PSV voetbalt eindelijk weer als een topploeg

0

De afgelopen 10 jaren heb ik met stijgende verbazing en toenemende irritatie naar het spel van PSV zitten kijken. Zowel onder Fred Rutten, Dick Advocaat, Dwight Lodeweges (interim), Ernst Faber (interim), Philip Cocu als Mark van Bommel voetbalde PSV veel te vaak reactief, voorspelbaar, traag, statisch en met een heleboel ingebouwde zekerheden. Voetbal dat niet paste bij de tijd en zeker niet bij een topclub. Vooral het blok voor de verdediging met 2 balafpakkers ipv creatieve voetballers was funest voor het spel.

Zelfs tegen mindere tegenstanders had PSV het daardoor moeilijk of verloor onnodig omdat het creativiteit miste en te vaak weigerde om het initiatief te nemen, vooruit te spelen en druk te zetten. Ik heb daar de afgelopen jaren meerdere artikelen over geschreven, waarin ik steeds in het begin van het seizoen al aangaf, dat het er ook dat jaar weinig lol te beleven zou zijn in Eindhoven.

Afgezien van Ten Hag, Slot, Bosz en misschien jonkies als Ultee, Lijnders en Weijs, heeft Nederland weinig trainers die hun team modern, dynamisch en met veel druk laten spelen. Daarom pleitte ik in 2017 al voor de komst van een type als Roger Schmidt als bondscoach/clubcoach. 

Vorig jaar viel het bij PSV niet op zijn plek (en ook dat kon je al in het begin van het seizoen zien) en dat had alles te maken met de opmerkelijke keuzes van Schmidt. De Duitser hield vast aan het non-creatieve blok voor de verdediging en prefereerde een 4222 opstelling  waardoor PSV trechtervoetbal speelde met weinig ruimte voorin. Met spelers als Rosario en Sangaré op het middenveld, die inzicht, een actie, scorend vermogen en balgevoel missen voor een balletje tussendoor, roep je dan als coach de problemen over je af.  Dat veel spelers door deze opstelling ook niet op hun favoriete  positie konden spelen en geforceerd op een plek werden neergezet (Madueke, Ihattaren, Gakpo, Gotze) hielp niet mee.

 

 

Schmidt kiest eindelijk voor 433

Hoe anders is het dit jaar. Schmidt heeft eindelijk gekozen voor het veel logischere 4-3-3 of 4-2-3-1 systeem met een echte nummer 10. Dat kan ook haast niet anders als je 2 zeer talentvolle buitenspelers als Madueke en Gakpo hebt en een goede nummer 10 (Gotze). Tussen de twee buitenspelers zwerft Zahavi; een spits die graag wil mee voetballen, maar geen echte afmaker is. Daar ligt misschien de enige zwakte van dit PSV in aanvallend opzicht; De koelbloedigheid van een spits met tor-instinct. Vooral in de wedstrijden waar het om gaat, kan dat de doorslag gaan geven. Aanvallend en frivool spelen is leuk, maar je moet er een tussen hebben lopen die de kansen benut als het er echt toe doet. 

Bovendien, als Zahavi geblesseerd raakt, heeft PSV geen vervanger. Vertessen is talentvol, razendsnel en daardoor erg gevaarlijk, maar hij is jong, onstuimig en worstelt af en toe teveel met de bal. Bruma is geen spits maar een buitenspeler die behoorlijk is opgeleefd en zijn wilde dribbels en woeste schoten heeft ingeruild voor meer overzicht en soms prachtige steekballen. Hoe opmerkelijk, grote vraag is dit een tijdelijke opleving of heeft Bruma echt het licht gezien? Mauro is op alle posities te licht en heeft niets bij PSV te zoeken. Thomas werkt hard en loopt veel, maar is vrij beperkt in alle opzichten en heeft nauwelijks scorend vermogen. Fodé Fofana uit Jong PSV zie dan ik veel liever invallen dan deze twee.  

PSV moet nog een spits kopen, maar niet Luuk de Jong

PSV moet eigenlijk nog een spits halen om echt klaar voor het seizoen te zijn. Omdat dit wel eens een seizoen kan worden waarin PSV meerdere prijzen kan pakken. De spits is dan een belangrijke pion in het succes en Zahavi kan met zijn 34 jaar niet alles gaan spelen. Dat er om Luuk de Jong wordt geroepen vanuit het Eindhovense is onbegrijpelijk. De Jong heeft jaren aangetoond dat ie in topwedstrijden als de ruimtes wat kleiner worden, techniek, snelheid en inzicht te kort komt. Bovendien heeft hij geen actie of dribbel om zijn eigen kansen te creëren. De Jong is wel een uitstekende kopper, maar hij is niet voor niets niet geslaagd bij Sevilla en daarvoor bij Newcastle en Gladbach. De Jong zou prima zijn als breker voor de laatste 15 minuten, maar is daarvoor gewoon te duur voor PSV. PSV heeft scouts in dienst, die hebben de afgelopen jaren tijd genoeg gehad om bv een Braziliaan of Argentijn te scouten die jong, snel en technisch is en een bal (ook via een eigen actie of dribbel) in het doel kan trappen. 

Eindelijk van dat vervloekte blok af

Op het middenveld zijn er twee echte voetballers bijgekomen: Propper en Van Ginkel. Dat was echt noodzakelijk, omdat daar in het verleden te vaak de opening niet werd gezien of niet werd gegeven door kwaliteitsgebrek. Schmidt kiest echter tot nu toe nog erg vaak voor Sangaré en dat is logisch omdat PSV een balafpakker nodig heeft (vooral) tegen betere tegenstanders. De Fransman kan met zijn lange benen als geen ander een bal veroveren of onderscheppen en is daardoor echt van meerwaarde, maar zodra hij de bal heeft  raakt ie hem ook te vaak weer wijt door gebrek aan techniek, inzicht en handelingssnelheid. Betere tegenstanders kunnen gebruik maken van deze onrust, waardoor PSV tegen een counter kan aanlopen. Sangaré moet dan ook veel eenvoudiger gaan voetballen en de bal gewoon geven aan de vele echte voetballers om hem heen ipv zelf voor de opening te willen zorgen. In de Eredivisie en tegen gelijkwaardige of mindere tegenstanders zie ik liever Propper en Van Ginkel samen spelen, omdat je dan veel meer voetbal in de ploeg krijgt en een balafpakker dan minder nodig is.

Het niveau van Mwene en Max in balbezit moet omhoog

Achterin maakt PSV ook een betere indruk, dat heeft te maken met het kort op de man zitten en het agressief vooruit verdedigen waardoor de tegenstander geen tijd krijgt om de bal aan te nemen. Verder is ook de komst van Ramalho een pré omdat hij rust brengt, een bal vooruit durft te spelen (net als zijn kompaan Boscagli) en ook bezig is met het coachen van zijn ploeggenoten. Mwene is de nieuwe rechtsback, is soms te wild en mist te vaak de goede voortzetting in balbezit. Vooral zijn lage voorzetten komen te vaak niet aan of zijn voorzet duurt te lang waardoor deze geblokt wordt. Het opmerkelijk is dat hij op links een veel betere indruk maakt. Max doet het goed op links, alhoewel hij veel dwingender zou moeten spelen en veel meer gebruik zou moeten maken van zijn geweldige voorzet. Ook hij verprutst net als Mwene teveel mogelijkheden op een gevaarlijke teruggetrokken bal of een afgemeten voorzet. Max kan beter en moet beter, dat heeft hij in het begin van vorig seizoen laten zien. Met Teze, Obispo en Viergever zit PSV ruim in de vervangers.

PSV voetbalt attractief en dynamisch

PSV-Cambuur: Bruma heeft de bal, Mwene maakt een overlap buitenom, Madueke een underlap in de halfspace. Dit is bijna niet te verdedigen. Tegen Benfica gebeurde dit opvallend genoeg bijna niet en ging alles weer centraal

PSV voetbalt momenteel goed en attractief en maakt in alle opzichten een ijzersterke indruk. Sinds de komst van Schmidt is het tempo en de intensiteit opgeschroefd, is er veel meer dynamiek (lopende spelers zonder bal) bijgekomen en worden de ballen eindelijk weer vooruit gespeeld. De ploeg valt aan via overlappende backs en dit seizoen zijn daar eindelijk de underlaps (binnendoor) bijgekomen, waardoor de half-spaces ook benut worden. Daar ligt vaak zoveel ruimte. Met zoveel lopende spelers die overal de gaten induiken, wordt het voor een tegenstander bijna ondoenlijk om PSV af te blijven stoppen.

Schmidt graaft zijn eigen valkuilen 

PSV-Benfica: De drie voorin plus Gotze staan centraal en er zijn geen overlappende backs. Zo benut PSV de ruimte niet, die er ontstaat als je tegen 10 man speelt.

Het is wel verontrustend dat in de thuiswedstrijd tegen Benfica hier nog maar weinig van te zien was en teveel (net als vorig seizoen) weer door het midden werd gespeeld. Vooral in de 2e helft stonden Madueke en Gakpo weer te centraal en stonden de backs vaak te hoog, waardoor er geen loopacties zonder bal meer werden ondernomen. Dat Schmidt hierop niet ingreep en zelfs met een paar onverklaarbare en zwakke wissels kwam, is niet goed te praten. Dat kan en mag niet op dit niveau. PSV maakte het zichzelf daardoor onnodig moeilijk. PSV had pech tegen de Portugezen, maar is nu wel uitgeschakeld voor de Champions League en dat was toch wel een doel dit seizoen. Daarvoor heeft de Duitser een dozijn spelers – waarvan een aantal uit zijn eigen netwerk – mogen kopen.

Het wisselbeleid van Schmidt is sowieso risicovol, Hij heeft daar zijn redenen voor (fitheid van spelers), maar als je dat teveel doet, loopt dat een keer (of meer) verkeerd af en dat kan PSV zich na de zeperd tegen Benfica nu al niet meer veroorloven. Twee of drie wissels zijn nog te begrijpen, maar 5 of 6 basisspelers niet opstellen of wisselen is teveel van het goede, omdat dat ten koste gaat van de kwaliteit op het veld en het spel. Af en toe is de Duitser onnavolgbaar (en star) en daar zou zijn staf hem in moeten corrigeren, want PSV gooit zo onnodig de eigen ruiten in. Benfica is hierin de 1ste waarschuwing. Het is te hopen dat Schmidt sneller leert dan vorig seizoen, want toen hield hij stug vast aan een niet werkend 4222 en het blok voor de verdediging. 

PSV moet kampioen worden en de KNVB Beker winnen

Toch ben ik voor het eerst sinds jaren weer eens positief over PSV (en dat is voorzichtig uitgedrukt) en dat kan ook niet anders met zoveel kwaliteitsspelers op het veld, gecombineerd met de aanvallende dynamiek en het agressieve druk zetten. PSV voetbalt weer als een topploeg, een ploeg die al snel duidelijk maakt dat er niets te halen valt. PSV is daardoor een ploeg die veel wedstrijden gaat winnen, maar ook moeilijk te verslaan is. (Voorwaarde is dan wel dat Roger Schmidt geen al te gekke dingen gaat doen) 

Met deze trainer, met deze spelopvatting en met deze spelers moet PSV kampioen worden, de KNVB Beker winnen en de kwart/halve finale halen van de Europa League. Daar mag geen enkel excuus meer voor zijn. Ajax zal ongetwijfeld de grootste concurrent zijn, maar ik denk dat PSV iets hongeriger naar succes is en daarom aan het langste eind zal trekken. Feyenoord speelt dankzij Arne Slot ook weer leuk en herkenbaar voetbal met een duidelijk idee erachter, maar komt kwalitatief tekort en zal op de 3e plek eindigen. Al met al wordt dit een leuk voetbalseizoen met een attractief voetballende top-3 en dat is wel eens anders geweest. Grote winnaar wordt het publiek en de vele fans en dan die in Eindhoven in het speciaal, want daar viel qua attractief voetbal en successen weinig te genieten de afgelopen jaren.

Vorig artikelPSV gedurfder, leuker en agressiever, maar het loopt (nog) niet
Volgend artikelBrede blik of scherpe focus?

Reageer

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in