weinig diep om het gat in te lopen.

Drie weken later in de wedstrijd tegen Fortuna Koln speelt PSV nog even statisch voorin. Spelers lopen niet of te weinig de halfspaces in waardoor de bal steeds breed of terug moet.

In de halfspaces ligt vaak de ruimte, maar daar staat of loopt te vaak niemand

Op zich is dat ook raar om te zien (of niet te zien), omdat dit bij alle topploegen – het bezetten van de halfspaces – een principe kwestie is. Logisch ook, want daar ligt bijna altijd de ruimte. Kijk maar eens naar ploegen als Sevilla, Ajax (Van de Beek) en Bayern (Muller). Vooral Bayern is hier een mooi voorbeeld van. In balbezit lopen er altijd spelers de halfspaces in. 

In de Champions League-finale tegen PSG zag je Bayern continu via de halfspaces aanvallen. Zodra de bal aan de zijkant is, loopt er een speler van Bayern altijd het gat in. Altijd!!! Kijk ook eens naar de bezetting voor de goal.

Ik heb geen idee of dat bij een aantal PSV’ers werkweigering is, luiheid of een gebrek aan inzicht of misschien wil Schmidt het niet hebben, dat kan natuurlijk ook, maar dat zou mij verbazen. Bij PSV o18 van Ruud van Nistelrooy zie je namelijk wel continu spelers diep gaan en de halfspaces in duiken. En bij PSV hebben ze afgesproken dat de teams allemaal hetzelfde gaan spelen. Dus waarom dan niet of zo weinig bij het 1ste? Misschien is Van Nistelrooy gewoon een betere trainer daarin. Toch lijkt mij dit voor Schmidt een puntje van aandacht op de trainingen zo vlak voor het eerste Eredivisieduel tegen Groningen.

Voorin is Malen zeker van zijn plek. Hij is met zijn snelheid en doelpunten levensgevaarlijk en kan gewoon heel goed voetballen. Maar laat in het druk zetten nog wel eens een steekje vallen. Lammers lijkt ook zeker van zijn plek. Hij is tweebenig,kan uit het niets een doelpunt maken en kan een bal steken, maar er butst nog te vaak een hard ingespeelde bal van zijn voeten en dat is raar met zijn techniek. Misschien ligt dat meer aan zijn voetenwerk, want het lijkt te vaak alsof Lammers niet goed uitkomt. Verder moet Lammers ophouden met de ideale schoonzoon te spelen en moet zich meer laten gelden binnen de ploeg en ook naar tegenstanders toe. Mocht Lammers vertrekken dan wordt de spoeling wel erg dun voorin. Romero blijft namelijk een vraagteken; hij maakt mooie doelpunten op de training, maar oogt te vaak nonchalant en niet geconcentreerd. Bovendien blijft ie maar last houden van eeuwige blessures en pijntjes. Madueke heeft aangetoond ook als spits te kunnen fungeren, maar het is nog niet duidelijk wat Schmidt met hem wil en of ie dus al speeltijd krijgt. Bruma mist het killersinstinct van een spits, hij is te wild en mist daardoor teveel kansen.

Conclusie: PSV heeft tijd en nieuwe spelers nodig

Het mag duidelijk zijn dat Schmidt zijn ploeg nog niet klaar heeft gestoomd voor het nieuwe seizoen. Het drukzetten, de verticale passing op het middenveld (zeg maar de eindpass) en het vrijlopen in de halfspaces hapert en dat maakt PSV kwetsbaar. Op zich is dat niet zo vreemd, na slechts een maand trainen, omdat dit systeem en deze taktiek bijna haaks staan op die van de voorgaande jaren. Daar heeft een trainer  meer tijd voor nodig. Bovendien hebben een aantal spelers grote moeite om deze omschakeling te maken, en het is maar de vraag of dat nog gaat gebeuren. Iets wat mij persoonlijk ten hoogste heeft verbaasd omdat het hier om professionals gaat en het bij een aantal te maken heeft met gebrek aan inzet, lopen, handelingssnelheid, techniek en concentratie.

Voor een aantal posities hebben de huidige spelers ook niet de kwaliteiten en dat mag PSV zichzelf aanrekenen. PSV mist al jaren een passer op het middenveld en achterin is het ook middelmatig om nog maar te zwijgen over de linksbackpositie. Dat heeft zeker met aankoopbeleid te maken, maar er mag ook wel eens kritisch maar de eigen jeugdopleiding worden gekeken. Welke links- of rechtsback heeft PSV nu de afgelopen 20 jaar zelf opgeleid? Ook een centrale verdediger ontbreekt al decennia. En dat soort jongens lopen er echt wel rond in de regio, maar PSV blijft veel te lang vasthouden aan dezelfde talenten, terwijl iedereen na een paar jaar al kan zien dat ze het niet gaan redden. (misschien moet PSV maar eens stoppen met het scouten van nummertjes 10 en zich ook eens gaan richten op jongens met gevoel voor positie die heel goed een bal kunnen afpakken).

Het is dan ook logisch dat PSV al een keeper en een linksback heeft gehaald. Maar uit de voorbereiding bleek dat een extra centrale verdediger en een creatieve middenvelder die ook bereid is het vuile loopweek op te knappen broodnodig zijn. Of dat genoeg is voor de landstitel is twijfelachtig. Ajax maakt op dit moment een veel betere indruk en Schmidt zal ook weer tijd nodig hebben om de nieuwelingen in te passen. En dat zoiets wel even kan duren, bleek wel uit de oefenpotjes waarin PSV niet goed speelde en ook te weinig progressie boekte in een aantal zaken. 

Positief slotwoord

Ik wil toch positief eindigen, omdat er namelijk genoeg goede aanknopingspunten zijn. De spelopvatting van Schmidt kan ervoor zorgen dat PSV nog enorme sprongen vooruit kan gaan maken, een hele lastige tegenstander gaat worden voor veel ploegen en heel veel wedstrijden gaat winnen. Het massale drukzetten, de dynamiek en het verticale passen kunnen enorme wapens gaan worden. Het is wel zaak dat PSV de eerste weken goed doorkomt, dat er nog 2 spelers worden gehaald en dat een aantal spelers heel snel progressie gaat boeken en zich het nieuwe spelsysteem eindelijk eens eigen gaat maken. Als dat allemaal gebeurt kan PSV gaan meedoen om de landstitel en zal er in ieder geval een hoop meer te genieten zijn voor de Eindhovense fans, omdat het spel actiever, sneller en gewaagder is dan de afgelopen jaren.

 

Vorig artikelDit is waarom de media onderwerpen eenzijdig belicht, aanpast of zelfs niet wil brengen
Volgend artikelPSV voetbalt eindelijk weer als een topploeg

1 REACTIE

  1. Nou, u heeft uw gelijk gekregen. Die cultuurshock heeft ervoor gezorgd dat de PSV-team gehalveerd is. Niet te bevatten dat zoveel spelers niet in staat zijn om een tandje hoger te spelen en daardoor nu op een zijspoor zijn beland. Goeie zaak dat Schmidt er is, eindelijk wordt er doorgeselecteerd. Ben als PSV fan weer eens vol vertrouwen, zoveel kwaliteit is erbij gekomen. Veel meer echte voetballers. Kom maar op zou ik zeggen.

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in